Muistatko vielä taikuri Savisen tai hyvää nimipäivää toivottavan Touhon? Tuula Pukkila sai yhden oivalluksen muovailuvahasta, ja siitä syntyi aikansa tv-ilmiö

Taikuri Savinen oli 1970-luvun tv-ilmiö, joka sai 2000-luvulla jatkoa Taikuri Savisen eläinpuistosta. Tuula Pukkila

Joonas Alanne

Oli tiukka paikka. Animaattori Tuula Pukkila oli kiinnittänyt Justus-lohikäärmeen työtilansa kattoon ja alkanut animoida sen lentämistä Yleisradion tiloissa Tohlopissa.

Aikaa ei ollut paljon. Muovailuvahasta tehty lohikäärme oli painava ja siima saattoi pettää. Yhteen sekuntiin tarvittiin 12 kuvaa ja kohtaus piti saada purkkiin yhdeltä istumalta.

Ovi oli lukossa mutta siitä huolimatta kesken kuvausten sisään ramppasi väkeä. Justus putosi katosta ja parin tunnin työ meni hukkaan.

– Se oli katastrofi. Suutuin ja huusin, että tänne ei tulla kun ovi on lukossa. Sen jälkeen ne kaverit sanoivat, että Tuula on niin herkkä, naurahtaa Pukkila.

– Yleensä sain kuitenkin olla rauhassa ja muut ymmärsivät, että tämä vaatii keskittymistä.

Pukkilalla ei ollut aiempaa taustaa animaatiosta, kun hän päätyi niitä tekemään. Keksiessään ensimmäisen animaatioideansa hän työskenteli lastenohjelmien juontajana Ylellä.

– Tein sellaista ohjelmasarjaa kuin Piirrellään, maalaillaan ja muovaillaan. Siinä minulla oli mukana lapsia, joiden kanssa teimme muovailuvahasta eläimiä. Sitten keksin, että olisi kiva, jos nämä lasten tekemät eläimet lähtisivät liikkeelle. Ne olivat minun ensimmäisiä animaatioitani, sanoo Pukkila.

Neuvoja animaatioiden tekemiseen hän sai Kössi Kengurusta tunnetulta Heikki Prepulalta Prepula neuvoi nuorta animaattoria siinä, kuinka monta kuvaa yhteen sekuntiin filmiä tarvitaan. Sen jälkeen Pukkila lähti tekemään Taikuri Savista.

– Idea taisi tulla siitä, että muovailuvahasta voi ikäänkuin taikoa mitä vain, hän sanoo.

Ensimmäisiä animaatioitaan hän kuvailee primitiivisiksi. Hahmot olivat jäykkiä ja Savisen suun aukomiseen tarvittiin kynsilusikkaa. Siitä huolimatta Savisesta tuli ilmiö ja ohjelma myytiin myös ulkomaille.

– Kolmannesta jaksosta lähtien aloin päästä jyvälle asioista ja pelkän töpöttelyn sijaan hahmojen liikkeistä alkoi pikkuhiljaa tulla sulavampia.

Uransa mittavimmaksi hankkeeksi Pukkila kutsuu Viivi ja Leevi -sarjaa, jossa oli mukana myös lavastaja ja muita työryhmäläisiä. Itse animointi jäi kuitenkin Pukkilan vastuulle, joka lopulta koki ohjelman paisuneen hiukan liian suureksi.

– Anne Karttunen teki minulle aivan ihanat lavasteet ja Markku Rajamäki metallista luurangot hahmojen sisälle. Viivi ja Leevi olivat jäykkiä ja lavasteiden takia niitä oli toisinaan vaikea liikutella. Lavasteet olivat kuitenkin niin kauniit, etten halunnut luopua niistä. Se oli kaunis sarja, mutta kuvaaminen oli liian rankkaa.

Vuosien saatossa taidot kehittyivät ja animaatioista tuli entistä sulavampia. Omaksi suosikikseen kaikista luomuksistaan Pukkila valitsee lopulta viimeisimmän eli televisiossa edelleen nimipäiväonnitteluja jakavan Touhon, jonka heiluvissa hiuksissa on tasan 17 piikkiä.

– Pidän sen liikkeestä ja siitä, miten ne hiukset heiluvat pään mukana joustavasti. Se on riittävän yksinkertainen ja yhden ihmisen hallittavissa.

Nykyään eläkkeellä oleva Pukkila sanoo tuntevansa ylpeyttä urastaan ja töistään.

Nykypäivän lastenohjelmiin hän kertoo kaipaavansa käsityön tuntua.

– Ne ovat nykyään liian siistejä minun makuuni. Kaipaan sormenjälkiä, hän sanoo.

Kuka?

Suomalaisen vaha-animaation pioneeri.

Tunnetuimpia töitä ovat muun muassa Taikuri Savinen, Lohikäärme Justus, Pallerot, Viivi ja Leevi, Pikku Kakkosen postin tunnusanimaatio sekä nimipäiväonnitteluja lähettävä Touho.

Valmistunut Taideteollisen oppilaitoksen kamerataiteen osastolta 1967.

Aloitti vuonna 1972 työt Ylen lastenohjelmien toimituksessa. Alkoi tehdä vaha-animaatioita vuonna 1977.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 2. Pelastuslaitos pyrkii parantamaan valmiusaikoja ketterien paloautojen avulla – Konala saa Helsingin ensimmäisen kärkiyksikön
 3. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 4. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 5. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 8. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 9. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 12. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 13. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 14. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 15. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 2. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 3. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 7. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 8. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 9. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 10. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 11. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 12. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 13. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.