Uusi laji imaisi Lauran mukaansa voimistelu-uran jälkeen – "Elämäntapa, jossa yhdistyvät harrastus, työ ja kaveripiiri"

Sirpa Repo

Kymmenkunta vuotta sitten tavoitteellisen joukkuevoimistelun lopettanut Laura Isopoussu kilpailee parhaillaan Lontoossa. Hän osallistuu kolme päivää kestävään crossfitin yksilökisaan.

Isopoussu kertoo, että poikkeuksellisesti lähes kaikki kilpailun lajit on kerrottu etukäteen. Hän on voinut ennen kisaa treenata niitä.

–  Siellä on yhtenä lajina soutu kilpaveneellä, mutta matkaa ei ole ilmoitettu. Kapealla kilpaveneellä en ole koskaan soutanut. Tiedän, että se on kiikkerä. Ehkä tulee tehtyä pari eskimokäännöstä, Isopoussu naureskelee.

Lajeina ovat muun muassa tuplanaruhyppely, raskaat rinnallevedot ja juoksu. Juoksumatka on kuusi kilometriä. Isopoussu arvelee, että matkalla saattaa olla esteitä tai vaikka päällä raskaat liivit.

Jos kisaa crossfitissä, pitää olla valmistautunut kaikkeen mahdollisimman hyvin. Kaikki eteen tuleva pitää ottaa haasteena, jonka selvittää.

– Tavoitteeni on tehdä kisoissa mahdollisimman ehjä suoritus. Olla tasaisen vahva kaikissa lajeissa. Jos kisan jälkeen on hyvä fiilis, se tarkoittaa, että olen pystynyt ulosmittamaan kisan aikana treeneissä tehdyn työn.

Lontoon kisaan tehtiin netissä viiden viikon karsinta. Sinne otettiin 30 naista. Espoolainen on yksi sekajoukkue CF Team Finlandin naisista. Toinenkin joukkueen naisista kisaa Lontoossa.

Sekajoukkueen kahdesta miehestäkin toinen on espoolainen. Hän on Petteri Peuronen Nelijäseninen joukkue kilpaili vähän aikaa sitten Dubaissa.

– Pääsimme sinne maailmanlaajuisen karsinnan kautta ja ylsimme neljänneksi. Olimme ainoa suomalaisjoukkue.

– Seuraavaksi kilpailemme Norjassa helmikuun puolivälissä, mutta karsinnat loppukauden kisoihin ovat vielä kesken.

Isopoussu myöntää, ettei crossfit ole hänelle pelkkä harrastus. Hän sanoo sitä elämäntavaksi, jossa yhdistyvät harrastus, työ ja kaveripiiri. Oikeastaan opiskelukin.

Lukion jälkeen hän ei osannut edes kuvitella, että työllistäisi itsensä liikunta-alalla. Nyt hän opiskelee fysioterapeutiksi ja muun muassa antaa liikunnanohjausta ja kannustaa muitakin pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan.

Isopoussu arvioi, että hän harjoittelee tunneissa vähemmän kuin alkuvuosina. Nyt hän pystyy treenaamaan kovemmilla tehoilla kuin ennen.

– Ei tarvitse enää runtata niin paljon. Ajankäyttöön liittyvät haasteetkin rajoittavat treeniin käytettäviä tunteja.

Keskimäärin hänelle tulee kaksi harjoittelusta vapaata päivää viikossa. Toisaalta, jos opiskelussa on kevyempää, hän voi tehdä päivässä kaksi treeniä.

– Koen, että välillä tulevat pidemmät palautumisjaksot ovat kehittäneet minua. Fiksu treenaus on tärkeää. On mietittävä, minkä verran kannattaa treenata mitäkin osa-aluetta.

Crosfitissä tarvitsee muun muassa voima-, kestävyys-, nopeus- ja ketteryysharjoittelua. Osa lajeista vaatii liikkuvuutta, taitoa tai voimistelullisia ominaisuuksia.

Vankan voimistelutaustan vuoksi voimistelulliset lajit sujuvat häneltä parhaiten. Isopoussu arvioi, että kestävyyspuoli on hänellä hyvin hallussa ja eniten on kehitettävää voimapuolella.

Crossfit

Asuu Espoon Niittykummussa, 25-vuotias.

Harrasti voimistelua pikkutytöstä lähtien vuoteen 2010, jolloin voitti joukkuevoimistelun MM-kultaa Olarin Voimistelijoiden Fotonit-joukkueessa.

Aloitti crossfitin kesällä 2013 Crossfit 8000 -salilla, jossa edelleen harjoittelee.

Opiskelee toista vuotta fysioterapeutiksi Laureassa Otaniemessä. Liikunta-alan yrittäjä.

Kilpailee crossfitissä yksilönä ja CF Team Finland -sekajoukkueessa, jossa on kaksi naista ja kaksi miestä, joista toinen espoolainen Petteri Peuronen.

Kilpaillut muun muassa Miamissa ja Dubaissa, parhaillaan yksilökisassa Lontoossa ja helmikuussa joukkuekisassa Norjassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut