Miniasuntokin kelpaa nuorelle opiskelijalle – kunhan tämä vaatimus täyttyy

Kätilöksi opiskeleva Taija Falck asuu omistusasunnossa Etelä-Helsingissä ja Anna Suhonen puolestaan vuokralla Kalliossa. Kummallakaan ei ole tarvetta soluasumiseen. Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Myllypuron Metropoliassa kätilöiksi opiskelevat Taija Falck ja Anna Suhonen asuvat eri tavalla kuin nuoret keskimäärin. Falckilla on omistusasunto Etelä-Helsingissä ja Suhonen puolestaan asuu vuokra-asunnossa Kalliossa.

Kummallakaan ei ole tarvetta yhteisasumiseen muiden opiskelijoiden kanssa.

­– En oikeastaan kaipaa vapaa-ajalla opiskelukavereita ympärilleni samalla tavalla kuin jos asuisin jossain kimppakämpässä. Vaikka heidän kanssaan on kivaa, minulle riittää se, että olen vain päivisin heidän kanssaan, Falck pohtii.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin uunituoreen tutkimuksen mukaan nuorten asuminen on lähitulevaisuudessa vahvassa murroksessa: sitä muokkaavat ennen kaikkea kaupungistuminen, digitalisaatio ja yksiöasuminen.

–Nyt aikuistuva Z-sukupolvi on syntynyt 2000-luvun taitteessa. Tyypillistä tälle sukupolvelle on se, että esimerkiksi asuntoa ei haluta enää välttämättä omistaa. Samoin yhä harvempi opiskelija mielii asua soluasunnossa, kiteyttää Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio

Hänen mukaansa pienet miniasunnotkin kelpaavat kotoaan muuttaville nuorille, kunhan asunnon yhteydessä on toimivia yhteiskäyttötiloja.

– Hyvin monen nuoren olohuone on muualla kuin kotona. Nuoret kaipaavat itsenäisyyttä, mutta samalla he kokevat näissä miniasunnoissa myös yksinäisyyttä, Tarhio kertoo.

Hoas suunnittelee jatkossa lisäävänsä yksiöiden rakentamista, mutta samalla se huolehtii asuntojen riittävistä yhteistiloista.

Hoas rakennuttaakin Helsinkiin tulevina vuosina runsaasti uusia pienikokoisia opiskelija-asuntoja.

Uusi asumiskohde on Triplan lähelle Pasilaan nousevat 380 asuntoa, joiden rakentaminen alkaa arviolta syksyllä 2021. Kohde pyritään saamaan valmiiksi syksyllä 2023.

Rastilan metroaseman viereen puolestaan valmistuu entisistä toimistotiloista noin sadan miniasunnon konversiokohde, jossa on runsaasti yhteiskäyttötiloja joka kerroksessa.

Ympäristön huomioiva puurakentaminen on Hoasin uusi aluevaltaus. Espoon Tapiolaan ryhdytään vielä kuluvana keväänä rakentamaan 165 asuntoa puukerrostaloon aivan metroaseman viereen.

Olipa asumismuoto sitten uusi tai vanha, nuoret tekevät asumisratkaisunsa ennen kaikkea asunnon kunnon perusteella. Tämä käy ilmi A-lehtien tuoreesta, 15-20-vuotiaille tehdystä kyselystä, johon vastasi kaikkiaan 1 160 nuorta.

– Asumisen palveluissa nuoria kiehtoo ennen kaikkea arjen luksus. Esimerkiksi mahdollisuus käyttää yhteiskäyttötiloja myös vaikkapa oman kaveripiirin tapahtumiin kiinnostaa kovasti, kertoo A-lehtien nuorten medioiden johtaja Anni Lintula

Lintulan mukaan nuoret arvostavat vuokra-asunnon kunnon lisäksi eniten sen sijaintia sekä tietenkin edullista hintaa.

Edullisen asunnon vuoksi nuoret ovatkin valmiita tinkimään ennen kaikkea asunnon koosta. Noin joka toinen A-lehtien kyselyyn vastanneesta kertoo voivansa asua yhden huoneen miniasunnossa.

Lähes joka kolmas nuori puolestaan katsoo voivansa jakaa asunnon kämppäkavereiden kanssa, samoin kolmannes voisi asua edullisen vuokran vuoksi tavallista kauempana palveluista.

­– Vain harvempi kuin joka kymmenes nuori ajattelee, että asunnon kunnolla ei ole suurta väliä, Lintula tiivistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.