Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mannerheimin kantapöydästä tehtiin outo löytö – kuva: Savoyn kuuma linja paljastui

Mitä kummaa tämä on! Ällistys oli suuri, kun ravintolan remontissa purettiin marsalkka Mannerheimin kantapöydän sohvarakenteet. Niiden takaa paljastui bakeliittinen puhelinrasia ja linja, jonka perimmäistä tarkoitusta kukaan ei aluksi tiennyt.

Kuunneltiinko marsalkkaa salaa vai oliko sen hänen oma kuuma linjansa?

Savoyn kiinteistön omistaa Ahlströmin teollisuussuku. Mysteerin ratkaisu löytyi Ahlströmin Ruukista Noormarkusta. Sieltä löytyi jopa musta puhelinkoje, joka oli toimitettu Savoysta varastoon.

Taustaselvityksiä tehtäessä löytyi myös SA-kuva-arkistosta kaksi kuvaa Mannerheimista puhelimessa, ja toisessa hän hymyilee iloisesti, kun normaali ilme oli totinen. Kuva ei kylläkään ole Savoysta. Mannerheimista ja Savoysta kirjoitetut ruoka- ja sotahistoriikit eivät mainitse kantapöydän kuumaa linjaa.

Savoyn taustayhtiön osakkaisiin kuuluva Helena Puolakka julkaisi sosiaalisessa mediassa valokuvan puhelimen pistorasiasta.

– Siis oma puhelinlinja marsalkan pöytään. Mitä vähempää olisi voinut olettaa hänen kaltaiseltaan herrasmieheltä?, hän kirjoitti.

Ravintolan halutuin pöytä on aina ollut Marskin nimikkopöytä. Tarinan mukaan sen keskustelut eivät kuulu muualle saliin, mutta siinä voi kuulla, mitä salissa puhutaan.

Mannerheim oli vuonna 1937 avatun ravintolan kanta-asiakas. Avajaispäivä osui hänen 70-vuotissyntymäpäivälleen. Savoyhin hän saapui lounaalle kaksi päivää juhlien jälkeen. Hänen kerrotaan kiikuttaneen sinne aidon vorschmack-reseptinsä, joka ei kelvannut Kämpille.

Savoy oli kiinni kuusi viikkoa, ja sinä aikana se entisöitiin perusteellisesti. Helsingin kaupunginmuseo, Alvar Aalto -säätiö, Artek ja vuokranantaja Ahlström Capital valvoivat remonttia. Tuolit, pöydät ja jopa katot kunnostettiin käsityönä.

Remontin loppusummaa ei paljasteta, mutta sen tuloksen arvioidaan kestävän 20-30 vuotta.

Tavoitteena oli ”fiilis niin kuin täällä ei olisi tapahtunut mitään”. Tuolit ovat Aino Aallon. Pöydät ovat Alvar Aallon. Myös Marskin pöytä on alkuperäinen.

Marskin pöydän takasermille on nyt nostettu Noormarkusta löytynyt puhelinkoje. Linja ei toimi. Ravintoloitsija Financier Groupin osakkaan Saku Tuomisen mukaan siihen voidaan mahdollisesti juontaa historiasta muistuttava nauhoite.

Alunperin puhelin oli pöydässä, koska Mannerheim halusi olla tavoitettavissa. Ennen 30.11.1939 syttynyttä talvisotaa hän oli puolustusneuvoston puheenjohtaja ja heti sodan alusta alkaen ylipäällikkö.

Sodan aikana Marski ruokaili myös Mikokadun Karl Königissä. Suosittu kellariravintola tarjosi paremman suojan kuin kahdeksannen kerroksen Savoy. Karl Königissä oli myös marsalkan telttavuode pitkien pommitusten varalta.