Kun lukeminen jännittää, lukukoira auttaa – Töölön kirjaston Häxa on utelias ja avoin kuuntelija

Häxa tassuttelee itsevarman tyynesti kirjaston ovista sisään ja tulee häntä heiluen antamaan pusuja. Koiran rauhallisesta olemuksesta huolimatta sen omistaja Maija Luoma pohti, sopiiko hänen borderterrierinsä lukukoiraksi sen vilkkauden vuoksi.

Luoma sitoo koiran kaulaan keltaisen huivin, joka merkitsee, että Häxa on läpäissyt Kennelliiton laatiman lukukoiratestin. Kennelliiton hyväksymän lukukoiran tulee olla yli 2-vuotias, perusterve, ihmisystävällinen koira, joka on perusluonteeltaan sopiva lukukoiratoimintaan. Koiran omistaja suorittaa lukukoirakurssin.

Töölön kirjaston lukukoirat palailevat nyt joululomilta ja ovat olleet tammikuun puolesta välistä lähtien tavattavissa joka tiistai-ilta ja kouluryhmille torstaiaamupäivisin.

– Kirjaston lukukoirahetket ovat olleen hyvin suosittuja ja ajat varataan nopeasti. Lapset ovat kovasti tykänneet tästä, koska monia se lukeminen saattaa jännittää, Tuija Luotola Töölön kirjastolta kertoo.

Kuusivuotias Alexandra tulee ensimmäistä kertaa lukemaan koiralle Töölön kirjastoon. Hänen äitinsä Maria Jansson-Ojanen kertoo, että tyttö oppi lukemaan omatoimisesti sanoja neljävuotiaana ja on nyttemmin kovasti innostunut lukemisesta. Hän myös pitää koirista, mutta perheellä ei ole omaa.

Lukukoirat vastaanottavat kolme lasta yhden tunnin aikana, jolloin kukin lapsi voi lukea koiralle 20 minuuttia kerrallaan. Määrää on tiputettu Kennelliiton suositusten mukaiseksi ja näin koirakaan ei rasitu tehtävästä liikaa.

– Lukukoiratoiminta on koiralle hyvää virikettä ja aivotyöskentelyä, lukukoiraohjaaja Maija Luoma sanoo.

Lukukoiratoimintaa on ollut Töölön kirjastossa ainakin vuodesta 2016 lähtien. Aiemmin koira oli tavattavissa vain kerran kuussa, eikä koiriakaan ollut montaa. Maija Luoma käy vuoroviikoin Töölön kirjastossa ja Rikhardinkadun kirjastossa vuorotellen kolmen terrierinsä kanssa.

Hän sanookin, että koiralle se on laatuaikaa, kun pääsee yksin omistajan kanssa liikkeelle, eikä muu lauma ole läsnä. Hän on harrastanut kaverikoiratoimintaa jo kymmenen vuotta ja lukukoiratoimintaan hän lähti kolmisen vuotta sitten.

– Halusin näyttää, että terrierikin soveltuu lukukoiraksi. Minulla oli myös halu auttaa niitä, joilla oli vaikeuksia lukea, Luoma sanoo.

Luomalla on kaksi borderterrieriä ja yksi cairnterrieri. Töölön kirjasto haki muutama vuosi sitten berninpaimenkoiraa lukukoiraksi, mutta Luoma haki silti paikkaa terriereidensä kanssa.

– Kävimme haastattelussa ja kirjaston väki ihastui Häxaan. Myös lapset ovat kovasti pitäneet siitä. Häxa on utelias ja avoin sekä on kiinnostunut ihmisistä, Luoma kuvailee.

Koiran läsnäolo auttaa lukemaan

Lukukoiratoiminnan tavoitteena on lukuharrastuksen edistäminen ja onnistuneen lukukokemuksen luominen.

Koiralle lukemisen on todettu auttavan lukihäiriöisiä lapsia sekä aikuisia.

Koiran läsnäolo vähentää lukemiseen liittyvää kynnystä ja stressiä.

Koira ei arvostele, takerru virheisiin tai keskeytä vaan lukijalla on rauha harjoitella lukemista.

Lukutilassa ei ole muita kuin koira, sekä koiran ohjaaja sivustaseuraajana, joka ei puutu lukuhetkeen.

Oman ajan voi varata kirjaston asiakaspalvelusta.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut