No jopas! Tove Janssonia näyttelevän Alma Pöystin ääntä kuulee myös Helsingin ratikoiden ja bussien kuulutuksissa

Syyskuussa ensi-iltansa saavassa, Zaida Bergrothin ohjaamassa Tove Janssonista (1914–2001) kertovassa Tove-elokuvassa pääosaa näyttelevän Alma Pöystin ääni on tuttu jo ennestään varsinkin julkisia liikennevälineitä käyttäville helsinkiläisille. HSL tiedotti kesällä 2015, että HSL:n uudeksi kuulutusääneksi valittiin tuolloin 34-vuotias helsinkiläisnäyttelijä Alma Pöysti.

Ääniä testattiin keväällä 2015 busseissa ja raitiovaunuissa yhdessä asiakkaiden kanssa. Äänien takana olevien henkilöiden nimiä ei kerrottu. Alma Pöystin ääni valittiin kuulutuksiin neljästä eri naisäänivaihtoehdosta.

– Alma Pöysti on edelleen kuulutusten ääni. Kuulutukset ovat käytössä kaikilla raitiolinjoilla sekä runkolinjojen busseissa 500, 510, 550 ja 560, kertoo viestinnän asiantuntija Tuija Ruoho HSL:n viestinnästä.

Pöysti tulee kuuluisasta näyttelijäsuvusta. Hänen isänsä on teatteriohjaaja Erik Pöysti, isoisänsä Lasse Pöysti (1927–2019) ja isoäitinsä Birgitta Ulfsson (1928–2017).

Tove-elokuvan rooli on Pöystin ensimmäinen pääosarooli pitkässä elokuvassa. Teatteriohjaaja Vivica Bandleria näyttelee Krista Kosonen ja Atos Wirtasen roolissa on Shanti Roney Elokuvan kuvaukset ovat alkaneet, elokuva sijoittuu 1940–50-lukujen taitteen graafiseen, jazzintäyteiseen Helsinkiin. Taiteilija Tove Jansson oli tuolloin 30–40-vuotias, kerrotaan elokuvan tiedotteessa.

– Tove Jansson on inspiroiva, rohkea ja lumoava persoona. Olen innoissani saadessani olla mukana tässä kunnianhimoisessa elokuvatuotannossa kertomassa osan Toven poikkeuksellisesta tarinasta, hänen sisäisestä maailmastaan ja taisteluista niin taiteessa kuin rakkaudessa, Alma Pöysti sanoo tiedotteessa.

Alma Pöysti on tehnyt lukuisia elokuvarooleja ja on tuttu myös teatterilavoilta. Elokuvan ohjaajan Bergrothin mukaan elokuvassa keskitytään kunnianhimoiseen ja määrätietoiseen nuoreen taidemaalariin, joka alkaa saada taulujen sijaan tunnustusta muumeista.

– Tämä ristiveto muumien ja taidemaalariuden välillä kiinnostaa minua kovasti. Samoin Toven tasapainoilu kipeiden rakkaussuhteiden kanssa – kuinka säilyttää työn vaatima itsenäisyys ja vapaus, ja silti pitää kiinni rakastamastaan ihmisestä, kuvailee Bergroth tiedotteessa.

Ohjaaja haluaa tuoda Tove Janssonin mahdollisimman lähelle katsojaa. Elokuva on ruotsinkielinen ja se kuvataan filmille.

– Pyrin siihen, että elokuvasta tulee mahdollisimman rosoinen, energinen ja intiimi. Kukkaseppelöity, kaikkien rakastama Tove Jansson on ollut mielikuvissani niin tavoittamattomissa, niin korkealla jalustalla, että tämä on oma tapani vetää hänet mahdollisimman lähelle.

Bergroth sanoo Pöystistä löytyvän kaikki oikeat ominaisuudet Tove Janssonin rooliin.

– Etsin jotakuta, jolla olisi oikeanlainen, tovemainen energia, ja joka olisi uskottavasti voinut luoda jotain niin ihmeellistä ja mielikuvituksekasta kuin muumit. Alma Pöystin Tovessa yhdistyivät ihanalla tavalla äly ja melankolia, huumori ja flirtti, Bergroth kertoo tiedotteessa.

Tove-elokuvan on käsikirjoittanut Eeva Putro, jolla on myös rooli elokuvassa Maya Vannina

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut