Vanhasta harrastuksesta tulikin 2020-luvun trendi – Kari, 52: "Näiden keräily on tavattoman rauhoittavaa"
2
Helsinkiläiset Kari Vehmanen ja Heidi Heiniö elvyttivät muutama vuosi sitten filateliaharrasteensa uuteen hehkuun. Nyt vapaa-aika hurahtaa postimerkkien maailmassa. Jari Pietiläinen
Kampissa Lönnrotinkadun varrella sijaitsevassa kerhohuoneistossa käy mukava puheensorina. Menossa on vilkas kerhoilta.
Suomen Filatelistiseura on koko maan suurin postimerkkeilijöiden yhdistys, joka on tullut tasan sadan vuoden ikään. Juhlavuotensa kunniaksi seuralla on totisesti syytä riemuun: postimerkkeily kiinnostaa nyt helsinkiläisiä kiivaammin kuin aikoihin.
Länsi-Pakilassa asuvaa Heidi Heiniötä, 54, keräilykärpänen puraisi puolitoista vuotta sitten.
– Minä innostuin uudelleen keräilemään merkkejä tyttäreni ansiosta. Lajiteltiin yhdessä postimerkkejä ja kohta huomasin itsekin olevani jo huutokaupassa hankkimassa uutta materiaalia, Heiniö naurahtaa.
Hän on etupäässä aihekeräilijä: Heiniö on sukeltanut paljon, joten kala-aiheiset merkit kiinnostavat häntä paljon.
– Missään tapauksessa ei postimerkkien ja -lähetysten parissa tule aika pitkäksi! Heiniö vakuuttaa tyytyväisenä.
Kruununhaassa asuva Kari Vehmanen, 52, on puolestaan innostunut Suomen, Iso-Britannian ja vanhan Saksan keräilystä.
Parhaat keräilykohteet löytyvät Vehmasen mielestä Saksan pikkuvaltioista 1800-luvulta, jolloin Keski-Euroopassa kukoisti lukuisten ruhtinaskuntien riemunkirjava tilkkutäkki.
Pelkästään Saksan postihistoria on täynnä käänteitä, joihin kaikkiin ovat poliittiset ja sotilaalliset päätökset lyöneet – sananmukaisesti – leimansa.
Vehmanen tietää, mikä postimerkkien maailmassa on kaikkein parasta.
– Näiden keräily on tavattoman rauhoittavaa. Kun edessä on erilaisia merkkejä, joissa on lukuisia värisävyjä ja hammasteita, ei niitä tutkiessa voi ajatella mitään muuta. Voin hyvin ihailla yhtä ainoaa merkkiä puolikin tuntia, Vehmanen myöntää.
Kokoelmiaan hän täydentää Filatelistiseuran omasta huutokaupasta, jota Petri Jansson on meklaroinut jo vuosikymmenten halki.
Filatelistiseuran kokoushuoneiston suosion huomaa selvästi tavallisena arkimaanantaina, jolloin merkkiväki kokoontuu paikalle vaihtamaan filateelisia kohteita ja saamaan tietoa kokeneemmilta konkareilta.
– Jäsenmäärä lähentelee jo kolmeasataa ja se kasvaa vuodesta toiseen. Kyllä keräilyllä menee nyt hyvin, kertoo seuran puheenjohtaja Jouko Mattila
Filatelistiseuran satavuotisnäyttely on samalla kuluvan vuoden ainoa kansallinen postimerkkinäyttely Suomessa.
SFEx2020-näyttely järjestetään 28.-29. maaliskuuta Kaapelitehtaalla ja sinne on vapaa pääsy.