Vanhankaupunginkosken padon purkaminen otti askeleen eteenpäin

Vanhankaupunginkosken padon kohtalosta on väännetty vuodesta 2014 alkaen. Jussi Vehkasalo/Arkisto

Kaisa Paastela

Vanhankaupunginkosken padon purkaminen vaelluskalojen liikkumisen helpottamiseksi otti askeleen eteenpäin tiistaina. Kaupunkiympäristölautakunta päätti vastoin toimialan esitystä, että padon purkamisen ympäristövaikutukset on selvitettävä.

Virkamiehet olisivat haudanneet purkualoitteen, koska historiallinen rakennelma on tiukasti suojeltu, eikä suojelumerkinnän poistaminen kaavasta ole todennäköinen vaihtoehto – tämän takia myöskään laajan ja kalliin ympäristövaikutusselvityksen tekeminen ei olisi perustelua.

Tuomas Rantanen (vihr.) ja Mika Välipirtti (vas.) tekivät kuitenkin kokouksessa vastaesityksen, jonka mukaan ympäristövaikutusselvityksen tehtäväalaa voidaan rajata laatimalla ensin arvio keinoista, joilla avaamisen vaikutuksia veden korkeuteen voidaan lieventää.

– Samalla tarvitaan lisätietoa siitä, voidaanko patoa avata ilman, että rakennetun ympäristön suojeluarvot menetetään. Näiden lisäselvitysten tekeminen voidaan ajoittaa samaan aikaan kun Itähaaran kunnostuksen vaikutuksia seurataan, lautakunta päätti hyväksyessään vastaehdotuksen yksimielisesti.

Aiemmin toimialan virkamiehet ovat ennakoineet, että vedenpinnan lasku padon purkamisen seurauksena olisi niin iso, että se voisi jopa kuivattaa Pikkukosken uimarannan, ellei rannan virkistyskäytön turvaamiseksi tehtäisi toimia.

Aloitteen tekijä, kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Atte Harjanne (vihr). totesi Helsingin Uutisissa joulukuussa, että padon purkamisen vaikutukset joen vedenpinnan korkeuteen pitää tarkasti tutkia.

– Voi olla, että rantaympäristöistä tai Pikkukoskesta tulee erilaisia, mutta onko se välttämättä huono asia. Padon purkaminen myös toisaalta lisäisi kosken virkistysarvoa, Harjanne muistutti tuolloin.

Seuraavaksi aloitetta käsittelee kaupunginhallitus.

Aiheeseen liittyvää

 1. Padon purkamisen käsittelyssä aikalisä – verkkokyselyssä selvä enemmistö kannatti kosken vapauttamista
  12.12.2019 19:50
 2. Padon purulle vauhtia Vanhankaupunginkoskella? – "Ei sellaista suojelua voi olla, että jokin rakennelma olisi pysyvästi koskematon"
  4.12.2019 19:40
 3. Vanhankaupunginkoskella suunnitellaan kunnostustöitä – padon purku osoittautui mahdottomaksi
  24.1.2018 7:15
 4. Lakimiehet tyrmäävät Vanhankaupunginkosken padon purkamisen
  21.12.2016 10:20

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut