Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Lehtisaaren ostari saa jatkaa, mutta vain toistaiseksi – rakennuksen purkamista aletaan valmistella

Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät ovat lunastaneet Lehtisaaren ostoskeskuksen rakennuksen. Ostari siirtyi viime vuoden lopussa tehdyssä kaupassa vajaalla miljoonalla eurolla liikekeskusyhtiöltä seurakunnille.

Ostoskeskuksen toiminta jatkuu toistaiseksi ennallaan. Vuokrasopimukset on tehty uuden omistajan nimiin.

Kovin pitkäaikainen ratkaisu toiminnan jatkuminen ei ole, sillä tontilla on asemakaava, joka mahdollistaa liikerakennuksen purkamisen ja kerrostalojen rakentamisen paikalle.

– Vaikea sanoa tarkkaan, kuinka kauan tässä menee ennen kuin pääsemme etenemään. Pari–kolme vuotta varmaankin, Helsingin seurakuntien kiinteistöjohtaja Kai Heinonen arvioi.

Rakennuksen lunastus sujui Heinosen mukaan hyvässä yhteistyössä edellisten omistajien kanssa. Ostoskeskuksen kohtalo on ollut tiedossa jo siitä lähtien, kun valtuusto hyväksyi uuden asemakaavan vuonna 2009.

Aikoinaan liikekeskusyhtiö vastusti kiivaasti purkamista. Seurakuntayhtymät eivät kuitenkaan suostuneet jatkamaan tontin määräaikaista vuokrasopimusta, joka päättyi vuoden 2019 lopussa. Seurakuntien ja kaupunkisuunnittelun näkökulmasta liikekeskuksen tontti on tärkeä osa Lehtisaaren täydennysrakentamista.

– Uusien talojen pohjakerroksiin on kuitenkin tulossa liiketiloja, mikä mahdollistaa palvelujen tarjoamisen alueella jatkossakin, Heinonen muistuttaa.

Monet lehtisaarelaisetkin toivovat hänen mukaansa alueelle uusia asuntoja.

– Uusien asuntojen myötä voitaisiin ylittää se kriittinen määrä asukkaita, jonka uudet palvelut tarvitsevat ympäristöönsä.

Arki-iltapäivänä vanhemmat hakevat lapsiaan ranskankielisestä päiväkoti L´Ile aux Trésors'sta.

– Olen kuullut huhuja purkamisesta. Pienempi lapsemme Benjamin aloitti juuri päiväkodin täällä. Toivottavasti päiväkoti ei tulevaisuudessa muuta kovin kauas, Henna Pelkola pohtii.

– Toistaiseksi päiväkodista ei ole tullut mitään tietoa asiasta, hän kertoo.

Kakkoskerroksen lasikulmassa Tapani Huovinen valuttaa etiopialaista kahvia asiakkaalleen Maja Coffee Roasteryssa.

– Meillä purkaminen on ollut tiedossa alusta alkaen, sen kuusi vuotta mitä olemme tässä olleet.

– Sellaisen ajan jälkeen on jo muutenkin aika miettiä uusia siirtoja. Olemme hiljalleen kuulostelleet uutta paikkaa, hän kertoo.

Majalle uuden toimitilan etsiminen on oman paahtimon takia normaalia monimutkaisempaa.

– Tämänkin löytämiseen meni puolitoista vuotta, Huovinen muistelee.