Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläisäidit kertovat, millä perusteella perheessä valittiin etunimi lapselle – "Huomasimme vasta myöhemmin, että ne kaikki ovat sarjakuvahahmojen nimiä"

Vuonna 2020 yhä useampi pienokainen voi puhaltaa kynttilän nimipäiväkakustaan: almanakkaan on lisätty peräti 73 uutta etunimeä.

Kontulalaiset Jenni Ryytty ja Anna-Maija Laakso sekä Myllypurossa asuva Tuuli Aarimaa pitävät uusia etunimiä mukavina. Äitikolmikko valitsi etunimitulokkaista itselleen mieluisimmat: yhden tytön ja yhden pojan nimen.

Hetken pohdinnan jälkeen Anna-Maija Laakso poimi esiin Lunan ja Elielin, kun taas Tuuli Aarimaa voisi antaa lastensa nimiksi Adelen ja Andreaksen Jenni Ryytyn mielestä parhaimmat uudet etunimet kalenterissa ovat Minka ja Nikolas

– Uusissakin etunimissä on tietenkin hyvä, jos niillä on kristillinen tausta, mutta ei se tietenkään ole välttämätöntä, Aarimaa pohtii.

Naisten mielestä on mukavaa, että mahdollisimman monella lapsella on kalenterissa oma nimipäivä.

Anna-Maija Laaksolla on yksi lapsi ja toinen on tulossa. Hän valitsi miehensä kanssa esikoisen nimeksi Iiriksen

– Minulla itselläni on kaksiosainen etunimi, enkä pidä siitä. Siksi päätimme, että Iiriskään ei saa kaksiosaista nimeä, Laakso kertoo.

Iiriksen muut etunimet ovat Anja Aleksandra Toinen on peräisin isoäidiltä ja kolmas puolestaan sopii yhteen edellisen kanssa.

– Pian syntyvän lapsen nimeä ei olla ajateltu vielä yhtään. Se päätetään vasta syntymän jälkeen, Laakso mainitsee.

Tuuli Aarimaalla on yksi poika, jonka etunimet ovat Tomas Theo

– Mieheni nimi on Tommi, joten on kiva, että koko perheen nimet sopivat yhteen. Emme halunneet lapselle aivan perusnimeä, mutta, muttei kovin erikoistakaan, Aarimaa kertoo.

Uuden etunimilain mahdollistamasta neljästä etunimestä hän ei kuitenkaan innostu.

– Kaksi tai kolme kyllä riittää hyvin.

Jenni Ryytyllä on kolme lasta: Milla Aliisa, Masi Aslak ja Minni Marianne

– Huomasimme vasta myöhemmin, että Milla, Masi ja Minni ovat kaikki sarjakuvahahmojen nimiä, Ryytty naurahtaa.

– Meille on ollut tärkeää se, että olemme nähneet miltä lapsi näyttää ennen kuin annamme hänelle nimen. Yhden kerran jo päätetty nimi on vaihdettukin.

Uudistunut nimipäiväkalenteri tuottaa Ryyttyjen perheelle iloa: perheen kuopus Minni juhlii vastedes nimipäiväänsä 26. toukokuuta.

Uusien etunimien marssi almanakkaan ei ole jokavuotinen perinne, vaan nimipäiväkalentereita on 1990-luvulta alkaen uudistettu viiden vuoden välein.

Perusehtona kalenteriin pääsylle on se, että nimi esiintyy ensimmäisenä etunimenä vähintään 500 suomenkielisellä Suomen kansalaisella.

Nyt uudistus toi kalenteriin 35 uutta suomenkielistä nimeä.

Kaikkiaan niitä kantaa ensimmäisenä etunimenään yli 22 500 suomalaista. Lisänä on 38 ruotsinkielistä nimeä.

Suomalaisten nimenanto on 2000-luvulla kansainvälistynyt, esimerkiksi nyt kalenteriin tuli intialaistaustainen Neela