Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miniasuntokin kelpaa nuorelle opiskelijalle – kunhan tämä vaatimus täyttyy

Myllypuron Metropoliassa kätilöiksi opiskelevat Taija Falck ja Anna Suhonen asuvat eri tavalla kuin nuoret keskimäärin. Falckilla on omistusasunto Etelä-Helsingissä ja Suhonen puolestaan asuu vuokra-asunnossa Kalliossa.

Kummallakaan ei ole tarvetta yhteisasumiseen muiden opiskelijoiden kanssa.

­– En oikeastaan kaipaa vapaa-ajalla opiskelukavereita ympärilleni samalla tavalla kuin jos asuisin jossain kimppakämpässä. Vaikka heidän kanssaan on kivaa, minulle riittää se, että olen vain päivisin heidän kanssaan, Falck pohtii.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin uunituoreen tutkimuksen mukaan nuorten asuminen on lähitulevaisuudessa vahvassa murroksessa: sitä muokkaavat ennen kaikkea kaupungistuminen, digitalisaatio ja yksiöasuminen.

–Nyt aikuistuva Z-sukupolvi on syntynyt 2000-luvun taitteessa. Tyypillistä tälle sukupolvelle on se, että esimerkiksi asuntoa ei haluta enää välttämättä omistaa. Samoin yhä harvempi opiskelija mielii asua soluasunnossa, kiteyttää Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio

Hänen mukaansa pienet miniasunnotkin kelpaavat kotoaan muuttaville nuorille, kunhan asunnon yhteydessä on toimivia yhteiskäyttötiloja.

– Hyvin monen nuoren olohuone on muualla kuin kotona. Nuoret kaipaavat itsenäisyyttä, mutta samalla he kokevat näissä miniasunnoissa myös yksinäisyyttä, Tarhio kertoo.

Hoas suunnittelee jatkossa lisäävänsä yksiöiden rakentamista, mutta samalla se huolehtii asuntojen riittävistä yhteistiloista.

Hoas rakennuttaakin Helsinkiin tulevina vuosina runsaasti uusia pienikokoisia opiskelija-asuntoja.

Uusi asumiskohde on Triplan lähelle Pasilaan nousevat 380 asuntoa, joiden rakentaminen alkaa arviolta syksyllä 2021. Kohde pyritään saamaan valmiiksi syksyllä 2023.

Rastilan metroaseman viereen puolestaan valmistuu entisistä toimistotiloista noin sadan miniasunnon konversiokohde, jossa on runsaasti yhteiskäyttötiloja joka kerroksessa.

Ympäristön huomioiva puurakentaminen on Hoasin uusi aluevaltaus. Espoon Tapiolaan ryhdytään vielä kuluvana keväänä rakentamaan 165 asuntoa puukerrostaloon aivan metroaseman viereen.

Olipa asumismuoto sitten uusi tai vanha, nuoret tekevät asumisratkaisunsa ennen kaikkea asunnon kunnon perusteella. Tämä käy ilmi A-lehtien tuoreesta, 15-20-vuotiaille tehdystä kyselystä, johon vastasi kaikkiaan 1 160 nuorta.

– Asumisen palveluissa nuoria kiehtoo ennen kaikkea arjen luksus. Esimerkiksi mahdollisuus käyttää yhteiskäyttötiloja myös vaikkapa oman kaveripiirin tapahtumiin kiinnostaa kovasti, kertoo A-lehtien nuorten medioiden johtaja Anni Lintula

Lintulan mukaan nuoret arvostavat vuokra-asunnon kunnon lisäksi eniten sen sijaintia sekä tietenkin edullista hintaa.

Edullisen asunnon vuoksi nuoret ovatkin valmiita tinkimään ennen kaikkea asunnon koosta. Noin joka toinen A-lehtien kyselyyn vastanneesta kertoo voivansa asua yhden huoneen miniasunnossa.

Lähes joka kolmas nuori puolestaan katsoo voivansa jakaa asunnon kämppäkavereiden kanssa, samoin kolmannes voisi asua edullisen vuokran vuoksi tavallista kauempana palveluista.

­– Vain harvempi kuin joka kymmenes nuori ajattelee, että asunnon kunnolla ei ole suurta väliä, Lintula tiivistää.