Ainutlaatuinen kokeilu Helsingissä: Kaupunkilaiset saivat itse säätää puiston valoja – "Ilahduttivat ja toivat turvallisuuden tunnetta"

Hyväntoivonpuistoon nurmialueen laidalle ilmestyneet polvenkorkuiset valot kirkastuivat tai vaihtoivat väriä jalankulkijan lähestyessä niitä. Konstantin Koslowski / Fraunhofer Institute

Jukka Hämäläinen

Jätkäsaaressa lievitettiin kaamosta tänä talvena älyvaloilla.

Hyväntoivonpuistoon asennettiin marraskuun puolivälissä valaisimia, joiden valot kirkastuivat tai vaihtoivat väriä jalankulkijan lähestyessä niitä.

Testijakson aikana kaupunkilaiset saattoivat myös ladata puhelimiinsa mobiilisovelluksen, jolla puiston valojen väriä pystyi vaihtamaan mieleisekseen.

Älyvalojen tarkoituksena oli parantaa turvallisuuden tunnetta ja alueen viihtyisyyttä vuoden pimeimpään aikaan. Testijakson aikana tehdyn käyttäjätutkimuksen perusteella projekti täyttikin osan odotuksista.

– Tulokset olivat positiivisia: valot ilahduttivat ja loivat turvallisuuden tunnetta, Forum Viriumin projektipäällikkö Heidi Heinonen kertoo.

Jätkäsaarelaisilla oli mahdollisuus vaikuttaa ennakkoon valaisimien sijoituspaikkaan asukaskyselyssä sekä kirjastolla järjestetyssä työpajassa.

Varsinaisesti näkyvyyttä valoilla ei yritetty parantaa, sillä Hyväntoivonpuistossa on toimiva valaistus.

– Toisaalta sovellus ei toiminut aivan saumattomasti, ja siitäkin tuli palautetta.

Älyvalojen soveltuvuutta kaupunkiympäristöön tutkittiin Berliinin teknisen yliopiston koordinoimassa Get Home Safely -projektissa yhteistyössä kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin ja Aalto-yliopiston sekä kolmen muun saksalaisen ja italialaisen yhteistyökumppanin kanssa.

Vuoden 2019 ajan kestäneen projektin kokonaisbudjetti oli 873 000 euroa. Forum Viriumin työtä rahoitti Euroopan digitaalista innovaatiota ja yrittäjyyttä edistävä EIT Digital. Helsingin kaupunki osallistui hankkeeseen 163 000 euron osarahoituksella. Yhteistyössä oli mukana myös kaupungin rakentamispalvelu Stara.

Älyvaloja voidaan Heinosen mukaan hyödyntää tulevaisuudessa esimerkiksi tapahtumissa. Valoratkaisu mahdollistaa reitistä tehtävän virtuaalisen mallin, jonka avulla voidaan seurata väkijoukon liikettä ja ruuhkautuvia alueita sekä tarvittaessa ohjata kulkijoita vähemmän ruuhkaiselle reitille.

– Tulee mieleen, että esimerkiksi Lux Helsinki -tapahtumassa valoilla voitaisiin ohjata ihmisiä toiselle reitille, jos yksi paikka tukkeutuu. Kenenkään ei silloin tarvitsisi sormeilla kännyköitään kylmässä tihkusateessa, Heinonen pohtii.

Toisena kohteena Heinoselle tulee mieleen sen kaltaiset tilanteet kuin Kiira-myrskyn iskeminen Flow-festivaalin alueelle elokuussa 2017.

– Älyvalot voisivat silloin osoittaa poistumis- tai kokoontumispaikat.

Jätkäsaaren älyvalohankkeelle ei ole tällä erää luvassa jatkoa Suomessa, vaan tutkimuksia jatketaan Berliinissä.

Sen sijaan Jätkäsaari jatkaa kokeilualustana muille hankkeille, joissa Forum Virium on mukana.

– Meillä on esimerkiksi Perille asti -hanke, jossa lapsia kuljetetaan treeneihin seuran puolesta. Vanhempien ei tarvitse lähteä kuskaamaan heitä.

Forum Virium toteuttaa kaupungin digitalisaatio-ohjelmaa, jonka keskeisenä tavoitteena on arjen helpottaminen ja lisäarvon tuottaminen digitalisaation keinoin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut