Helsingin bliniravintola jäämässä ilman herkullista kalaa – "Jengi söisi blinejä vaikka koko vuoden"

Monessa helsinkiläisessä ravintolassa vietetään bliniviikkoja. Mikko Makkonen

Sakari Nupponen

– Jengi söisi blinejä vaikka koko vuoden, Meritorpan keittiöpäällikkö Pauli Ojala sanoo asiakkaiden mieltymyksistä.

Juuri nyt on bliniaika, mutta blinin suomalainen kaveri, made eli matikka, loistaa poissaolollaan sääolosuhteiden takia.

Bliniviikkoja viettävät Helsingissä muun muassa Kappeli, Salve, Saslik, Troikka, Lasipalatsi, Juttutupa, Meripaviljonki, Graniittilinna ja Weeruska sekä Suomenlinnan Panimon ravintola.

Blineihin on suorastaan erikoistunut Sturenkadun BLINIt, ja Zetoristakin saa ympärivuotisesti pikkublinejä. Elitessä blinit ovat à ala carte -listalla koko kevään aina äitienpäivään asti.

Erikoisuutena on mainittava huoltoasema. Vantaan Kaivokselan Teboililla on blinibuffet.

Suomalaisista on tullut blinikansaa. Ainakin Helsingissä.

Venäjältä omaksuttua herkkua myydään nyt iloisesti suomalaisena ruokana myös ulkomaalaisille turisteille.

Yhdestä asiasta on kuitenkin syytä muistuttaa. Meillä myydään nostatettuja blinejä, kun venäläisille blini on lätty. Aidossa venäläisessä blinissä maistuu vahvasti tattari – vanha viljakasvi, joka sopii myös keliaakikoille.

– Jäälle ei pääse, ja merellä on ollut melkoiset myräkät. Sisämaan suuret järvet ovat jäätyneet epämääräisesti Pauli Ojala harmittelee.

– Ahventa ja kuhaa on vaikea saada. Silakkaa ja muikkua riittää tässä maassa.

Madekausi uhkaa mennä ohi – ennen kuin se edes alkaa.

– Soitin tukkurille. Ei pysty toimittamaan.

Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen rajallisuus mietityttävät Ojalaa.

– Kun ajattelee kalakantoja, joka vuosi on vaikeampaa. Kaikki haluaisivat syödä vain kuhaa, ahventa ja siikaa. Kokkina minun pitää reagoida. Pitää treenata niin, että saa esimerkiksi kuoreesta, lahnasta ja särjestä entistä maistuvampaa.

Tästä asiasta hän on keskustellut jo tavarantoimittajien kanssa, eikä pidä mahdottomana, että listalla olisi joskus jotain näistä vähemmän arvostetuista kaloista.

Sanotaanko niin, että ensin siinä on hieman ruodittavaa.

Ota resepti talteen:Tämä helppo bliniresepti ei vaadi tuntien tekeytymistä – maistele lisukkeena mätiä, savulammasta, rapuja ja päärynää

Aiheeseen liittyvää

  1. Klassikkoravintolan remontti valmistuu – palaa juurilleen suomalais-ranskalaiseen ruokaan 24.1.2020 20:00
  2. Usean ravintolan jättikonkurssi Helsingin keskustassa – ovet suljetaan heti 20.1.2020 21:05
  3. Uusia makuja Uzbekistanista – Alisher perusti Kontulaan ravintolan, jollaista ei ennen Suomessa ole nähty 17.1.2020 19:50
  4. Olut kelpaa blinien kyytipojaksi – tässä pienpanimoiden ammattilaisten omat suosikit 7.3.2019 19:45
  5. Tämä helppo bliniresepti ei vaadi tuntien tekeytymistä – maistele lisukkeena mätiä, savulammasta, rapuja ja päärynää 7.3.2019 19:45

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut