Näin "pätkädieeteillä" tehdään bisnestä Suomessa – "Hyötyvät, etteivät ihmiset saa pudotettua painoa pysyvästi"

Anniina Virtanen

Erilaisia dieettejä alkaa olla jo niin paljon, että valinnanvaraa riittäisi vaikka vuoden jokaiselle kuukaudelle. Myös tutkijatohtori Henna Vepsäläinen Helsingin yliopiston elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolta on huomannut tämän. On raakaruoka-, sairaala-, paleo-, ketoosidieettiä ja vaikka millaista ohjeistusta.

– Sosiaalisen median kanavien kautta huomaa, mitkä dieetit ovat suosittuja tällä hetkellä. Sellainen tuntuma on, että esimerkiksi karppaus eli vähähiilihydraattinen ruokavalio on mennyt ainakin osittain muodista. Mutta ehkä sen tilalle on tullut ketogeeninen dieetti, Vepsäläinen arvioi.

Hän kirjoittaa yhdessä väitöskirjatutkija Essi Skaffarin kanssa ravitsemusaiheista blogia Aivosumutorvi. He ovat esimerkiksi kirjoittaneet kriittisesti pikadieeteistä.

– Trendien mukaan vaihtuvien ohjeiden sijaan kannattaa luottaa ravitsemussuosituksiin, naiset kirjoittavat.

Trendidieetiksi nousseessa pätkäpaastossa ei rajoiteta itse ravinnon sisältöä, vaan ainoastaan aikaikkunaa, jolloin syödään. Aikaikkuna voi olla esimerkiksi kahdeksan tuntia, joka alkaa keskipäivällä ja päättyy iltakahdeksalta, muu aika ”paastotaan”.

– Tutkimusten mukaan vaikuttaa siltä, että pätkäpaasto on yhtä tehokas painonpudotuksessa kuin perinteinen energiatarpeen rajoittaminen, jossa ei ole aikaikkunaa. Voi olla, että joillekin se sopii ja toisille ei. Ei ole syytä sanoa, että se olisi huono, mutten myöskään sanoisi, että se olisi ehdottomasti parempi kuin joku muu tapa.

Vepsäläinen kyseenalaistaa koko dieettibisneksen. Hänestä tuntuu, että samankaltaisille dieeteille keksitään aika ajoin uusi nimi, jolla palveluntarjoajat kauppaavat palveluitaan. Riippuen siitä, miten kukakin sen määrittelee, karppaajan dieetissä on paljon samaa kuin vaikkapa ketogeenisessä ruokavaliossa.

–  Palveluntarjoajien on keksittävä uusia nimiä dieeteille, jotta ne turvaavat jatkuvuutensa. Nämä tahothan hyötyvät siitä, että ihmiset eivät saa pudotettua pysyvästi painoaan.

Vepsäläinen toteaa, että meillä Suomessa on eräänlainen ”dieettikulttuuri”.

– Ihmiset kokevat todella usein, että pitäisi olla jollakin dieetillä tai laihduttaa, moni hyötyisi enemmän joustavaan ja rentoon ruokasuhteeseen pyrkimisestä kuin tietyn painolukeman tavoittelusta.

Vepsäläinen on tutkinut etenkin päiväkoti-ikäisten lasten ravitsemusta. Tutkimuksissa hän on huomannut, että lasten ruokavalio on hyvin samankaltainen kuin vanhemmilla.

– Vanhemmat toimivat isoina roolimalleina lapsilleen. Jos lapsi näkee koko ajan, että isä syö eri ruokaa kuin muu perhe, se varmasti vaikuttaa siihen, millainen ruokasuhde lapselle kehittyy, Vepsäläinen sanoo.

Silläkin on tutkittu olevan vaikutusta, syökö päiväkodin henkilökunta lasten kanssa samaa ruokaa vai omia eväitään.

Henna Vepsäläisen neuvo on, että kukin tekee kotona sellaista ruokaa, joka sopii kaikille.

Suurin ongelma Vepsäläisen mielestä syntyy silloin, kun dieettiä ei ole tarkoitettu kestämään koko loppuelämää.

– Vaikka se toimisi hetkellisesti viikkojen, kuukausien tai jopa vuoden dieetin ajan, kilot palaavat helposti, kun ihminen palaa normaaliin ruokavalioonsa. Jos dieetti ei ole sellainen mitä haluaisi ja jaksaisi jatkaa koko loppuelämää, on turha kuvitella, että tuloksetkaan pysyisivät, Henna Vepsäläinen sanoo.

Ruokailusta voi myös kadota ilo, jos dieetti on kovin rajoittava.

Mitään dieettiä ei kuitenkaan voi julistaa kategorisesti epäterveelliseksi tai terveelliseksi, koska on lukuisia erilaisia tapoja syödä hyvin.

Dieettien määritelmät

Karppaus ja VHH: karsii sokerin, valkoiset leivät, pullat ja leivonnaiset pois omasta ruokavaliostaan ja lisää samalla kasvisten, hedelmien ja marjojen syöntiä.

Ketogeeninen: karsii hiilihydraatit ja pyrkii lisäämään rasvojen määrää ruokavaliossa.

Pätkäpaasto: Vuorokaudessa on esimerkiksi 8 tunnin aikaikkuna, jolloin saa syödä niin paljon kuin haluaa, muu aika paastotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 2. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 3. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 4. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 5. Tässäkö uusi keino vähentää auton tarvetta Helsingissä? – yhteiskäytöllisten tavarapyörien kokeilu alkoi
 6. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 7. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 8. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 9. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 10. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 11. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 12. T24: Asiakkaat palasivat Viron ostoskeskuksiin toukokuussa – Vähittäiskaupan liikevaihto laski vain prosentin viime vuoteen verrattuna
 13. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 14. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 15. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 2. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 5. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 6. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 7. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 8. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 9. Näin paljon maksaa oluttuoppi Senaatintorin jättiterassilla – Ravintoloitsija lupaa: "Ei riistohintoja eikä terassilisää"
 10. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"
 11. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 12. Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"
 13. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 14. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 15. Legendaarinen DTM-yökerho suljetaan Mannerheimintiellä – Puumabaarin melu kantautui kolmeen hotellihuoneeseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.