Kotitalouksien velat ennätyskorkealla – Suomen Pankki ryhtyy parantamaan talouden lukutaitoa

Kotitalouksien lisääntyneet talousongelmat, maksuhäiriöt ja velkaantuneisuus ovat herättäneet huolta Suomen Pankissa, joka käynnistää hankkeen tilanteen parantamiseksi.

Kotitalouksien velat suhteessa tuloihin ovat nyt suuremmat kuin koskaan aiemmin.

Markkinoille on tullut uusia lainamuotoja, perinteisen pankkisektorin ulkopuolisia toimijoita ja toimintatapoja, mikä on lisännyt lainojen saatavuutta ja houkuttelevuutta.

– Tämä kehitys luo riskejä niin yksittäisille ihmisille kuin kansantaloudelle. Ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan sekä sääntelyä että talousosaamista, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoo Suomen Pankin tiedotteessa.

Henrikssonin mukaan oikeusministeriössä onkin tekeillä useita toimia, joilla ylivelkaantumisongelmiin puututaan.

Suomalaisten talousosaaminen on varsin hyvällä tasolla verrattuna muihin maihin. Digitalisaatio ja globaali talous ovat kuitenkin luoneet uusia palveluita ja muuttaneet kuluttajana ja pankkiasiakkaana toimimisen tapaa.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn pitää tärkeänä, että ihmiset ymmärtävät, miten uudet finanssipalvelut toimivat ja mitä riskejä niihin sisältyy.

– Digiajan talousosaaminen kaipaa jatkuvaa päivitystä, sanoo Rehn toteaa.

Suomen Pankki ottaa vetovastuun kansallisen strategian laatimisessa taloudenhallinnasta. Mukana on oikeusministeriö ja muita keskeisiä viranomaisia.

– Talouden lukutaito on keskeinen kansalaistaito. Yhteisten tavoitteiden ja paremman koordinoinnin avulla suomalaisten talousosaamista voidaan edistää nykyistä tehokkaammin, Rehn painottaa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut