No jopas! Tove Janssonia näyttelevän Alma Pöystin ääntä kuulee myös Helsingin ratikoiden ja bussien kuulutuksissa

Alma Pöysti näyttelee Tove Janssonia Zaida Bergrothin Tove-elokuvassa. Sami Kuokkanen

Jussi Vehkasalo

Syyskuussa ensi-iltansa saavassa, Zaida Bergrothin ohjaamassa Tove Janssonista (1914–2001) kertovassa Tove-elokuvassa pääosaa näyttelevän Alma Pöystin ääni on tuttu jo ennestään varsinkin julkisia liikennevälineitä käyttäville helsinkiläisille. HSL tiedotti kesällä 2015, että HSL:n uudeksi kuulutusääneksi valittiin tuolloin 34-vuotias helsinkiläisnäyttelijä Alma Pöysti.

Ääniä testattiin keväällä 2015 busseissa ja raitiovaunuissa yhdessä asiakkaiden kanssa. Äänien takana olevien henkilöiden nimiä ei kerrottu. Alma Pöystin ääni valittiin kuulutuksiin neljästä eri naisäänivaihtoehdosta.

– Alma Pöysti on edelleen kuulutusten ääni. Kuulutukset ovat käytössä kaikilla raitiolinjoilla sekä runkolinjojen busseissa 500, 510, 550 ja 560, kertoo viestinnän asiantuntija Tuija Ruoho HSL:n viestinnästä.

Pöysti tulee kuuluisasta näyttelijäsuvusta. Hänen isänsä on teatteriohjaaja Erik Pöysti, isoisänsä Lasse Pöysti (1927–2019) ja isoäitinsä Birgitta Ulfsson (1928–2017).

Tove-elokuvan rooli on Pöystin ensimmäinen pääosarooli pitkässä elokuvassa. Teatteriohjaaja Vivica Bandleria näyttelee Krista Kosonen ja Atos Wirtasen roolissa on Shanti Roney Elokuvan kuvaukset ovat alkaneet, elokuva sijoittuu 1940–50-lukujen taitteen graafiseen, jazzintäyteiseen Helsinkiin. Taiteilija Tove Jansson oli tuolloin 30–40-vuotias, kerrotaan elokuvan tiedotteessa.

– Tove Jansson on inspiroiva, rohkea ja lumoava persoona. Olen innoissani saadessani olla mukana tässä kunnianhimoisessa elokuvatuotannossa kertomassa osan Toven poikkeuksellisesta tarinasta, hänen sisäisestä maailmastaan ja taisteluista niin taiteessa kuin rakkaudessa, Alma Pöysti sanoo tiedotteessa.

Alma Pöysti on tehnyt lukuisia elokuvarooleja ja on tuttu myös teatterilavoilta. Elokuvan ohjaajan Bergrothin mukaan elokuvassa keskitytään kunnianhimoiseen ja määrätietoiseen nuoreen taidemaalariin, joka alkaa saada taulujen sijaan tunnustusta muumeista.

– Tämä ristiveto muumien ja taidemaalariuden välillä kiinnostaa minua kovasti. Samoin Toven tasapainoilu kipeiden rakkaussuhteiden kanssa – kuinka säilyttää työn vaatima itsenäisyys ja vapaus, ja silti pitää kiinni rakastamastaan ihmisestä, kuvailee Bergroth tiedotteessa.

Ohjaaja haluaa tuoda Tove Janssonin mahdollisimman lähelle katsojaa. Elokuva on ruotsinkielinen ja se kuvataan filmille.

– Pyrin siihen, että elokuvasta tulee mahdollisimman rosoinen, energinen ja intiimi. Kukkaseppelöity, kaikkien rakastama Tove Jansson on ollut mielikuvissani niin tavoittamattomissa, niin korkealla jalustalla, että tämä on oma tapani vetää hänet mahdollisimman lähelle.

Bergroth sanoo Pöystistä löytyvän kaikki oikeat ominaisuudet Tove Janssonin rooliin.

– Etsin jotakuta, jolla olisi oikeanlainen, tovemainen energia, ja joka olisi uskottavasti voinut luoda jotain niin ihmeellistä ja mielikuvituksekasta kuin muumit. Alma Pöystin Tovessa yhdistyivät ihanalla tavalla äly ja melankolia, huumori ja flirtti, Bergroth kertoo tiedotteessa.

Tove-elokuvan on käsikirjoittanut Eeva Putro, jolla on myös rooli elokuvassa Maya Vannina

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 200 ihmisen hätämajoitus joutuu lähtemään pois Kalliosta – tähän osoitteeseen romanit siirtyvät Helsingissä
 2. Lukijalta: Onneksi edes yksi alue Helsingissä on säästynyt valkoposkihanhilta
 3. Daniel Sazonov Helsingin Uutisissa: "Valkoposkihanhi pitäisi lisätä metsästettävien lajien joukkoon"
 4. Jakomäen Alkon avajaispäivä selvillä – "Valikoimaan 225 viiniä ja väkeviä 125"
 5. Omatoimisuus saapui Helsingin kirjastoihin – näihin kolmeen pääsee sisälle, vaikka henkilökunta ei ole paikalla
 6. T24: Tänä kesänä Tallinnan Ülemistessä liikennöi ensimmäinen Virossa kehitetty robottibussi – Matkailija voi hypätä bussin kyytiin maksutta
 7. Espoolainen lääkärikansanedustaja ehdottaa ruokiin energiamäärän kertovia "liikennevaloja" – "Vatsa ei tunnista syötyjä kaloreita, vaan ainoastaan syödyn ruuan määrän"
 8. Elisa paransi yhteyksiään Helsingissä – koskee näitä kaupunginosia
 9. T24: Tallinkin kaikki laivat seilaavat koronakriisin jälkeen jälleen merellä – Syksyllä joidenkin laivojen liikennöinnissä tulee olemaan tauko
 10. Kolumni: Koronakesä vaatii ketteryyttä
 11. Stoalla laitetaan jalalla koreasti – ilmaiset paritanssituokiot jatkuvat
 12. Pääkirjoitus: Senaatintorin jättiterassi on tyylikäs, mutta osataan sitä Itä-Helsingissäkin
 13. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 14. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 15. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistuneet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistuneet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 2. 200 ihmisen hätämajoitus joutuu lähtemään pois Kalliosta – tähän osoitteeseen romanit siirtyvät Helsingissä
 3. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 4. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 5. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 6. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 7. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 8. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 9. Näillä kolmella alueella Helsingissä suositellaan nyt punkkirokotetta – Perheenäiti Iina: Päätöstä vauhditti lapsen saama borrelioosi
 10. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 11. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 12. Jakomäen Alkon avajaispäivä selvillä – "Valikoimaan 225 viiniä ja väkeviä 125"
 13. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 14. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.