Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin vilkkaalla pyöräbaanalla roikkui hengenvaarallinen "hirttoköysi" – pyöräilijät tyrmistyneitä kaupungin toimintaan

Triplan juurella olevan pyörätien yläpuolella roikkuu löysä sähköjohto. Lisäksi pyöräilijöiden on väistettävä hylättyä ostoskärryä, jätesäkkiä ja pysäköityä pakettiautoa.

Helsingin Polkupyöräilijöiden toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi kutsuu paikkaa madalletuksi jätekuiluksi. Oikeasti kyseessä on osa Pohjoisbaanaa eli yksi Helsingin vilkkaimmista pyöräilyväylistä.

– Tunnelissa on ollut myös epämääräisiä rullakoita. Ahvenlampi kertoo.

Ahvenlammen mukaan Pasilan alueen työmaiden alueet ovat tällä hetkellä Helsingin vaarallisimpia paikkoja pyöräilijöille. Ahvenlampi ja yhdistyksen hallitukseen kuuluva Tapio Keihänen näyttivät viime tiistaina lyhyessä ajassa yli 12 paikkaa, jotka ovat vaarallisia kaikille tienkäyttäjille.

– Pyöräväylien opasteet ovat usein epäselviä tai puuttuvat kokonaan . Pasilansillan ja Ratapihantien risteyksessä on vaikea hahmottaa, ovatko pyörätiet yksi- vai kaksisuuntaisia, Keihänen kertoo.

– Tämäkin nippusiteillä kiinnitetty yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän merkki on nyt väärinpäin, Ahvenlampi näyttää.

Keihänen ilmoitti tunnelissa roikkuneesta hengenvaarallisesta "hirttoköydestä" kaupungille, rakennusyhtiö YIT:lle ja poliisille. Kun asiaan ei ripeästi puututtu, hän kävi sitomassa sen itse turvallisempaan paikkaan.

Ongelmat alkoivat Tapio Keihäsen mukaan vuonna 2016, jolloin Pasilan aseman eteläpuolella oleva Veturitallinkujan ylikulkusilta purettiin. Jalankulku ja pyöräliikenne ovat joutuneet siirtymään sen jälkeen sakkolenkiksi kutsulle kiertoreitille. Lisäys matkaan on mitätön, mutta Keihänen kuvailee uutta reittiä vaaralliseksi.

Hän kertoo, pyöräilijöiden täytyy kääntyä nyt ajoradan yli. Kallioleikkauksen takia kiertotiellä on s-mutka, jossa nopeaksi tarkoitetulla baanalla kallioleikkaus ja uusi rakennus aiheuttavat näköesteen, jolloin on vaara, että pyöräilijät törmäävät lyhyintä reittiä oikaiseviin jalankulkijoihin.

– Osa pyöräilijöistä jatkaa vanhasta muistista vanhaa reittiä, jonka päässä on metalliaita. Umpikujaan on syntynyt usein sumppu, jossa on hämmentyneitä ihmisiä.

Viime viikolla Helsingin Polkupyöräilijät julkaisi Twitterissä kuvan irronneesta aidasta, jonka vuoksi pyöräilijät olivat vaarassa joutua rautatiekiskoille. Umpikuja aidattiin tämän jälkeen.

Helsingin kaupungin mukaan Veturitallinkujan ylittävä uusi silta suunnitellaan tänä keväänä ja se valmistuu myöhemmin tänä vuonna. Samalla autoliikenne loppuu Veturitallinkujalta ja pyöräilijöille avautuu turvallinen tapa junaradan alittamiseen.

– Tällä hetkellä kujan tunneli on pimeä ja vaarallinen. En suosittele sen tunnelin käyttöä kenellekään. Se, miten asia tulevaisuudessa kehittyy, ei liity tähän hetkeen mitenkään, Keihänen sanoo.

Ahvenlammen mukaan Helsingin kaupunki ei edistä pyöräliikennettä niin paljon kuin se on tavoitteekseen asettanut. Esimerkkinä hän mainitsee Pasilan väliaikaisen aseman purkutyömaan, jonka läpi Pohjoisbaana kulkee. Siinä kahteen suuntaan kulkeville pyöräilijöille ja jalankulkijoille on varattu pari-kolme metriä leveä yhdistetty jalankulun ja pyöräilyn väylä.

– Jos tilaa on vähän, kaupungin mukaan ensimmäisenä tulee priorisoida jalankulku. Tämän jälkeen tulevat pyöräily, julkinen liikenne, jakelu ja yksityisautoilu. Käytännössä näin ei tapahdu. Viranomaisen tulisi järjestää turvalliset olosuhteet.

YIT:n mukaan aseman purku ajoitettiin keskitalveen, jotta muun muassa kevyen liikenteen poikkeusreiteistä olisi pyöräilijöille ja muille kevyenliikenteen käyttäjille mahdollisimman vähän haittaa.

– Normitalvena muun muassa pyöräliikennettä olisi nyt vähemmän. Mutta talven säät ovat menneet näin ja pyöräilykausi jatkuu edelleen. Aseman purkaminen kestää vielä noin kaksi viikkoa. Väliaikaista asemaa puretaan vain yöaikaan, sanoo työpäällikkö Jani Kuivamäki

Helsingin kaupungin mukaan työmaat vastaavat itse kevyen liikenteen väylien turvallisuudesta.

– Väliaikaisen aseman kohdalle on tarkoitus tehdä tänä vuonna jotain parannuksia, jota selkiyttävät liikkumista, sanoo projektinjohtaja Harri Verkamo kaupungilta.

Myös pyöräkaistan liikennevalojen puuttuminen ihmetyttää Pasilansillan ja Ratapihantien risteyksessä kulkevia. Tilanne on Keihäsen mukaan vaikea, koska kaista on täysin erillään suojatiestä.

– Helsingin keskustassa on ollut samanlainen tilanne Rautatientorilla. Kaupunki tulkitsi asian niin, että pyörätie on merkityn suojatien ulkopuolella, eikä sitä silloin koske jalankulkijoiden liikennevalot. Pasilassa risteyksen ylittäminen ilman liikennevaloja on hengenvaarallista ja liikennevalojen rytmityksen kanssa pyöräilijä voi jäädä keskelle ratikkakiskoja punaisiin valoihin.

Helsingin kaupunki on luvannut alueen pyöräjärjestelyihin muutoksia.

Triplaan avattu lämmin pyörähotelli on Ahvenlammen mukaan hyvä uudistus. Hän on kuitenkin pettynyt, että sen sisäänkäynti on kaukana junalaitureista tai isommista ruokakaupoista.

– Täällä on yleensä melko vähän pyöriä. Itse käyn pesemässä pyörähotellissa pyöräni.