Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Kaupunki teki poikkeuksellisen ratkaisun Mellunmäessä" – asukastilan jatko turvattiin

Mellunmäen asukastila Mellarin toiminta saa jatkoa. Mellunmäki-Seuran lakkauttamisen jälkeen myös asukastilan toiminta ja ylläpito oli vaarassa loppua. Kaupunki ehti kuitenkin hätiin ja vuokrasi tilan vuodeksi eteenpäin. Tilaa hallinnoi vuoden ajan väliaikaisesti Helsinki-info, joka tuo neuvonta- ja palveluohjaustoimintaansa myös asukastila Mellariin.

Tila on myös vapaasti asukkaiden käytössä ei-kaupallista toimintaa varten.

– Kaupunki teki poikkeuksellisen ratkaisun Mellunmäessä. Halusimme, että asukastila säilyy asukkaiden käytössä, koska sille on selkeästi tarvetta ja käyttöä, Helsinki-infon neuvontapäällikkö Anne Nissinen sanoo.

KunMellunmäki-Seura joutui lakkauttamaan itsensä, ei ollut enää ketään vuokraamassa tilaa. Uusi Mellunmäen ystävät ry ei vielä täyttänyt niitä kriteeteitä, että se voisi saada kaupugin avustusta asukastilalle. Kaupungilla uskotaan, että kuluvan vuoden aikana löydetään kriteerit täyttävä toimija Mellarin toiminnan jatkamiseen.

– Olemme erittäin iloisia, että kaupunki lähti mukaan kehittämään Mellarin käyttöä, ja samaan aikaan saatiin alueelle uusi yhdistys toteuttamaan erilaisia tapahtumia, entisen Mellunmäki-Seuran puheenjohtaja Marjut Klinga sanoo.

Mellari toimii nykyisin Saariselänkuja 1:ssä. Ennen Mellunmäen ostarin purkua Mellari toimi ostarissa.

Kaupunki haluaa ottaa selvää, millaista toimintaa asukkaat toivovat Mellariin. Lauantaina 8. helmikuuta asukkaat voivat osallistua Mellarin avoimiin oviin, jossa voi kertoa toiveensa ja ideansa tilan käytöstä.

– Tahtotilana on järjestää säännöllistä tai pop-up tyyppistä neuvontaa liittyen kaupungin eri palveluihin, kertoo Jalkautuvan neuvonnan projektipäällikkö Tiina Kevätpuro

Kevätpuro uskoo, että asukkailta voi tulla toiveita esimerkiksi digineuvonnan tarjoamisesta. Samalla selvitetään, minkä kielistä palvelua Mellunmäessä kaivataan eniten.

Helsinki-infon tavoitteena on tuoda neuvontaa ja ohjausta kaupungin palveluista Helsingin eri alueille maaliskuusta alkaen. Tällä hetkellä Helsinki-info tarjoaa neuvontaa keskustakirjasto Oodissa ja IHH-palvelupisteessä sekä puhelimessa ja chatissa.

Oodi ei kuitenkaan tavoita kaikkia helsinkiläisiä, koska välimatkat voivat olla pitkiä. Sopivat alueet jalkautumiselle on jo alustavasti katsottu.

– Tarkoituksena on tuoda neuvontaa ”lukujärjestyksen” mukaisesti eri puolelle Helsinkiä. Tiettynä päivänä ollaan tietyllä alueella. Esimerkiksi maanantaina Kannelmäessä ja tiistaina Meri-Rastilassa. Etsimme sellaiset paikat, joissa voisi tavoittaa niitä, jotka eivät muutoin pääse palveluiden ääreen, Kevätpuro esittelee.

Helsinki-infon kohderyhmää ovat niin maahanmuuttajat kuin senioritkin. Esimerkiksi maahanmuuttajien on mahdollista saada neuvontaa omalla kielellään.

– Autamme löytämään esimerkiksi oikean kaupungin palvelun tai oikeat lomakkeet. Meillä on myös erityisosaamista maahanmuuttoon liittyvissä asioissa. Työntekijämme ovat hyvin kielitaitoisia. Aukaisemme prosesseja mitä maahantuloon ja kotoutumiseen liittyy, Nissinen selventää.