Helsingin keskustassa tuli myyntiin kokonainen kortteli historiallisine rakennuksineen – kauppaan kuuluu maanalainen laboratorio, josta tiedetään vain vähän

Korttelissa on puistomainen sisäpiha. Alkuperäinen Kaartin lasaretti oikealla, siitä vasemmalle VTT:n rakennus ja vasemmalla punatiilinen varuskuntasairaala. Senaatti

Jukka Hämäläinen

Valtion Senaatti-kiinteistöt yrittää jälleen myydä historiallista Kaartin lasaretin korttelia Hietalahden torin vierestä. Myytävänä ovat tontti ja sillä sijaitsevat neljä kivi- ja kaksi puurakennusta.

Nimi Kaartin lasaretti on peräisin 1820-luvulta, jolloin nykyisen kauppahallin taakse valmistui keltainen C.L. Engelin sotilassairaala. Siellä hoidettiin esimerkiksi Turkin sodasta palanneita kuumeeseen sairastuneita sotilaita 1878.

Uusi punatiilinen varuskuntasairaala valmistui vanhaa vastapäätä vuonna 1884. Sairaala-ajalta ovat peräisin myös Hietalahdenkadun varrella sijaitsevat leivintupa sekä puurakenteiset eristyspaviljonki ja vaunuvaja.

Jo 1820-luvulla kortteliin kuului vehreä piha, sillä ajan hengen mukaan sairaalat pyrittiin sijoittamaan puistomaiseen ympäristöön. Puisto on edelleen korttelin salainen sydän.

Kun sotilassairaalalle alettiin rakentaa Tilkan uudisrakennusta 1934, vanhoille sairaaloille alettiin etsiä uutta käyttöä. Käyttäjäksi tuli torin laidalla sijaitseva Teknillinen korkeakoulu, joka laajeni tiloihin vähitellen.

Komea varuskuntasairaalan rakennus on vuodelta 1883. Kuva: Senaatti Senaatti

Vuonna 1942 korttelin tyhjälle laidalle Abrahaminkadun varteen nousi Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen päärakennus. Kun VTT muutti Otaniemeen, käyttäjinä seurasivat Säteilyturvakeskus ja Turvatekniikan keskus.

Korttelissa on myös mittavat maanalaiset laboratoriotilat, jotka rakennettiin 1980-luvulla Mittatekniikan keskukselle.

Nykyisin kaikki rakennukset ovat tyhjillään lukuun ottamatta leivintupaa, jossa toimii päiväkoti Pakari.

Senaatti on yrittänyt myydä rakennuksia vuodesta 2011 lähtien. Vuonna 2013 uutisoitiin esisopimuksesta, jonka myötä sairaalarakennuksiin piti tulla hotelli. Suunnitelmat eivät kuitenkaan toteutuneet ja esisopimus raukesi vuonna 2016. Edellisen kerran alue oli myynnissä tuolloin.

Korttelin uusiokäyttöä rajoittaa se, että kaksi sairaalaa ja päiväkotirakennus ovat suojeltuja. Puurakennukset on todettu huonokuntoisiksi. Rakennusoikeutta korttelissa on jäljellä 3 000 kerrosneliötä.

Senaatin mukaan kortteliin sopisi toimisto-, liike-, palvelu- tai kulttuurikäyttö. Myös hotelli on edelleen mahdollinen. Sen sijaan asumista kaupunki ei aio tontille kaavoittaa.

– Kohde tarjoaa paljon kehittämisen mahdollisuuksia. Tällaista ainutlaatuista historiaa huokuvaa korttelikokonaisuutta ei usein ole tarjolla, sanoo Senaatin myyntipäällikkö Jenna Kiukkonen

Ostajaehdokkailla on mahdollisuus jättää kohteesta tarjous 4. maaliskuuta mennessä. Lisää kuvia Senaatin sivuilla

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 13. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.