Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tästäkö "Itä-Helsingin Seurasaari"? – aurinkosähkölautta alkaa kuljettaa vähällä käytöllä olleeseen luontokohteeseen

Asuntorakentamiselta ainakin toistaiseksi säästetyn Vartiosaaren virkistyskäyttöä kehitetään.

Vartiosaaren väliaikaista virkistyskäyttöä tukevien toimenpiteisiin kaupunki voi käyttää yhteensä 150 000 euroa.

Reittejä kunnostetaan, opasteita parannetaan ja käymälöiden ja jätehuollon toimivuus varmistetaan. Saareen pääsyä helpotetaan avaamalla nykyisiä ponttonilaitureita pienvenekäyttöön ja merkitsemällä rantautumispaikkoja.

Saareen ei johda siltaa, vaan pääsy on kesäaikaan harvaan liikennöivän veneyhteyden varassa, mikä on vaikeuttanut alueen muotoutumista luontomatkailukohteeksi. Aiemmin Vartiosaaresta on toivottu "idän Seurasaarta".

Kaupunki on laatinut yleissuunnitelman Vartiosaaren yhteysvenelaiturien uusimisesta (Reposalmen ja Vartiosaaren puoli). Rakennussuunnittelu on tarkoitus aloittaa tänä keväänä.

Vartiosaaren puoleiselle laiturille tehtiin hätäkorjaus kesällä 2018, mutta laiturin uusiminen on ajankohtaista viimeistään muutaman vuoden kuluttua. Laiturien uusimisen kustannusarvio nykyistä vastaavaan tasoon on yleissuunnitelmavaiheen perusteella noin 250 000 euroa.

Osallistuvan budjetoinnin OmaStadi-suunnitelmien kaakkoisen suurpiirin äänestyksessä Vartiosaaren aurinkosähkölautta Reposalmeen -niminen ehdotus meni läpi ja se toteutetaan tulevien vuosien aikana.

Aurinkosähkökäyttöisellä lautalla voi kuljettaa kerrallaan noin 12 henkeä ja se on kohtuuhintainen, ympäristöystävällinen ja esteetön ratkaisu helpottamaan Vartiosaareen pääsyä. Aurinkosähkölautan operointia ei ole suotavaa järjestää yhteysvenelaitureilta, koska se haittaa veneiden liikennöintiä, eikä Vartiosaaressa olevan yhteysvenelaiturin korkeustaso myöskään sovi lautalle.

Aurinkosähkölautan laiturijärjestelyt tulee ratkaista joko ponttonilaiturilla tai veneluiskalla. Omastadi-ehdotuksen koordinoinnista vastaa kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan kanssa.

Vartiosaareen laaditaan pidemmällä aikavälillä virkistyskäyttöä ohjaava hoito- ja kehittämissuunnitelma, jossa tarkastellaan muun muassa metsiä ja avoimia alueita, reitistöä ja yhteyksiä saareen, palveluita, kasvillisuuden kehittämisperiaatteita, ulkoilu- ja virkistystoimintoja, paikallista energiantuotantoa sekä saaren huollon järjestämistä.

Kaupunkiympäristölautakunta antoi tiistaina vastauksensa valtuutettu Emma Karin (vihr.) ja 24 muun valtuutetun aloitteeseen Vartiosaaren virkistyskäytön kehittämiseksi.