Lämmin talvi pidensi melontakauden ehkä jopa ympärivuotiseksi – ”Hauskimmillaan laji on vasta kun tulevat jäät”

Aurinko on noussut. Helsingin Melojien Matti Palovaara, Jari Valtonen ja Ville Teittinen pukeutuvat ja tarkastavat varusteitaan. Laituria lähestyy ja joukkoon liittyy vielä neljäs meloja naapuriseurasta Helsingin Merimelojista.

Lämpötila on asteen plussan puolella ja herrat aikovat lähteä merelle.

Ehei. Älkää luulko, että melontakausi loppuisi, vaikka jäitä tulisikin.

– Aina on jossain jään reuna. Silloin vasta on hauskaa. Kajakkia voi vetää jäällä, kunhan laittaa nastat kenkiin, Palovaara muistuttaa.

Kun vuorostaan tulee jäiden lähdön aika ja avovesi, on melonta Palovaaran mielestä aluksi jotenkin tylsää.

Hän on harrastanut lajia omien sanojensa mukaan ”vasta seitsemisen vuotta”. Toiset ovat kuntomelojia, toiset melovat rennommin retkeilläkseen. Hän sanoo kuuluvansa jälkimmäiseen joukkoon.

Lähtöpäivän aamuna tuulta Harmajalla oli 12 metriä sekunnissa.

– Kyllä siinä pärjäisi, mutta ei sinne mennä.

Melontareissu suuntautui nyt Espoon puolelle Varsasaareen. Matkan sieltä takaisin Taivallahteen arvioitiin kestävän viitisen tuntia. Normaali matkanopeus on 5–6 kilometriä tunnissa.

Reitin varrella suunnitelmaa kuitenkin muutettiin ja mentiin evästauolle Tvijälpin saareen. Takaisin tultiin mukavassa myötätuulessa Koivusaaren metroaseman vierestä. Matkaa kertyi 16 kilometriä.

Ennen lähtöä kajakkiin pakataan aina turva- ja ensiapuvälineet, kuivat vaatteet ja muonaa.

Lämpöpuku pitää veden ja kylmän loitolla. Termospullollinen kuumaa vettä tarvitaan juotavaksi ja avuksi, jos varusteet, kuten vaikka vetoketjut, jäätyvät kiinni.

Kännykkä on suljettava muovipussiin. Hipaisunäytöllä ei tee näissä keleissä mitään.

Pitää olla vanhat kunnon näppäimet.

Parhaat reitit Taivallahdesta vievät kohti Espoota. Palovaaran suosikkeja ovat Käärmeluodot ja Käärmesaari sekä Iso Vasikkasaari.

– Espoon edustalla on paljon hyvin hoidettuja saariretkikohteita. Suvisaariston tasalle pääsee hyvin kesäisillä päiväretkillä.

Melojista moni harrastaa sekä melontaa että retkiluistelua. Jos tulee hyvä luistelusää, mennään Palosaaren mukaan ensi sijassa luistelemaan.

Joskus otetaan luistimet mukaan kajakkiin ja käydään bongaamassa pikkusaarien jäätyneitä lampareita luistellen.

Lähtöpaikka ja melojien kotisatama, vanha soutu- ja melontastadion, oli Helsingin 1952 olympialaisten näyttämö. Siitä muistuttaa pieni laatta katsomon sisäänkäynnin pielessä. Taivallahdella käydyissä kisoissa Suomi voitti melonnassa neljä kultaa.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut