Tofukastike ja perunat maistuivat helsinkiläispäiväkodissa – "Jos maitoa korvataan kasvijuomilla, toivon että se perustuu vapaaehtoisuuteen"

Vilppulan päiväkodissa oli lounaaksi tofukastiketta. Varhaiskasvatuksen opettajan Eeva Niinistön mielestä ruoka on vuosien saatossa monipuolistunut. Johanna Erjonsalo

Anniina Virtanen

Vilppulan päiväkodissa Malmilla on keskipäivän tienoilla meneillään ruokailuhetki. 3–4-vuotiaiden ryhmän lapset hakevat vuorollaan lautasilleen ruokaa. Varhaiskasvatuksen opettaja Eeva Niinistö ojentaa lautaselle salaattia, kurkkusilppua ja appelsiinin viipaleen.

Lisäksi lautaselle tulee perunaa ja tofukastiketta. Lapset nyökyttelevät, kun kysyy, onko ruoka maistuvaa. Niinistön mukaan lasten ehdoton suosikki on kalapuikot tai jauhelihapasta.

Viime syksynä kaupunginhallitus päätti, että liha- ja maitotuotteiden puolittamista lähdetään tavoittelemaan kaupungin yksiköissä vuoteen 2025 mennessä. Palvelukeskus Helsingin ravitsemusasiantuntija Tarja Heikkinen kertoo, että esimerkiksi päiväkotiruokien suunnittelua on jo viety eteenpäin ruokapalvelussa.

– Alustavia suunnitelmia on, niistä sovitaan tarkemmin yhdessä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa. Voi kuitenkin olla, että jo ensi syksyn ruokalistoissa on pieniä muutoksia, Heikkinen sanoo.

Päiväkotiruokailua on toki kehitetty jo useita vuosia, myös ennen nykyisen varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksen julkaisemista. Päiväkoteihin on esimerkiksi yksi kasvisruokapäivä viikossa ja monipuolisuutta ja vaihtoehtoja on muutoinkin lisätty.

Tulevaisuudessa lihan määrä todennäköisesti vähenee entisestään ja lehmän maidon vaihtoehdoksi tulee ehkä esimerkiksi kaurajuoma. Myös kalaa ja kasviperäisiä ruokia pyritään lisäämään.

Ajatus hieman mietityttää Vilppulan päiväkodin varajohtajaa Eeva Niinistöä. Hänestä on kuitenkin hienoa, miten yli kymmenen vuoden aikana päiväkotiruoka on kehittynyt monipuolisemmaksi.

– Tietenkin kasviksia on hyvä edelleen lisätä, mutta mielestäni olisi hyvä olla myös lihavaihtoehto niille, jotka sen haluavat. Lihasta ei ainakaan pitäisi luopua kokonaan. Kasvis- tai kalavaihtoehto meillä jo onkin.

YliopistonlehtoriLiisa Korkalo Helsingin yliopiston elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolta uskoo, että tavoitteessa on paljon hyvääkin. Hän ei ole erityisen huolissaan siitä, että lasten ravitsemus olisi vaarassa, jos liha- ja maitotuotteiden määrä todella puolittuu.

– Edelleen ammattilaiset suunnittelevat ateriat täyspainoiseksi. Toki siinä on haastetta ja se on tehtävä harkiten. Kun muutetaan ruokalistoja, kaikkien ruokien on oltava maistuvia. Muuten ruoka jää lautaselle, jolloin hävikkikin kasvaisi. Näin se kääntyisi tarkoitustaan vastaan. Olen kuitenkin luottavaisin mielin, Korkalo toteaa.

Ravitsemusasiantuntija Tarja Heikkinen kaupungilta myöntää, että muutostöissä on haastetta.

– Tärkeää on, että ruoat maistuvat lapsille. Jos tulee esimerkiksi aivan uudentyyppisiä proteiinin lähteitä ruokalistalle, lapset pääsevät varmasti arvioimaan niitä raadeissa, hän sanoo.

Lihaa voi vähentää kahdella tapaa. Joko liharuokia korvataan jollakin kasvipohjaisella ruoalla tai lihan määrää vähennetään esimerkiksi lisäämällä kasviproteiinia sekaan. Tätä on Korkalon mukaan jo paljon tehtykin.

Korkalo on ollut mukana lasten päiväkotiruoan ravitsevuutta tutkivassa Dagis-hankkeessa. Hänen mukaansa suomalainen päiväkotiruoka on erinomaista, pieniä viilauksia lukuun ottamatta. Tutkimuksen mukaan suolan määrää voitaisiin vähentää ja hedelmiä tarjota enemmän.

Eeva Niinistön mielestä nämä asiat ovat Helsingin kaupungilla kunnossa. Vihanneksia on tarjolla joka aterialla ja hedelmiä usein, yleensä aamu- tai välipalalla.

Tutkijat huomasivat myös, että päiväkodissa lapsi juo keskimäärin noin kolme desilitraa maitoa. Maito on tärkein kalsiumin, proteiinin ja D-vitamiinin lähde arjessa ja siitä saadaan myös muita vitamiineja ja kivennäisaineita. Korkalo ei olisi kovin huolissaan siitäkään, jos maitotuotteiden määrää vähennettäisiin päiväkodissa.

– Moni juo maitoa niin monta lasillista päivässä, että on varaa jättää yksi lasillinen poiskin. Tietysti on myös lapsia, joilla syöminen ylipäätään on niukempaa ja maito on tärkeä monien ravintoaineiden lähteenä, Korkalo sanoo.

Jos lapsille aletaan tarjota kauramaitoa, johon on lisätty D-vitamiinia, ja kalsiumia, riboflaviinia, jodia ja B12-vitamiinia, ei näiden saannista tarvitse olla huolissaan. Kaurajuoman kohdalla on hyvä muistaa, että sen proteiinimäärä on selvästi alhaisempi kuin maidon. Toinen asia on myös se, pitävätkö lapset kasvimaidon mausta.

– Kasvijuomien osalta ei ole sovittu, kenelle sitä tarjottaisiin ruokajuomana. Jos maitoa korvataan kasvijuomilla, toivon, että se perustuu vapaaehtoisuuteen, Tarja Heikkinen sanoo.

Dagis-tutkimushanke

Maito, maitotuotteet ja levitettävät rasvat olivat tärkeimmät D-vitamiinin saantilähteet, sillä näistä tuotteista suureen osaan lisätään D-vitamiinia.

Päiväkodissa juotiin yhteensä keskimäärin yli 3 dl maitoa päivässä, ja päiväkodissa juotu maito olikin ylivoimaisesti tärkein kalsiumin lähde arjessa.

Päiväkodissa folaattia saadaan eniten viljatuotteista, mutta myös maitotuotteista.

Lisäksi lasten arkipäivän tiamiininsaannissa viljatuotteet, maitotuotteet, ja liharuokalajit olivat tärkeimmät lähteet.

Lihan sisältämä hemirauta on paremmin imeytyvää kuin viljojen sisältämä rauta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pyörätuolissa istunut mies putosi maahan törmäyksessä – punaisen skootterin kuljettaja edelleen karkuteillä
 2. Työmaa sotkee Triplan liikennettä – kävelyputken korjaus kestää lokakuulle
 3. Vauvalle teipattiin tutti suuhun – poliisi epäilee vauvan huoltajia törkeästä pahoinpitelystä, heitteillejätöstä ja huumausainerikoksesta
 4. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 5. Etätyöstä on tulossa "uusi normaali" – Työterveyshuollon ylilääkäri kertoo kullanarvoiset vinkit
 6. Evan tutkimus: Enemmistön mielestä talouskriisi on yhtä tärkeä torjua kuin koronaviruksen leviäminenkin – Yrittäjät halukkaimpia tinkimään omista eduista yhteiseksi hyväksi
 7. Moottoripyöräilijä pakeni poliisia Espoossa hurjaa vauhtia, kunnes kaatui ja pyörä syttyi tuleen
 8. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 9. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h
 10. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 11. T24: Viro menetti alkuvuonna 200 000 turistia koronakriisin takia
 12. EIT-huijauksen esitutkinta laajentui: Väärennettyjä papereita irakilaismiehen väitetystä kuolemasta toimitettiin oikeudelle jo Suomessa
 13. Ministeriö haluaa hankkia lisää suojavarusteita 100 miljoonalla – Hankinnalla pyritään turvaamaan myös kotimaista tuotantoa
 14. Auto ilmiliekeissä Espoossa aamuyön hämärissä – Poliisi kaipaa havaintoja erityisesti huppariasuisesta miehestä
 15. Koronakevään puutarhatöistä ja varastojen siivouksista ennätyksellinen ruuhka Sortti-asemille – kävijämäärä joudutaan rajoittamaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 2. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 3. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 4. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
 5. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
 6. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 7. Vauvalle teipattiin tutti suuhun – poliisi epäilee vauvan huoltajia törkeästä pahoinpitelystä, heitteillejätöstä ja huumausainerikoksesta
 8. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 9. Auto ilmiliekeissä Espoossa aamuyön hämärissä – Poliisi kaipaa havaintoja erityisesti huppariasuisesta miehestä
 10. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 11. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 12. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 13. Pyörätuolissa istunut mies putosi maahan törmäyksessä – punaisen skootterin kuljettaja edelleen karkuteillä
 14. Kristillisten Mika Ebeling kannattaa vaihtoehtoista tapaa koronan nujertamisessa – "Tätä mahdollisuutta ei pidä jättää käyttämättä"
 15. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.