Helsingissä syntynyt kellobrändi ja Malmin kenttä kytkeytyvät yllättävällä tavalla yhteen – "Lentokoneet ja ilmailu ovat myös inspiraation lähde"

Tomi Seppälä tekee ehkä jopa tarkempaa kuin millintarkkaa työtä kellojen valmistuksessa. Arvokellon täytyy olla täysin virheetön, kun se toimitetaan asiakkaalle. Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Malmin lentokentälle on kaikessa hiljaisuudessa syntynyt suomalainen arvokellobrändi, joka on ”lähdössä lentoon” kansainvälisille markkinoille.

Malmin vanhan lentokonehallin entisessä moottoripajassa valmistuu käsityövoimin De Motu -kelloja, joiden kellotaulussa lukee Helsinki-Malmi Airport ja alkuperämerkintänä Finland – EFHF, eli kentän tunnus.

Malmin lentotoiminnan loppuminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että yrityksen on siirryttävä esimerkiksi Ruotsiin. Kun vierailee De Motun kellopajassa, ymmärtää, mistä se johtuu.

– Emme voi kertoa vakuuttavasti tarinaamme, jos meillä olisi työpaja ja liike esimerkiksi Helsingin keskustassa. Lentokoneet ja ilmailu kuuluvat olennaisesti brändiimme. Ne ovat myös inspiraation lähde, kellojen suunnittelija Valdemar Hirvelä kertoo.

Malmin lentokentällä toimivien lentokoulujen oppilaat ovat myös tärkeä asiakasryhmä De Motulle. Siksi kaupungin päätös lakkauttaa lentotoiminta kokonaan huolestuttaa Malmin yrittäjiä. Hirvelä haluaa pitää vielä toivoa yllä.

Hirvelä ja yrityksen toinen omistaja, lentokapteeni Markku Lehti suunnittelevat kelloja erityisesti lentäjille ja ilmailusta ylipäätään kiinnostuneille. Esimerkiksi yksi yrityksen ensimmäiseksi suunnittelemista kelloista näyttää G-voiman. Näiden kellojen hinnat pomppaavat jo 8 000–12 000 euroon ja ne tulevat saataville vasta ensi vuonna.

– Olemme kehitelleet niitä vuodesta 2012 lähtien. Jokainen kello lennätetään lentokoneessa ennen kuin se annetaan ostajalle. Ostaja voi halutessaan myös tulla mukaan lentokoneen kyytiin, mikä selittää kellon hintaa, Hirvelä selventää.

Kun puhutaan yli tuhannen euron kelloista, niille löytyy Hirvelän mukaan kysyntää sekä keskituloisista että korkeatuloisista. Malmin kellopajalla vierailee päivittäin asiakkaita. Joskus on hiljaisempaa, mutta etenkin kesällä on vilkkaampaa. Pajalle kuitenkaan harvemmin eksytään, vaan sinne on tultava varta vasten.

– Kerran sanoin kelloja tiedustelevalle asiakkaalle, että helpoiten pääset paikalle lentämällä. En kuitenkaan ajatellut, että hän oikeasti tulee lentäen Euroopasta, Hirvelä muistelee.

De Motu on harvoja suomalaisia arvokellobrändejä, joka suunnittelee ja valmistaa kellonsa itse Suomessa. De Motun lisäksi Suomessa kelloja valmistaa ainakin Sarpaneva Watches ja Rajamäen Kellotehdas. Monet suomalaiset yritykset tekevät suunnittelutyön Suomessa, mutta tuotanto on ulkomailla.

– Emme mekään voisi tehdä tätä täällä, jos kellomme maksaisi alle tuhat euroa, Hirvelä kertoo.

Pajassa valmistuu yhden kellosepän käsissä yksi mekaaninen kello tai neljä kvartsikoneistolla toimivaa kelloa päivässä. Kelloja valmistuu keskimäärin 30 kuukaudessa.

Tomi Seppälä on kolmen vuoden ajan rakentanut kelloja Malmin lentokentällä ja lisäksi De Motulla on yksi toiminimellä työskentelevä kelloseppä.

– Otamme Leppävaaran Kelloseppäkoulusta noin viisi harjoittelijaa vuodessa. Aikanaan Tomikin aloitti täällä harjoittelijana, Hirvelä sanoo.

Tavallisesti kellosepät työllistyvät yrityksiin, jotka korjaavat kelloja. Seppälä sanoo, että vanhoja kelloja onkin siinä mielessä stressittömämpää käsitellä, kun niissä näkyvät jo käytön jäljet.

Kun kyse on yli tuhannen euron uudesta arvokellosta, onkin oltava äärimmäisen tarkka, ettei yksikään hiukkanen tee vahinkoa kelloon sen valmistuksessa.

– Onhan tässä vähän paineita, että kello on täysin virheetön. Ei kukaan kelloseppä tahdo saada huonoa mainetta sen vuoksi, jos tekemissään kelloissa on jatkuvasti virheitä, hän sanoo, ja jatkaa kelloviisarien asettamista paikoilleen vakain ottein.

Aiheeseen liittyvää

 1. Lentotoiminta Malmin lentokentällä jatkuu edelleen – kaupungilla tiukat vastavaatimukset
  9.1.2020 20:00
 2. Malmin lentokentän ilmailijat riitauttivat vuokrasopimuksen irtisanomisen – Puheenjohtaja: "Mistään rettelöinnistä ei ole kyse"
  6.1.2020 10:20
 3. Mechelininkadun lehmuksista tehdyt kellot viedään käsistä – yrittäjä haaveilee jo Mäntyniemen puista
  29.7.2019 6:45
 4. Panttilainaamon kestohitistä saa 750 euroa – TalSa: Paljon fiksumpi esine kuin 2 000 euron arvokello
  26.10.2017 6:00
 5. Nuorisojoukko ryösti humalaiselta mieheltä 30 000 euron kellon – Uhrille 9 000 euron sakot
  12.7.2018 21:40

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut