Kierrätyspiste kuin kaatopaikka, tilannetta helpotetaan uudella säiliöllä – Asukas: "Muovi on kaikkein pahin"

Tapaninvainiossa sijaitseva Rinki-ekopiste saa tällä viikolla kolmannen muovinkeräyssäiliön, jolla pyritään saamaan pitkään jatkunut ympäristön sotkuisuus kuriin.

– Säiliöt sijoitetaan pisteellä uuteen paikkaan eli ne tulevat selät vastakkain vaatesäilytyksen kanssa, kertoo Ringin Tapaninvainion pisteestä vastaava aluepäällikkö Jari Koivunen

Ekopisteen muovinkeräyssäiliöt ovat jatkuvasti olleet täysiä, vaikka säiliöitä tyhjennetään kolmesti viikossa. Muovin tyhjennyskertoja ei Koivusen mukaan voida enää lisätä, joten nyt lisättiin säiliöitä. Viikossa muovijätettä kertyy noin tuhat kiloa.

Valtakunnallisen Rinki-ekopisteen kierrätyspaikoissa muovia kerätään vasta 600 pisteellä, joita on yhteensä 1 860. Samalla ekopisteen muukin käyttö lisääntyy.

– Yleisesti se menee niin, että kun muovi tulee pisteelle, niin sinne tulee lisää myös muuta jätettä. Ihmiset haluavat tuodaan kaiken kierrätettävän jätteensä kerralla samaan paikkaan, Koivunen tietää.

Tapaninvainion kierrätyspisteen roskaisuus on jo pitkään ollut tuttu juttu alueen asukkaille.

– Muovi on kaikkein pahin. Välillä tässä on kasa jätettä jopa maassa. Nytkin astiat ovat aivan täysiä, toteaa Tapanilassa asuva Jukka Sopenperä, joka käy pisteellä noin kahdesti kuussa

Tällä kertaa Sopenperän peräkontissa kierrätykseen on tulossa kasa aikakauslehtiä, pahvia ja lasia. Usein kyydissä on myös muovia.

Roskaongelma Tapaninvainiossa alkoi viime kesänä samaan aikaan, kun Tapanilan asemalla sijaitseva piste suljettiin.

– Silloin tämä räjähti käsiin. Muovi on aina ensimmäisenä täynnä, sanoo vieressä asuva Juhani Lempiäinen, joka tuo pisteelle muovin lisäksi pahvia, joskus pienmetalliakin.

Tapanilan piste suljettiin rakentamisen tieltä. Uutta etsitään parhaillaan.

– Olemme ehdottaneet uutta paikkaa Tapanilan Erän yhteyteen, mutta vielä se ei ole varmistunut. Toivotaan, että ehdotus menee kaupungilla läpi, Koivunen jatkaa.

Helsingin Uutiset (HU 11.–121.) kertoi Tapaninvainion roskaongelmasta muutama viikko sitten. Silloin muovinkeräyspisteen ympärillä maassa oli kymmenittäin muovijätettä pusseissa. Pisteelle on välillä tuotu jopa huonekaluja.

Tapaninvainion piste on yksi Helsingin ja koko pääkaupunkiseudun ongelmallisimmista.

– Meillä on pääkaupunkiseudulla 3–4 paikkaa, joissa on toistuvasti ollut ongelmia siisteyden kanssa, Koivunen kertoi aiemmin Helsingin Uutisille.

Muovijätteen määrän kasvuun vaikuttaa ensi kesänä voimaan tuleva uusi jätelaki. Yli viiden asunnon taloyhtiöillä on jatkossa velvollisuus järjestää yhtiöön oma muovijäteastia.

– Viime vuonna muovijätteen määrä kasvoi valtakunnallisesti 50 prosenttia. Tänä vuonna se on kasvanut entisestään. Tapaninvainio ei ole ainoa piste, johon on tehty muutoksia, Koivunen sanoo.

Pähkinänkuoressa

Jätehuoltomääräysten mukaan ensi vuoden alusta alkaen biojäte, muovi-, lasi- ja kartonkipakkaukset sekä pienmetalli tulee kerätään erikseen kiinteistöistä, joissa on vähintään viisi huoneistoa.

Kiinteistöt voivat jo tilata astioita eri jätteiden lajitteluun.

Rinki-ekopisteet ovat jatkossa tarkoitettu ensisijaisesti alle viiden asunnon kiinteistöille, jotka eivät ole erilliskeräysvelvoitteiden piirissä.

Myös kaikilla Sortti-asemilla on alkanut maksullinen muovijätteen keräys.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut