Diplomi-insinööri pureutui menestyksen syihin – "Tämä ominaisuus ihmisessä on valtava voima ja lisää onnellisuutta"

Kärsi kärsi, kirkkaamman kruunun saat. Kell' onni on, se onnen kätkeköön.

Diplomi-insinööri ja menestystutkija Johanna Huhtamäki, 38, pyörittelee päätään: – Jos yhtään tutkimusten valossa mietitään, niin olisi aika unohtaa perinteiset suomalaiset "elämänviisaudet". Ihmiset pitäisi saada kukoistamaan.

Kun Huhtamäki veti nuorten unelmatyöpajoja, hän huomasi ettei monilla ollut ollenkaan unelmia.

– Heistä, joilla oli unelmia, reilusti alle puolet oli koskaan kertonut niistä kenellekään. He pelkäsivät että heitä olisi pilkattu.

– Ollaan aika vakavan äärellä, jos nuoret eivät uskalla edes unelmoida. Ja sitten ihmetellään, miksi nuorilla on mielenterveysongelmia. Nujerramme itsemme jo ennen kuin kasvamme aikuisiksi.

Huhtamäki tekee väitöskirjaa motivaation, menestyksen ja kiitollisuuden yhteyksistä. Hän haluaisi todistaa tieteellisesti, mitkä asiat avittavat unelmien täyttymistä.

Äkkiseltään voisi ajatella, että aihe on erikoinen diplomi-insinöörille, mutta tuotantotalouden ja johtamisen kautta se tulee aivan asian ytimeen.

– Jos pystymme näkemään ajattelutavat, jotka tuottavat menestyneitä yksilöitä, se on tärkeä tieto niin yritys- kuin koulumaailmassa, Huhtamäki sanoo.

Hän on haastatellut omalla alallaan poikkeuksellinen hyvin menestyneitä. Menestyksen hän ymmärtää laajasti – ei vain taloudelliseksi.

– Minusta menestys on sitä, että elämä on sellaista kuin haluaisimme. Menestystä voi olla vaikkapa ihmissuhteissa.

Menestystutkija Huhtamäestä tuli henkilökohtaisista syistä.

– Olen köyhän perheen lapsi – oikeasti köyhän. Lopullinen käänne tapahtui kolmikymppisenä, kun elämäni oli täynnä vastoinkäymisiä. Päätin että jos selviän, käytän loppuelämäni unelmieni toteuttamiseen.

Huhtamäki törmäsi tutkimuksissaan kiitollisuuden merkitykseen.

– Lähdin miettimään, mitkä asiat lisäävät onnellisuuttamme. Kiitollisuus auttaa meitä ihan valtavan monilla tavoilla.

Tieteellisesti yksi selittävä tekijä on hedoninen adaptaatio eli jostakin koettu mielihyvä palaa pian normaalitasolle.

– Kiitollisuus palauttaa mielihyvän tunteen. Se on voima, joka saa näkemään erinomaisuutta siellä, missä muut näkevät tavallisuutta. Kiitollisuus lisää onnellisuutta, ja se taas parantaa itsetuntoa, mikä lisää onnellisuutta entisestään.

Yhdessä Vappu Pimiän kanssa kirjoittamassaan kirjassa Valon antajat (Otava 2019) Huhtamäki tapailee suomalaisille uutta elämänohjetta:

– Jos haluat olla onnellinen, kiitä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut