Työnhakijoita aletaan syrjiä jo 45-vuotiaina – Riitta Rouhiainen, 62, koki työn vähenemisen itse yrittäjänä ja haluaa nyt auttaa muita

Uuden työpaikan saanti vaikeutuu jo 45 ikävuodesta lähtien. Näin toteaa UusioUra-tapahtuman perustaja ja tuottaja Riitta Rouhiainen

– Kyllä se valitettavasti on näin varsinkin ict-alalla, ja muilla aloilla ehkä noin viisikymppisenä, Rouhiainen sanoo.

Yhtälö ei ole toimiva, kun samaan aikaan ihmisten odotetaan lykkäävän eläkkeelle siirtymistä yhä myöhempään ja hyvinvointipalvelujen rahoituskin kaipaa palkkatyöläisiä veronmaksajiksi.

Kaapelitehtaalla ensi tiistaina järjestettävä UusioUra on yli 45-vuotiaille suunnattu uravalmennus- ja rekrytointitapahtuma, josta voi löytää uuden työpaikan tai kokonaan uuden ammatin. Näytteilleasettajia on noin 60.

Omaa mainostoimisto Markkinointi Bravuuria pyörittävä Rouhiainen on kokenut töiden vähenemisen myös itse.

– Vuosina 2012–2013 meni vielä ihan hyvin, mutta vuosi 2015 oli heikompi ja huomasin, että eihän tällä enää elä, Rouhiainen, 62, sanoo.

Hän muistuttaa, että mainostoimistomaailmassa pudotuspeli on ollut kovaa ja digitaalisuuden myötä perinteinen tekeminen vähentynyt rutkasti.

Vuonna 2017 Rouhiainen googlaili teini-ikäiselle pojalleen kesätyövaihtoehtoja, kun hän tajusi, että nuorille on paljon erilaisia rekrytilaisuuksia, mutta vanhemmalle väestölle ei yhtään.

 – Tuli mieleen, että kyllä meidän ikäryhmä tarvitsee oman tapahtuman, kun jo pelkästään töiden hakeminen on muuttunut rajusti kymmenessä vuodessa.

Rouhiainen järjesti yhteistyökumppanien avulla ensimmäisen tapahtuman viime vuonna ja paikalle tuli arviolta 4 500 henkeä.

– Fiksua porukkaa, jolla on monipuolista osaamista, Rouhiainen kuvailee.

Hän muistuttaa, että keski-iän ylittäneet ovat sitoutunutta ja motivoitunutta työvoimaa, joista moni huolehtii hyvin terveydestään ja virtaa riittää.

– Tunnen paljon yli 50-vuotiaita pitkän uran tehneitä työttömiä, joilla olisi todella halua päästä töihin. Tapahtuman tuottaminen ei ole taloudellisesti mikään menestystarina, mutta saan koko ajan kokea, että teen merkityksellistä ja tärkeää työtä. Sillä on kyllä ihan oma arvonsa.

Työ- ja koulutuspaikkojen lisäksi tapahtumassa esitellään palveluja, joilla edistetään työllistymistä ja uudelleenkouluttamista. Tapahtuman avaa työministeri Tuula Haatainen ja pääpuhujana on Pekka Hyysalo

UusioUra Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa 4. helmikuuta kello 11–18. Tapahtuma on kävijöille maksuton, mutta ennakkoilmoittautumista uusioura.fi-sivustolla toivotaan. Lisätietoja: www.uusioura.fi.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut