Menehtyneen NBA-legenda Kobe Bryantin valmentaja avaa treenikeskuksen Helsinkiin

Marko Yrjövuori on työskennellyt koripallojoukkue Los Angeles Lakersin urheiluterapeuttina. Viikonloppuna menehtynyt Lakers-tähti Kobe Bryant oli Yrjövuoren hyvä ystävä. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuori, 51,on avaamassa Hernesaareen uudenlaista urheilijan suorituskykyyn ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyvää keskusta. Yrjövuori on osakkaana myös Hernesaaressa toimivassa Elite Trainers -kuntosalissa.

Yrjövuori näkee työssään sekä liikkumattomuuden että liian liikkumisen ongelmat. Nykyaikana ääripäät tuntuvat korostuvan.

– Osa istuu liikaa - ensin työmatkat autossa, junassa tai ratikassa, ja sen jälkeen näyttöpäätteen takana lyhentyneessä tilassa. Kun sitten aletaan suoristamaan kehoa, menee selkä helposti jumiin. Toiset taas tekevät töitä 24/7 ja vetävät päälle kymmenen kilsan lenkkejä tai triathlon-harjoituksia.

Liiasta istumisesta seuraa useimmiten alaselän vaivoja. Keskivartalo heikkenee tai menee väärään asentoon. Tästä aiheutuu erilaisia niska- ja hartiavaivoja. Liikaa kehoaan rääkkääville taas tulee helposti polvi- ja selkävammoja sekä lonkka- ja nilkkasärkyä.

– Kun kyselen mitä teit ja koska lepäsit, niin käy ilmi, että lepoa ei juuri ole ollut. Aina ei tosiaankaan kannata lähteä lenkille, ja sanonta ”sillä vaivat lähtevät millä ne ovat tulleetkin” ei pidä paikkaansa. Ihmisten on tärkeä ymmärtää, mikä on oikea määrä urheilla, Yrjövuori muistuttaa.

Levon tärkeys unohtuu myös huippu-urheilijoilta, joiden kanssa Yrjövuori paljon työskentelee. Yrjövuori heittää vastuuta valmentajille, sillä useimmiten urheilijat tekevät sitä mitä valmentajat käskevät. Toki aina on myös niitä urheilijoita, jotka tekevät omin päin ylimääräistä.

– Siksi joukkuelajeja on vaikea valmentaa. Urheilija pitää huomioida yksilönä, ja luennoin paljon siitä, miten omaa kehoa pitää kuunnella. Usein siihen herätään vasta, kun tulee kipuja ja seinä vastaan. Siitä on sitten jo vaikea toipua.

Kun tekee jotain intohimoisesti, ei aina ole helppo vetää itse rajoja. Yrjövuori kertoo, miten hän itsekin paloi loppuun unelmaduunissaan NBA-joukkue Los Angeles Lakersin urheiluterapeuttina.

– Työtä tekevälle se tulee salakavalasti. En huomannut itsekään muuta kuin väsymystä ja lopulta suorituskyvyn laskua.

Viikonloppuna helikopterionnettomuudessa menehtynyt NBA-legenda Kobe Bryant oli yksi Yrjövuoren valmennettavista.

Yrjövuori työskenteli Yhdysvalloissa huippu-urheilijoiden kanssa noin 20 vuotta.

Se, mikä Yrjövuorta on Suomeen palattuaan ihmetyttänyt, on suomalaisten asenne oppimiseen.

– Suomessa näkee vielä paljon tällaista ”osaan itse enkä tarvitse neuvoja” -asennetta. Se on hassua, sillä toiselta oppiminen on tosi tärkeää. Käyn aika usein Yhdysvalloissa, ja meille on muodostunut globaali verkosto, jonka kautta haetaan tietoja. Kuuntelen aina muita valmentajia ja terapeutteja, sillä kaikesta oppii, Yrjövuori muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut