Helsingissä leimahti Korea-ravintoloiden buumi – näin ruoka poikkeaa muusta aasialaisesta

Hiiligrilli on korealaisen keittiön sydän. Old Boy BBQ:n grillimestari Kimi Taskinen valmistaa mustekaloja. Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Berliinissä ja Lontoossa niitä on jo kymmeniä. Pietarissa parikymmentä. Niiden nimissä vilisevät korealle tunnusomaiset kimchi, bibimpap, bulgogi, soju, sesam ja jopa K-POP.

Helsingissä on nyt neljä. Tallinnassakin saman verran.

Ensimmäinen korealainen ravintola Suomessa oli vuonna 2005 avattu Korea House. Se tuli Kruununhaassa legendaarisen Savannan tiloihin. Vanhasta jäivät lasimaalaukset ja jutut, kuten jalkapalloseura SAPA:n perustaminen ja voileipäpakon aikainen sardiinirasia.

Viime marraskuussa perustettu Old Boy BBQ meni Ludviginkadulla konkurssin tehneen kreikkalaisen El Grecon paikalle. Remontissa paikat laitettiin kokonaan uusiksi.

Illan hämärässä sitä ei tunnista entiseksi. Valot ja musiikki ovat osa ruokailua. Taidemaalari Taneli Stenbergin kahden seinän maalaus on osa sisustusta. Stenberg tunnetaan muun muassa Lidlin Järvenpään jättivaraston muraaleista.

Ruoka on poikkeavaa siitä aasialaisesta, jota meille on tähän asti tarjottu. Ei kiinalaista. Ei sushia. Ei thaimaalaista. Korealaisessa ruuassa on aivan oma klanginsa. Ei niin repivä kuin ärjyn mausteisissa maissa.

Paahdettu seesaminsiemen on korealaiselle keittiölle se kaikkein tyypillisin. Se on kenties myös se, johon myös ensimmäisenä kyllästyy.

Karjalaiseen, venäläiseen ja keskieurooppalaiseen ruokakulttuuriin Korean kytkee kaalin hapatus. Kimchistä on tullut viime vuosina nuorten aikuisten villitys, jota tavallisetkin ruokakaupat tyydyttävät mittavalla valikoimalla. Kun meikäläinen hapankaali tehdään valkokaalista, kimchi tehdään chilillä terästäen kiinankaalista ja muista vihanneksista.

Soju ja riisiviina ovat Korean kansallisjuomat. Kuva: Sakari Nupponen Sakari Nupponen

Old Boy BBQ:n sydän on hiiligrilli ja BBQ-ruoka tuodaan pöytiin keraamisissa hiilipöytägrilleissä. Aivan oikeaa tulenpitoa pöydässä korealaiseen tapaan viranomaiset eivät sallineet.

Bulgogi on korealaisen ravintolaillallisen kohokohta. Koreassa jokainen paistaa sen itse pöydässä tai antaa isännän tehdä sen puolestaan. Old Boy BBQ:ssa se katetaan valmiina.

Soju on korealaisten kossu, ja Jinro on ylivoimaisesti maailman myydyin alkoholimerkki. Brittiläisen markkinatutkimus laitoksen IWSR:n mukaan sitä myydään 75 miljoonaa laatikkoa. Laatikko on yhdeksän litraa.

Jinro on Old Boynkin valinta. Juomana se on pehmeä. Vaarallisen pehmeä. Aavistuksen makea. Prosentteja siinä on vain 20. Sitä myydään nykyään myös Alkossa.

Korealaisella illallisella nautitaan yleensä vain sojua. Monta pulloa, sillä pullokoko on vain 0,35 litraa. Pienempiäkin pulloja on saatavana Koreassa. Suhteellisen huokea hinta edistää menekkiä kotimaassa.

Old Boyn juomalistalle kuuluu myös samea riisiviini. Oluensa ravintola on valinnut Kakolan panimosta ajatellen eksoottisia ruokia: vadelmasouria, ipaa, hapanta gosea ja yksi helles lagerbier. Toki on myös Koffin Karhua ja kuusi erilaista teetä.

Ravintolaa oli yhtenä perustamassa kokenut alan yrittäjä Antti Asujamaa

– Selkeästi on ollut tilausta tällaiselle. Eniten ovat liikkuneet grillisetit ja klassikot.

– Paljon on käynyt myös sellaista porukkaa, jolle korealainen ruoka on ennestään tuttu. Kummastuttanut on oikeastaan vain jälkiruokien makumaailma, joka poikkeaa selkeästi länsimaalaisesta.

Asujamaan mukaan ihastusta ovat herättäneet myös korealaiset juomat. Sake maistuu mukavasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 11. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.