Naisen näpeistä napattiin 40 000 euroa – poliisi: "Harvinainen tapaus"

Nainen oli saanut Turkin lomakohteessa sijainneesta asunnostaan noin 40 000 euron myyntirahat käteisenä, kerrotaan poliisin tiedotteessa. Kuvituskuva. Arkisto / Jaana Kautto

toimitus

Helsingin poliisilaitos tiedottaa saaneensa viime syksynä tutkintapyynnön varkaudesta, joka oli tapahtunut lomakohteessa Turkissa vuonna 2015. Helsingin poliisi alkoi tutkia tapausta törkeänä varkautena ulkomailla.

Esitutkinnan mukaan suomalainen eläkeläisnainen oli myynyt turkkilaisen miesystävänsä yllyttämänä Turkin lomakohteessa sijainneen asuntonsa miehen tuttavalle loppuvuonna 2015. Nainen oli saanut asunnostaan noin 40 000 euron myyntirahat käteisenä, kerrotaan tiedotteessa.

– Nainen oli laittanut kaupasta saamansa rahat kirjekuoreen ja lähtenyt viemään niitä silloisen turkkilaisen miesystävänsä kanssa pankkiin. Matkalla miesystävä oli yllättäen napannut naisen kädessä olleen rahakuoren ja sanonut vievänsä rahat turvaan kassakaappiin. Tätä nainen ei ollut halunnut vaan oli vaatinut rahoja itselleen. Mies oli kuitenkin poistunut nopeasti paikalta rahojen kanssa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Seppälä Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Myöhemmin suomalaisnainen oli yhteydessä miesystäväänsä, mutta tämä ei halunnut millään tavalla selvittää tapahtumaa tai keskustella aiheesta.

– Tapaus on harvinainen siksi, että se on tapahtunut suomalaiselle asianomistajalle useita vuosia sitten ulkomailla, ja tapauksessa on kyse huomattavan suuresta summasta rahaa, Seppälä jatkaa.

Nainen ei ollut ilmoittanut asiasta paikalliselle poliisille Turkissa. Hän kertoi omaisilleen vuoden 2015 tapahtumista vasta viime syksynä, ja omainen teki asiasta Suomessa tutkintapyynnön poliisille.

Epäilty rikosasia siirretään syyttäjän päätöksellä tutkinnanjohtajan esityksestä lähiaikoina Turkkiin, koska kyse on huomattavan isosta summasta rahaa. Poliisi on Suomessa tehnyt tarvittavat esitutkintatoimenpiteet, ja poliisilla on Turkin kanssa rikosasioita koskeva yhteistyösopimus.

Seppälä muistuttaa, että Suomen poliisilla ei ole yleistä toimivaltaa tutkia ulkomailla tehtyjä rikoksia.

– Poliisi voi vain erillisen harkinnan jälkeen siirtää vakavat rikokset ulkomailla tutkittaviksi. Vakaviin rikoksiin kuuluvat rikokset, joissa asianomistaja on saanut vakavia henkeensä ja terveyteensä liittyviä vammoja tai huomattavia omaisuusvahinkoja. Muutoin ulkomailla tapahtuneen epäillyn rikoksen tutkintaa ei aloiteta Suomessa, ja päätös ilmoitetaan asianomistajalle, Seppälä toteaa tiedotteessa.

Rikosilmoitus on aina syytä tehdä siinä maassa ja sillä paikkakunnalla, jossa henkilö on joutunut rikoksen kohteeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut