Mannerheimin kantapöydästä tehtiin outo löytö – kuva: Savoyn kuuma linja paljastui

Puhelimen pistorasia löytyi Mannerheimin kantapöydän takaa Savoyn remontissa. Helena Puolakka

Sakari Nupponen

Mitä kummaa tämä on! Ällistys oli suuri, kun ravintolan remontissa purettiin marsalkka Mannerheimin kantapöydän sohvarakenteet. Niiden takaa paljastui bakeliittinen puhelinrasia ja linja, jonka perimmäistä tarkoitusta kukaan ei aluksi tiennyt.

Kuunneltiinko marsalkkaa salaa vai oliko sen hänen oma kuuma linjansa?

Savoyn kiinteistön omistaa Ahlströmin teollisuussuku. Mysteerin ratkaisu löytyi Ahlströmin Ruukista Noormarkusta. Sieltä löytyi jopa musta puhelinkoje, joka oli toimitettu Savoysta varastoon.

Taustaselvityksiä tehtäessä löytyi myös SA-kuva-arkistosta kaksi kuvaa Mannerheimista puhelimessa, ja toisessa hän hymyilee iloisesti, kun normaali ilme oli totinen. Kuva ei kylläkään ole Savoysta. Mannerheimista ja Savoysta kirjoitetut ruoka- ja sotahistoriikit eivät mainitse kantapöydän kuumaa linjaa.

Savoyn taustayhtiön osakkaisiin kuuluva Helena Puolakka julkaisi sosiaalisessa mediassa valokuvan puhelimen pistorasiasta.

– Siis oma puhelinlinja marsalkan pöytään. Mitä vähempää olisi voinut olettaa hänen kaltaiseltaan herrasmieheltä?, hän kirjoitti.

Saku Tuominen esitteli Savoyn vanhaa puhelinta. Kuva: Sakari Nupponen Sakari Nupponen

Ravintolan halutuin pöytä on aina ollut Marskin nimikkopöytä. Tarinan mukaan sen keskustelut eivät kuulu muualle saliin, mutta siinä voi kuulla, mitä salissa puhutaan.

Mannerheim oli vuonna 1937 avatun ravintolan kanta-asiakas. Avajaispäivä osui hänen 70-vuotissyntymäpäivälleen. Savoyhin hän saapui lounaalle kaksi päivää juhlien jälkeen. Hänen kerrotaan kiikuttaneen sinne aidon vorschmack-reseptinsä, joka ei kelvannut Kämpille.

Savoy oli kiinni kuusi viikkoa, ja sinä aikana se entisöitiin perusteellisesti. Helsingin kaupunginmuseo, Alvar Aalto -säätiö, Artek ja vuokranantaja Ahlström Capital valvoivat remonttia. Tuolit, pöydät ja jopa katot kunnostettiin käsityönä.

Remontin loppusummaa ei paljasteta, mutta sen tuloksen arvioidaan kestävän 20-30 vuotta.

Tavoitteena oli ”fiilis niin kuin täällä ei olisi tapahtunut mitään”. Tuolit ovat Aino Aallon. Pöydät ovat Alvar Aallon. Myös Marskin pöytä on alkuperäinen.

Marskin pöydän takasermille on nyt nostettu Noormarkusta löytynyt puhelinkoje. Linja ei toimi. Ravintoloitsija Financier Groupin osakkaan Saku Tuomisen mukaan siihen voidaan mahdollisesti juontaa historiasta muistuttava nauhoite.

Ravintola Savoy Mannerheimin pöydästä nähtynä vuonna 1938. Kuva: Aarne Pietinen Oy / Helsingin kaupunginmuseo Aarne Pietinen Oy / Helsingin kaupunginmuseo

Alunperin puhelin oli pöydässä, koska Mannerheim halusi olla tavoitettavissa. Ennen 30.11.1939 syttynyttä talvisotaa hän oli puolustusneuvoston puheenjohtaja ja heti sodan alusta alkaen ylipäällikkö.

Sodan aikana Marski ruokaili myös Mikokadun Karl Königissä. Suosittu kellariravintola tarjosi paremman suojan kuin kahdeksannen kerroksen Savoy. Karl Königissä oli myös marsalkan telttavuode pitkien pommitusten varalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.