Häiriköinti ja huumeet lisääntyneet Helsingin elokuvateattereissa – "Välillä on jouduttu pedagogisesti ojentamaan"

Suomen kaikki 176 elokuvateatteria 130 paikkakunnalla ovat kiinni, tiedottaa Suomen elokuvateatteriliitto. Kuvassa cinema host Lauri Salomaa Finnkino Itiksen IMAX-salissa. Arkisto / Päivi Tuovinen

Aapo Siippainen

Häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt viime aikoina Helsingin elokuvateattereissa. Ilmiö on huomattu muun muassa Finnkinossa.

– Elokuvateattereissa häiriökäyttäytymistä on esiintynyt toki aiemminkin. Pääkaupunkiseudulla se on varmasti vähän lisääntynyt. Elokuviin tulo ei ole enää pelkästään leffankatselua, vaan ystäväporukassa keskustelua ja tarjoilusta nauttimista. Anniskeluun liittyviä häiriöitä ei kuitenkaan ole, sanoo Finnkinon ketjujohtaja Ismo Määttä

Koulujen joululomien jälkeen sosiaalisessa mediassa huolestuttiin nuorista, joiden epäiltiin käyttävän päihteitä häiritsevästi elokuvateattereissa.

Triplan kauppakeskuksessa toimivan Cinamonin teatteripäällikkö Mikko Miettinen sanoo, ettei vakavista häiriötapauksista ole tullut tietoa hänelle.

– Nuoret ovat kyllä löytäneet kauppakeskuksen. Elokuvateatterissa on läpikulkua ja sohvistamme on muodostunut teineille hengailupaikka. Heitä on jouduttu välillä vähän pedagogisesti ojentamaan. Ylilyöntejä ei ole tapahtunut, Miettinen kertoo.

Määtän mukaan pääkaupunkiseudun keskustan elokuvateattereiden aulatiloissa esiintyy jonkin verran myös huumeiden käyttöä.

– Esimerkiksi Tennispalatsissa on tehty erityistoimenpiteitä ja järjestyksenvalvojat kiertävät paljon avoimessa aulatilassa. Huumeista ei ole ongelmaa elokuvasaleissa.

Päihteitä yleisempää häiriökäyttäytymistä ovat kovaääninen keskustelu ja puhelimen käyttö näytöksen aikana.

– Ennen näytöstä henkilökunta voi pitää salitervehdyksen, jossa muistutetaan ettei kännyköitä tulisi käyttää, ja jos tulee tarve keskustella, niin se hoidetaan fiksulla tavalla häiritsemättä muita, Määttä kertoo.

Finnkinon ketjujohtaja sanoo, että vakavimmat häiriötapaukset ovat yksittäisiä ja niihin pyritään puuttumaan ennalta.

– Olemme oppineet tunnistamaan tilanteet ja ehkäisemään niitä. Pyrimme ennustamaan, millaista kiinnostusta ensi-illat herättävät ja millaisia asiakkaita tulee. Tarvittaessa henkilökuntaa lisätään. Joskus isoista ryhmistä saattaa tulla näytöksessä ongelmia. Valvomme tilannetta salikäynneillä.

– Joudumme puuttumaan häiriökäyttäytymiseen viikoittain. Salista poistamisia on muutamia kuukaudessa.

Turvallisuusriskit puhuttivat muun muassa viime syksynä, kun kohuttu Joker-elokuva sai ensi-iltansa.

– Tuollon elokuvaan haluttiin pukeutua teeman mukaisesti. Esimerkiksi kasvojen peittämisestä elokuviin tullessa, noudatimme koko yrityksemme Euroopan laajuisia ohjeita.

Alppiharjussa sijaitseva Riviera toimii sekä elokuvateatterina että baarina.

– Meillä häiriökäyttäytymistä ei käytännössä ole ollenkaan. Meillä on täällä tavalliseen elokuvateatteriin verrattuna erityisen paljon henkilökuntaa suhteessa asiakasmäärään paikalla huolehtimassa eri asiakkaista ja eri tilanteista. Työntekijöidemme mielestä asiakkaamme ovat myös keskivertoa paremmin käyttäytyviä. Orastavat häiriökäyttäytymiset yleensä torpataan heti alkuunsa sekä henkilökunnan että muiden asiakkaiden toimesta, sanoo yrittäjä Atte Laurila

Cinamonin Mikko Miettinen sanoo, että tilanteisiin puututaan tarvittaessa kauppakeskuksen vartijoiden kanssa.

– Meillä on yhteistyötä myös Töölön seurakunnan Fokus-tilan nuoristyönohjaajan kanssa.

Cinamonilla on Triplan lisäksi elokuvateatteri myös Redissä. Siellä on jouduttu puuttumaan Miettisen mukaan lähinnä näpistyksiin.

Elokuvateatterien työntekijät ovat usein nuoria.

– Mitä enemmän häiriö-käyttäytymistä on työvuoron aikana, niin sitä raskaammaksi se käy työntekijöille, jotka ovat usein nuoria. Häiriökäyttäytymiseen puututaan rohkeasti, mutta se tuo varmasti työvuoroon erilaisen sävyn. Saamme poliisin paikalle aina muutamissa minuuteissa, jos tarve vaatii. Olisi ehkä naiivia sanoa, ettei tilanteet toisi työntekijöille stressiä, näin varmasti on, Finnkinon Ismo Määttä sanoo.

Cinamonissa uusia työntekijöitä koulutetaan puuttumaan tilanteisiin.

– Jos joutuu usein käyttäytymisestä sanomaan, se tuo varmasti työkuormaa. Mitään erikoista ei ole kuitenkaan sattunut. Jos kuumat paikat tulevat, saamme vartijat paikalle, Miettinen kertoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut