Helsingistä löytyy vaarallisia suojateitä, jollaisia ei nykyään edes saisi rakentaa – auto töytäisi pientä poikaa yhdellä niistä

Auto töytäisi poikaa tällä Pohjoisesplanadin ylittävällä suojatiellä. Kuvituskuva. Arkisto / Tiina Mutila

Jussi Vehkasalo

Helsingissä on lukuisia suojateitä, joiden turvallisuutta tulisi parantaa. Kaupunkiympäristölautakunnan viime joulukuussa hyväksymien uusien suunnitteluperiaatteiden mukaan suojatiet, jotka ylittävät kaksi samansuuntaista kaistaa, olisi saatava keinolla tai toisella turvalliseksi.

Uusien suunnitteluperiaatteiden mukaan kyseisenlaisia uusia suojateitä ei enää saa rakentaa, ellei niiden yhteyteen tule esimerkiksi liikennevaloja tai hidasteita.

Osoitus kyseisenlaisten suojateiden turvattomuudesta saatiin tiistaina 28. tammikuuta, kun Kruununhaassa asuva, Suomenlinnassa koulua käyvä poika joutui auton töytäisemäksi Pohjoisesplanadin ylittävällä suojatiellä, joka kulkee Kauppatorilta Helenankadun ja Pohjoisesplanadin risteyksen viereen.

– Omat lapseni ovat joutuneet siinä suojatiellä läheltä piti -tilanteeseen monta kertaa, samoin itse ja monet muut aikuiset, kirjoittaa huolestunut nainen asiasta suomenlinnalaisten Facebook-ryhmässä.

Nainen kertoo kirjoittaneensa asiasta kaupungille useita kertoja ja vaatineensa suojatien yhteyteen liikennevaloja tai jotain muuta, joka hidastaisi autoja.

Pojan äiti kertoo Helsingin Uutisille tapauksesta seuraavaa:

– Poikani selvisi vähillä fyysisillä vammoilla, pääasiallisesti lihaskivuilla. Säikähdys oli luonnollisesti kova.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan liikenneinsinööri Juha Väisänen sanoo, että kyseisestä Pohjoisesplanadin suojatiestä on tullut palautetta.

– Palautteessa kerrotaan muun muassa, että autot eivät pysähdy kyseisen suojatien kohdalla. Tai jos toinen auto on pysähtynyt, niin viereistä kaistaa ajava autoilija ei pysähdy jo pysähtyneen auton viereen, kuten pitäisi, Väisänen kertoo.

Kyseisen suojatien liikenneturvallisuuden parantamiseksi voidaan Väisäsen mukaan tutkia suojatien korottamista tai liikennevalojen asentamista risteykseen.

– Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi 10. joulukuuta 2019 jalankulkijoiden kadunylitysjärjestelyjen suunnitteluperiaatteet. Suunnitteluperiaatteiden mukaan uusia kahden samansuuntaisen kaistan ylittäviä suojateitä ilman turvallisuustoimenpiteitä, kuten esimerkiksi liikennevaloja tai hidasteita, ei saa toteuttaa.

Nykyisiä suojateitä käydään läpi niiden liikenneturvallisuuden parantamiseksi uusien suunnitteluperiaatteiden mukaiseksi.

– Valitettavasti kaupungissa on vielä tällä hetkellä useita suojateitä, jotka vaativat turvallisuustoimenpiteitä, Väisänen jatkaa.

– Toisaalta uusien suunnitteluperiaatteiden mukaan yksi vaihtoehto on turvattoman suojatien poistaminen, eli ohjataan jalankulkijat käyttämään jotain turvallisempaa suojatietä.

Helsingissä kokeiltiin taannoin myös suojateiden huomiovaloa.

Lapsista varoittavaa liikennemerkkiä taas käytetään yleensä vain paikoissa, joiden lähellä liikkuu tavallista enemmän lapsia, kuten koulujen ja päiväkotien ympäristössä.

Juttua muokattu 29.1.2020 kello 13.43: Korjattu, että poika ei ole suomenlinnalainen vaan asuu Kruununhaassa, ja lisätty pojan äidin kommentti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pyörätuolissa istunut mies putosi maahan törmäyksessä – punaisen skootterin kuljettaja edelleen karkuteillä
 2. Työmaa sotkee Triplan liikennettä – kävelyputken korjaus kestää lokakuulle
 3. Vauvalle teipattiin tutti suuhun – poliisi epäilee vauvan huoltajia törkeästä pahoinpitelystä, heitteillejätöstä ja huumausainerikoksesta
 4. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 5. Etätyöstä on tulossa "uusi normaali" – Työterveyshuollon ylilääkäri kertoo kullanarvoiset vinkit
 6. Evan tutkimus: Enemmistön mielestä talouskriisi on yhtä tärkeä torjua kuin koronaviruksen leviäminenkin – Yrittäjät halukkaimpia tinkimään omista eduista yhteiseksi hyväksi
 7. Moottoripyöräilijä pakeni poliisia Espoossa hurjaa vauhtia, kunnes kaatui ja pyörä syttyi tuleen
 8. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 9. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h
 10. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 11. T24: Viro menetti alkuvuonna 200 000 turistia koronakriisin takia
 12. EIT-huijauksen esitutkinta laajentui: Väärennettyjä papereita irakilaismiehen väitetystä kuolemasta toimitettiin oikeudelle jo Suomessa
 13. Ministeriö haluaa hankkia lisää suojavarusteita 100 miljoonalla – Hankinnalla pyritään turvaamaan myös kotimaista tuotantoa
 14. Auto ilmiliekeissä Espoossa aamuyön hämärissä – Poliisi kaipaa havaintoja erityisesti huppariasuisesta miehestä
 15. Koronakevään puutarhatöistä ja varastojen siivouksista ennätyksellinen ruuhka Sortti-asemille – kävijämäärä joudutaan rajoittamaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 2. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 3. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 4. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
 5. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
 6. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 7. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 8. Vauvalle teipattiin tutti suuhun – poliisi epäilee vauvan huoltajia törkeästä pahoinpitelystä, heitteillejätöstä ja huumausainerikoksesta
 9. Auto ilmiliekeissä Espoossa aamuyön hämärissä – Poliisi kaipaa havaintoja erityisesti huppariasuisesta miehestä
 10. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 11. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 12. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 13. Pyörätuolissa istunut mies putosi maahan törmäyksessä – punaisen skootterin kuljettaja edelleen karkuteillä
 14. Etätyöstä on tulossa "uusi normaali" – Työterveyshuollon ylilääkäri kertoo kullanarvoiset vinkit
 15. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.