Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4) keskustellaan huomenna keskiviikkona kello 17 alkaen eläimistä ihmisiin ja ihmisistä eläimiin tarttuvista taudeista eli zoonooseista.
Tämän hetken puhutuin zoonoosi on Kiinasta ympäri maailmaa leviävä koronavirus.
– Tapahtumasta tuli koronaviruksen myötä yllättävän ajankohtainen ja kiinnostusta on ollut kovasti, sanoo tapahtuman juontajana toimiva toimittaja Jari Hanska
Hanska kertoo, että koronaviruksen käsittelyyn on varattu ylimääräistä aikaa.
Tapahtuman tarkoituksena on kertoa monipuolisesti siitä, kuinka ympäristön, ihmisten ja eläinten terveys kietoutuu tiukasti yhteen.
Eläinten taudit siirtyvät ihmisiin ja päinvastoin, ja taudinaiheuttajat leviävät uusille alueille ilmaston ja elinympäristöjen muutoksen myötä. Esimerkiksi punkkien levittämistä taudeista, malariasta ja ebolasta voi tulla maailmanlaajuisia ongelmia.
Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti arvioi Tiedekulmassa, milloin puutiaisaivokuume saapuu Helsinkiin.
Zoonoottisen mikrobilääkeresistenssin apulaisprofessori Annamari Heikinheimo kertoo, miten lääkeaineille vastustuskykyisiä bakteereja leviää maasta toiseen ihmisten, eläinten ja elintarvikkeiden mukana.
Ylilääkäri Seppo Meri pohtii, kuinka malarian kierto voitaisiin katkaista. Tutkijatohtori Tuomas Aivelon aiheena ovat rotat.
Tiedekulmassa on istumapaikka noin parille sadalla ihmiselle. Lisäksi on seisomapaikkoja.
Tapahtuma on mahdollisuus katsoa suorana lähetyksenäTiedekulmanverkkosivulta.Tallenteen voi katsoa myös tapahtuman jälkeen.