Muistatko vielä taikuri Savisen tai hyvää nimipäivää toivottavan Touhon? Tuula Pukkila sai yhden oivalluksen muovailuvahasta, ja siitä syntyi aikansa tv-ilmiö

Taikuri Savinen oli 1970-luvun tv-ilmiö, joka sai 2000-luvulla jatkoa Taikuri Savisen eläinpuistosta. Tuula Pukkila

Joonas Alanne

Oli tiukka paikka. Animaattori Tuula Pukkila oli kiinnittänyt Justus-lohikäärmeen työtilansa kattoon ja alkanut animoida sen lentämistä Yleisradion tiloissa Tohlopissa.

Aikaa ei ollut paljon. Muovailuvahasta tehty lohikäärme oli painava ja siima saattoi pettää. Yhteen sekuntiin tarvittiin 12 kuvaa ja kohtaus piti saada purkkiin yhdeltä istumalta.

Ovi oli lukossa mutta siitä huolimatta kesken kuvausten sisään ramppasi väkeä. Justus putosi katosta ja parin tunnin työ meni hukkaan.

– Se oli katastrofi. Suutuin ja huusin, että tänne ei tulla kun ovi on lukossa. Sen jälkeen ne kaverit sanoivat, että Tuula on niin herkkä, naurahtaa Pukkila.

– Yleensä sain kuitenkin olla rauhassa ja muut ymmärsivät, että tämä vaatii keskittymistä.

Pukkilalla ei ollut aiempaa taustaa animaatiosta, kun hän päätyi niitä tekemään. Keksiessään ensimmäisen animaatioideansa hän työskenteli lastenohjelmien juontajana Ylellä.

– Tein sellaista ohjelmasarjaa kuin Piirrellään, maalaillaan ja muovaillaan. Siinä minulla oli mukana lapsia, joiden kanssa teimme muovailuvahasta eläimiä. Sitten keksin, että olisi kiva, jos nämä lasten tekemät eläimet lähtisivät liikkeelle. Ne olivat minun ensimmäisiä animaatioitani, sanoo Pukkila.

Neuvoja animaatioiden tekemiseen hän sai Kössi Kengurusta tunnetulta Heikki Prepulalta Prepula neuvoi nuorta animaattoria siinä, kuinka monta kuvaa yhteen sekuntiin filmiä tarvitaan. Sen jälkeen Pukkila lähti tekemään Taikuri Savista.

– Idea taisi tulla siitä, että muovailuvahasta voi ikäänkuin taikoa mitä vain, hän sanoo.

Ensimmäisiä animaatioitaan hän kuvailee primitiivisiksi. Hahmot olivat jäykkiä ja Savisen suun aukomiseen tarvittiin kynsilusikkaa. Siitä huolimatta Savisesta tuli ilmiö ja ohjelma myytiin myös ulkomaille.

– Kolmannesta jaksosta lähtien aloin päästä jyvälle asioista ja pelkän töpöttelyn sijaan hahmojen liikkeistä alkoi pikkuhiljaa tulla sulavampia.

Uransa mittavimmaksi hankkeeksi Pukkila kutsuu Viivi ja Leevi -sarjaa, jossa oli mukana myös lavastaja ja muita työryhmäläisiä. Itse animointi jäi kuitenkin Pukkilan vastuulle, joka lopulta koki ohjelman paisuneen hiukan liian suureksi.

– Anne Karttunen teki minulle aivan ihanat lavasteet ja Markku Rajamäki metallista luurangot hahmojen sisälle. Viivi ja Leevi olivat jäykkiä ja lavasteiden takia niitä oli toisinaan vaikea liikutella. Lavasteet olivat kuitenkin niin kauniit, etten halunnut luopua niistä. Se oli kaunis sarja, mutta kuvaaminen oli liian rankkaa.

Vuosien saatossa taidot kehittyivät ja animaatioista tuli entistä sulavampia. Omaksi suosikikseen kaikista luomuksistaan Pukkila valitsee lopulta viimeisimmän eli televisiossa edelleen nimipäiväonnitteluja jakavan Touhon, jonka heiluvissa hiuksissa on tasan 17 piikkiä.

– Pidän sen liikkeestä ja siitä, miten ne hiukset heiluvat pään mukana joustavasti. Se on riittävän yksinkertainen ja yhden ihmisen hallittavissa.

Nykyään eläkkeellä oleva Pukkila sanoo tuntevansa ylpeyttä urastaan ja töistään.

Nykypäivän lastenohjelmiin hän kertoo kaipaavansa käsityön tuntua.

– Ne ovat nykyään liian siistejä minun makuuni. Kaipaan sormenjälkiä, hän sanoo.

Kuka?

Suomalaisen vaha-animaation pioneeri.

Tunnetuimpia töitä ovat muun muassa Taikuri Savinen, Lohikäärme Justus, Pallerot, Viivi ja Leevi, Pikku Kakkosen postin tunnusanimaatio sekä nimipäiväonnitteluja lähettävä Touho.

Valmistunut Taideteollisen oppilaitoksen kamerataiteen osastolta 1967.

Aloitti vuonna 1972 työt Ylen lastenohjelmien toimituksessa. Alkoi tehdä vaha-animaatioita vuonna 1977.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 200 ihmisen hätämajoitus joutuu lähtemään pois Kalliosta – tähän osoitteeseen romanit siirtyvät Helsingissä
 2. Daniel Sazonov Helsingin Uutisissa: "Valkoposkihanhi pitäisi lisätä metsästettävien lajien joukkoon"
 3. Jakomäen Alkon avajaispäivä selvillä – "Valikoimaan 225 viiniä ja väkeviä 125"
 4. Omatoimisuus saapui Helsingin kirjastoihin – näihin kolmeen pääsee sisälle, vaikka henkilökunta ei ole paikalla
 5. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 6. T24: Tänä kesänä Tallinnan Ülemistessä liikennöi ensimmäinen Virossa kehitetty robottibussi – Matkailija voi hypätä bussin kyytiin maksutta
 7. Espoolainen lääkärikansanedustaja ehdottaa ruokiin energiamäärän kertovia "liikennevaloja" – "Vatsa ei tunnista syötyjä kaloreita, vaan ainoastaan syödyn ruuan määrän"
 8. Elisa paransi yhteyksiään Helsingissä – koskee näitä kaupunginosia
 9. T24: Tallinkin kaikki laivat seilaavat koronakriisin jälkeen jälleen merellä – Syksyllä joidenkin laivojen liikennöinnissä tulee olemaan tauko
 10. Kolumni: Koronakesä vaatii ketteryyttä
 11. Stoalla laitetaan jalalla koreasti – ilmaiset paritanssituokiot jatkuvat
 12. Pääkirjoitus: Senaatintorin jättiterassi on tyylikäs, mutta osataan sitä Itä-Helsingissäkin
 13. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 14. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistuneet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 15. Sympaattinen lättähattu kulkee Helsingin ja Porvoon välillä vielä 4 kertaa – junankuljettaja Gunnar kehuu kurvikkaan reitin erikoisuuksia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistuneet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 2. 200 ihmisen hätämajoitus joutuu lähtemään pois Kalliosta – tähän osoitteeseen romanit siirtyvät Helsingissä
 3. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 4. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 5. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 6. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 7. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 8. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 9. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 10. Näillä kolmella alueella Helsingissä suositellaan nyt punkkirokotetta – Perheenäiti Iina: Päätöstä vauhditti lapsen saama borrelioosi
 11. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 12. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 13. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 14. Jakomäen Alkon avajaispäivä selvillä – "Valikoimaan 225 viiniä ja väkeviä 125"
 15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.