Miniasuntokin kelpaa nuorelle opiskelijalle – kunhan tämä vaatimus täyttyy

Kätilöksi opiskeleva Taija Falck asuu omistusasunnossa Etelä-Helsingissä ja Anna Suhonen puolestaan vuokralla Kalliossa. Kummallakaan ei ole tarvetta soluasumiseen. Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Myllypuron Metropoliassa kätilöiksi opiskelevat Taija Falck ja Anna Suhonen asuvat eri tavalla kuin nuoret keskimäärin. Falckilla on omistusasunto Etelä-Helsingissä ja Suhonen puolestaan asuu vuokra-asunnossa Kalliossa.

Kummallakaan ei ole tarvetta yhteisasumiseen muiden opiskelijoiden kanssa.

­– En oikeastaan kaipaa vapaa-ajalla opiskelukavereita ympärilleni samalla tavalla kuin jos asuisin jossain kimppakämpässä. Vaikka heidän kanssaan on kivaa, minulle riittää se, että olen vain päivisin heidän kanssaan, Falck pohtii.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin uunituoreen tutkimuksen mukaan nuorten asuminen on lähitulevaisuudessa vahvassa murroksessa: sitä muokkaavat ennen kaikkea kaupungistuminen, digitalisaatio ja yksiöasuminen.

–Nyt aikuistuva Z-sukupolvi on syntynyt 2000-luvun taitteessa. Tyypillistä tälle sukupolvelle on se, että esimerkiksi asuntoa ei haluta enää välttämättä omistaa. Samoin yhä harvempi opiskelija mielii asua soluasunnossa, kiteyttää Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio

Hänen mukaansa pienet miniasunnotkin kelpaavat kotoaan muuttaville nuorille, kunhan asunnon yhteydessä on toimivia yhteiskäyttötiloja.

– Hyvin monen nuoren olohuone on muualla kuin kotona. Nuoret kaipaavat itsenäisyyttä, mutta samalla he kokevat näissä miniasunnoissa myös yksinäisyyttä, Tarhio kertoo.

Hoas suunnittelee jatkossa lisäävänsä yksiöiden rakentamista, mutta samalla se huolehtii asuntojen riittävistä yhteistiloista.

Hoas rakennuttaakin Helsinkiin tulevina vuosina runsaasti uusia pienikokoisia opiskelija-asuntoja.

Uusi asumiskohde on Triplan lähelle Pasilaan nousevat 380 asuntoa, joiden rakentaminen alkaa arviolta syksyllä 2021. Kohde pyritään saamaan valmiiksi syksyllä 2023.

Rastilan metroaseman viereen puolestaan valmistuu entisistä toimistotiloista noin sadan miniasunnon konversiokohde, jossa on runsaasti yhteiskäyttötiloja joka kerroksessa.

Ympäristön huomioiva puurakentaminen on Hoasin uusi aluevaltaus. Espoon Tapiolaan ryhdytään vielä kuluvana keväänä rakentamaan 165 asuntoa puukerrostaloon aivan metroaseman viereen.

Olipa asumismuoto sitten uusi tai vanha, nuoret tekevät asumisratkaisunsa ennen kaikkea asunnon kunnon perusteella. Tämä käy ilmi A-lehtien tuoreesta, 15-20-vuotiaille tehdystä kyselystä, johon vastasi kaikkiaan 1 160 nuorta.

– Asumisen palveluissa nuoria kiehtoo ennen kaikkea arjen luksus. Esimerkiksi mahdollisuus käyttää yhteiskäyttötiloja myös vaikkapa oman kaveripiirin tapahtumiin kiinnostaa kovasti, kertoo A-lehtien nuorten medioiden johtaja Anni Lintula

Lintulan mukaan nuoret arvostavat vuokra-asunnon kunnon lisäksi eniten sen sijaintia sekä tietenkin edullista hintaa.

Edullisen asunnon vuoksi nuoret ovatkin valmiita tinkimään ennen kaikkea asunnon koosta. Noin joka toinen A-lehtien kyselyyn vastanneesta kertoo voivansa asua yhden huoneen miniasunnossa.

Lähes joka kolmas nuori puolestaan katsoo voivansa jakaa asunnon kämppäkavereiden kanssa, samoin kolmannes voisi asua edullisen vuokran vuoksi tavallista kauempana palveluista.

­– Vain harvempi kuin joka kymmenes nuori ajattelee, että asunnon kunnolla ei ole suurta väliä, Lintula tiivistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 2. Vuonna 1948 syntyneet Pekka, Lauri ja Pauli harjoittelevat Käpylän jalkapallokentällä SM-kisoihin – tämä potku on kielletty yli 70-vuotiailta
 3. Paulan ja Sepon puutarhaohjelmasta tuli ajankohtainen – "Kasvien hoitaminen tuo hyvinvointia tämän ahdistuksen keskellä"
 4. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 5. Upea tanssiteos nähdään Pasilassa syksyllä – tarjolla raikas näkökulma liikkeeseen
 6. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 7. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 8. Pohjois-Haagan katutyöt etenevät – autoilijoiden kaistat siirtyvät sitä mukaa, kun kuoppia täytetään
 9. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 10. Puutarhakalusteet menevät kuin kuumille kiville – erilaisten materiaalien sekoittaminen on nyt trendikästä
 11. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 12. Saitko lapsen alkuvuonna? – Jo lähes 600 helsinkiläisvauvaa on saanut upean kulttuurikummin
 13. Pitäjänmäki on askeleen lähempänä omaa asukastilaansa – nyt tarvitaan asukkaiden aktiivisuutta
 14. Suomen nousu tarvitsee kaupunkipolitiikkaa
 15. Lukijalta: Suomi tarvitsee jättimäisiä Antonov-kuljetuskoneita mansikoiden kuskaamiseen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 2. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
 3. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 4. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
 5. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 6. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 7. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 8. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"
 9. 12 kuoli koronaan Suursuon sairaalassa – USU: Kaikki hoitajat eivät käyttäneet suojavarustusta, kun potilaita hoidettiin samassa huoneessa koronaepäillyn kanssa
 10. Kaupunki aikoo luopua ravintolalegenda Kappelin rakennuksesta –  kellarissa sisäilmaongelma
 11. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 12. Korona sai työnantajat varovaisiksi – Näin suuret konsernit jatkavat työntekijöiden etätyöskentelyä
 13. Puutarhakalusteet menevät kuin kuumille kiville – erilaisten materiaalien sekoittaminen on nyt trendikästä
 14. Kauppakeskus Itiksen kävijämäärä kasvoi selvästi – taittuiko jo koronan valtakausi?
 15. Isoisänsillan ruuhkat ahdistavat ihmisiä – voiko korona tarttua sillalla?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.