Kalastajatorpan kokki löysi ravintolan ikkunan alta melkoisen apajan – "Yksi parhaita kalapaikkoja Helsingissä"

Ravintola Meritorpan keittiöpäällikkö Pauli Ojala työpaikallaan ja kalavesiensä äärellä. Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Hotelli Kalastajatorpan Ravintola Meritorppa sai puoli vuotta sitten uuden keittiöpäällikön: Pauli Ojalan, 32. Hän tuli Savoysta ja kutsuu itseään klassisen ranskalaisen keittiön kasvatiksi.

Ojala ui vastavirtaan, jos häntä vertaa moniin ikätovereihinsa. Tammikuun alussa hän julkaisi ensimmäisen oman listansa.

Näköiseksi, suorastaan henkilökohtaiseksi sen tekee se, että Ojala on intohimoinen kalastaja. Meritorpan merimaisemissa hellitään nyt kalaruoan ystäviä.

Ojalan mieluisimmat kalastuspaikat löytyvätkin aivan Kalastajatorpan edustalta Laajalahdelta. Hän tuntee vesialueen pohjanmuodot ja erityisesti syvänteiden reunat, joista nappaa.

Ensi kesänä Ojala suunnittelee ajavansa veneellä töihin Pikku Huopalahden venekerhon laiturista. Tällöin hän voi jäädä kalaan suoraan työvuorosta.

Tarina on tavallinen: Isä vei ongelle. Pitkään se oli vain hassun hauskaa – ei niin vakavaa, kunnes hän alkoi uppoutua harrastukseen muutama vuosi sitten.

– Tuijottelin netissä kaikenlaisia kalastussivuja ja -neuvoja.

Aikansa tuijoteltuaan hän lähti jäille: siianongintaan huhtikuisista sulapaikoista.

– Kesällä tulee harrastettua vetouistelua Laajalahdella. Se on yksi parhaita kalapaikkoja Helsingissä.

Heinä-elokuussa hän siirtyy Otaniemen puolelle.

– Syksy on parasta aikaa, kun ahven alkaa parveutua ja kuha tankkaa talvea vasten.

Ahvenista hänellä on ”tietopaikkoja”, mutta muistuttaa kuhan nousevan jopa Pikku Huopalahteen, jota moni saattaa pitää vaatimattomana kalavetenä – matalana ja sameana.

Pilkkiminen ja verkkokalastus ei ole Ojalan juttu.

Asiakkaille hän ei ole tarjonnut kalojaan, mutta on tuonut ne keittiöön ja halunnut näyttää, miten kokonaista kalaa käsitellään.

Nyt listalla on siis enemmän kalaa.

Ojala nostaa oppi-isäkseen Tapio Helinin, jonka kanssa hän työskenteli Savoyssa ja kävi kalassa Päijänteellä. Helin työskenteli aikanaan myös Kauppatorin Fishmarketissa.

– Häneltä olen saanut vanhan liiton ohjeita. Siksi klassikot, mutta inspiraatio lähtee näistä maisemista.

Näköalat avautuvat avokeittiöön asti – ei vain salin puolelle.

Ensitöikseen Pauli Ojala palautti ravintolan lounaslistalle kalalautasen. Tätä klassikkoa, joka antaa katsauksen suomalaiseen kalapöytään, ei oltu tarjoiltu moneen vuoteen.

À la carte -listan alkupaloina on sokerisuolattua siikaa, blinejä ja muikunmätiä, skagen mallasleivällä ja Torpan lohikeitto. Pääruokina saa paistettua ahventa tilliperunoilla ja haudutettua merilohta bouillabaise-tyylisillä lisukkeilla.

Tilliperunat ovat uutta annabellaa ympäri vuoden.

Lounaalla on tarjolla arkisempia annoksia silakkaa, muikkua, kuhaa, siikaa ja ahventa.

– Norjan lohta on pakko olla, koska ihmiset pitävät siitä. Myös kasvatettua taimenta ja nieriää.

Lopuksi tärkeä huomautus. Meritorppa ei ole vain kalaravintola, vaan paikka, joka on tuonut pippuripihvin 1970-luvulta tälle vuosikymmenelle ja tuunaa myös klassisia jälkiruokia.

Lue aiheesta lisää: Helsingin bliniravintolat jäämässä ilman herkullista kalaa – "Tukku ei pysty toimittamaan"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Hietalahden kirpputori aukeaa 1. elokuuta – paikkoja voi alkaa varata heinäkuun puolivälin jälkeen
  2. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
  3. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
  4. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
  5. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
  6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
  7. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
  8. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
  9. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
  10. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
  11. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
  12. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
  13. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
  14. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
  15. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
  2. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
  3. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
  4. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
  5. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
  6. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
  7. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
  8. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
  9. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
  10. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
  11. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
  12. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
  13. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
  14. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
  15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.