Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Rapistunut lukio korvataan uudella Itä-Helsingissä, opiskelijamäärä liki tuplaantuu – Luvassa "huikeat tilat"

Vuosaaren lukiossa odotetaan jo innolla uudisrakennuksen valmistumista elokuussa 2021. Uusi rakennus sijaitsee aivan metroaseman vieressä, tulevan Mosaiikkikujan varressa. Toki nykyinenkään koulu ei asemasta kaukana ole, mutta se alkaa näyttää jo pahasti rapistuneelta.

– Meillä tehtiin tiivistysremontti 2015–16, jossa varmistettiin, että tiloja voi turvallisesti käyttää uuden lukion valmistumiseen asti, kertoo Vuosaaren lukion rehtori Marko Paju, joka uskoo, että pitkän odotuksen jälkeen seuraavat 1,5 vuotta kuluvat nopeasti.

– Varsinkin kun lukion rakentaminen nyt konkreettisesti etenee tontilla.

Pajun mukaan sisäilman laatua seurataan koululla koko ajan, ja kaupunki tekee tarpeen vaatiessa korjauksia.

Yläkoulun siirtyminen pois rakennuksesta neljä vuotta sitten supisti opiskelijamäärää nykyiseen 520:een. Paju huomauttaa, että aiempi tuhat opiskelijaa oli rakennuksen ilmanvaihdolle liikaa.

Rehtori toteaa, että rakennuksen säilyttäminen olisi kuitenkin edellyttänyt täyttä peruskorjausta "nollasta sataan". Lisäksi 1970-lukulaisen koulun tilajako pitkine käytävineen ja symmetrisine luokkineen on auttamatta vanhentunut.

– Uudessa koulussa on avoimia oppimisympäristöjä, mutta myös perinteisen luokan kaltaisia intensiivitiloja.

Opiskelijoita uuteen kouluun mahtuu 900. Paju kertoo, että aloituspaikkoja lisätään porrastaen. Hän uskoo, että uudenaikainen lukio houkuttelee jatkossa opiskelijoilta myös muualta kuin kotisaarelta ja toiseksi se saa myös vuosaarelaisnuoret innostumaan oman alueen lukiosta.

Vuosaaren lukion keskiarvoraja on tähän mennessä usein ollut Helsingissä alimpien joukossa.

Lukion musiikki- ja teknologiapainotukset näkyvät uudessa rakennuksessa.

– Musiikille tulee huikeat tilat. Kaksi omaa tilaa, monitoimisali, jossa on kääntyvä katsomo, sekä harjoitustiloja, joita myös musiikkiopistot voivat käyttää.

Vuosaaressa on ollut kova pula harrastustiloista. Uusi lukio on asukkaiden ja eri toimijoiden käytössä iltaisin.

Paju mainitsee, että koulu alkaa jo nyt verkottua musiikkiopistojen suuntaan ja yhteistyötä tullaan uuden rakennuksen myötä lisäämään.