HIFK:n ja HJK:n taistelusta ei saatu lauantai-illan huumaa – järjestetään tänäkin vuonna "rauhallisina päivinä"

Jalkapalloseura HIFK:n urheilutoimenjohtaja Mika Lönnströmillä on laajat kansainväliset verkostot. Seuran kiinalainen pääomistaja laajensi niitä entisestään. Timo Pasanen

Timo Pasanen

Ensimmäinen HIFK:n ja HJK:n välinen paikalliskamppailu eli Stadin Derby nähdään Töölössä torstaina 23. huhtikuuta. HIFK on tuolloin kotijoukkue. HJK isännöi derbyä maanantaina 10. elokuuta.

Myös ottelut Espoon FC Honkaa vastaan ovat rauhallisempina sunnuntai- ja maanantaipäivinä.

Poliisi on varustautunut perinteisesti paikalliskamppailuihin raskaalla miehityksellä. Otteluissa on totuttu näkemään fanijoukkojen ylilyöntejä.

Jalkapallon miesten pääsarjan Veikkausliigan joukkue Helsingin IFK yllätti monet hienolla sarjasijoituksella. HIFK sijoittui kaudella seitsemänneksi.

Mika Lönnström myhäilee punavalkoisten menestykselle. Hän nimittäin on pitkälti vastuussa, että valmentajilla on pelaajia joukkueessaan.

Lönnström on HIFK:n edustusjoukkueen urheilutoimenjohtaja, joten käytännössä joukkueen kokoaminen on hänen työtään.

– Yhdessä valmennuksen kanssa pelaajia pohdimme, mutta kyllä vastuu on kuitenkin minun. Joskus pelaajien hankinta onnistuu täydellisesti maaliin, joskus ei vain kaikki natsaa.

Lönnström on ollut IFK:n taustalla nyt parisen vuotta. Lönnström on ollut ennen kotimaan pestiä vuosia valmentajana ulkomailla.

Lönnström vaalii nyt, että HIFK:n norjalainen päävalmentaja Tor Thodesen voi keskittyä vain valmentamiseen.

Helsinkiläisseuralla on pieni organisaatio.

– Seuratyöntekijänä haluan, että pelaajilla ovat myös kaikki asiat hyvin. Pitää sisällään jopa mikroaaltouunin käyttöohjeiden antamista tai henkistä hyvän ilmapiirin luomista pelaajille, Lönnström naurahtaa.

Helsingin IFK:n Veikkausliigan joukkueen pääomistaja on entinen pelaaja-agentti Lucas Jin Chang Hän on saanut aikaan nurinaa kannattajissa.

– Muutoksista huolimatta haluamme saada joukkueen ja kannattajien välille yhtä vahva side, kuin mitä se on aina IFK:ssa ollut. Iso osa IFK:n identiteettiä on se, että pelaajat ja kannattajat ovat lähellä toisiaan, Lönnström näkee.

Kiinalainen on myös Tanskan pääsarjassa pelaavan Vejle Boldklubin taustalla auttamassa.

Lönnström on tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen. Changin tulo vakautti ja toi lisää pelimerkkejä helsinkiläisryhmän toimintaan.

– Chang on asunut Englannissa jo 15 vuotta, joten hän tuntee alan ja Euroopan todella hyvin. Meillä on nyt todella laaja verkosto käytettävissä, jos ajatellaan pelaajahankintoja.

Jos Suomessa on joku lupaava pelaaja, niin Lönnströmin mukaan pelaajan nimi on jokaisen suomalaisen agentin paperissa.

– Harvoin Suomessa on liigaan sopiva pelaaja, josta ei tiedetä mitään.

Jo pelkästään Lönnströmin verkostot maailmalta ovat laajat, saati nyt uuden omistajan tuoma etu.

– Esimerkiksi Tanskaan on nyt hyvät yhteydet ja otamme pelaajia testiin tai matkustan itse tarkkailemaan.

Lönnström puhuu mielellään lahjakkuuksista ja vahvasta uhrautumisesta lajin eteen. Hän iloitsee suomalaisen jalkapallon nosteesta.

– Seurojen tehtävänä on pitää huolta pelaajistaan. Ammatikseen pelaavan, pitää olla kaikkeen valmis, joten siitäkin pitää puhua. Huipulle haluavan nuoren on oltava valmis kilpailemaan ja harjoittelemaan.

Koulu ja urheilu sopivat hänestä hienosti yhteen.

– Huippu-urheilijoita ei tule sattumalta, vaan kovan työn kautta päästään yrittämään huipulle. Harrastaminen on hyvä asia, mutta jo 14 vuotiaana on oltava valmis kasvattamaan harjoitusmääriä, jos haluaa huipulle. Ei tässä yhtälössä mitään uutta ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut