Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Konkurssin sulkemalla ravintolalegendalla on sittenkin toivoa – "Maine pitäisi palauttaa"

Hiirenhiljaista, sillä vain hiiret juoksevat keittiön lattialla. Kaisaniemi oli vielä vuosi sitten Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola. Yrittäjän konkurssi jätti tilat tyhjilleen, kun pesä vei kalusteet.

Joidenkin ravintola-alan ammattilaisten mukaan Kaisaniemen tilat ovat niin karmeassa kunnossa, että uutta vuokralaista ei saa sinne hevillä. Ulkomaali on päällisin puolin kunnossa, mutta sisällä paikat repsottavat ja materiaalit ovat menneiden vuosikymmenten kerrostamia.

Juuri tällä hetkellä Kaisaniemi ei ole vuokrattavissa. Myynnissäkään se ei vielä ole, kuten monet muut kaupungin ongelmakohteet.

Yritysvuokrauksen päällikkö Maarit Kontio kertoo, että parhaillaan ravintolasta tehdään rakennusteknisiä selvityksiä, jotka liittyvät aina historiallisiin ja suojelukohteisiin. Rakennuksen kuntoarviotkin on jo osittain tehty.

– Kevään aikana ne saadaan toivottavasti kaupunkiympäristölautakuntaan, jolloin voidaan päättää, vuokrataanko vai myydäänkö ravintola.

– Sen käyttötarkoitusta ei olla muuttamassa, Kontio alleviivaa.

Hän epäilee, että paikka saataisiin auki jo kesäksi, mutta huomauttaa:

– Sitä on kysytty paljon. Liikkeellä on sekä vuokraajia että ostajia.

Myös toinen perinteinen kohde, eli Seurasaaren ravintola meni kiinni Oy H & H Catering Ab:n konkurssin takia. Se sai kuitenkin nopeasti uuden vuokralaisen Kassiopeia Finland Oy:stä, jolla on Levin lisäksi toimintaa Jätkäsaaressa Vessel Bistrossa ja Vessel Burgerissa sekä Espoossa Nokkalan Majakka.

Helsinki-Seuran ja Yrjö Soinin Seuran puheenjohtaja, erikoistutkija Martti Helminen on huolissaan Kaisaniemen tulevaisuudesta.

– Kaisaniemi, Kaivohuone, Kappeli. Ne ovat Helsingin vanhimmat ravintolat ikäjärjestyksessä. Kaikki puistoravintoloita.

– Kaisaniemen sijainti on hankala. Se pitää myöntää. Sillä on kuitenkin pitkät akateemisten juhlien perinteet. Maine pitäisi palauttaa.

Maahanmuuttajanainen, joka rikkoi lasikaton. Näin sanottaisiin nykytermein ruotsalaissyntyisestä Catharina Wahllundista, joka eli 1771–1843. Cajsaksi ja Kaisaksi tituleerattu yrittäjä antoi nimensä koko puistolle valloitettuaan ylioppilaiden sydämet hyvillä tarjoiluillaan ja joustavilla pikavipeillään. Juhlia sai näet luotolla.

Wahllund ehti toimia yrittäjänä myös kaupunginkellarissa ja teatteriravintolassa sekä Kaivohuoneella sen avauduttua 1838. Kaisaniemen ravintolan historia alkaa vuodesta 1827.