Helsinki aikoo purkaa nyt myös 1990-luvulla rakennettuja taloja – ”Nykyiset tontit väljiä suhteessa erinomaiseen sijaintiin”

Halkaisijantie 2:ssa sijaitsee Hekan taloja, jotka tullaan jollain aikavälillä purkamaan. Helsingin kaupungin asunnot Oy/Sara Huhtinen

Kaisa Paastela

Osana Meri-Rastilan kaupunkiuudistusta kaupunki aikoo purkaa myös varsin nuoria, vasta 1990-luvulla rakennettuja taloja.

Meri-Rastilan itäosan kaavamuutos on tiistaina kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyssä. Kaava-alueelta aiotaan purkaa 1991 valmistuneet päiväkodit Katiska ja Rastila sekä samana vuonna valmistuneet Kiinteistö Oy Meri-Rastilan asuintalot Halkaisijantie 2:sta sekä Harustie 2. Kohteissa on Hekan vuokra-asuntoja.

Tyypillisesti Helsinki on purkanut 1960- ja 70-luvun sisäilmaongelmaisia taloja.

Jakomäessä nousi purettujen talojen paikalle jo muutama vuosi sitten uudenaikainen Hekan kortteli. Itäkeskuksessa Kauppakartanonkadulla purku odottaa Hekan taloja, joita ei enää kannata korjata. Oulunkylän keskustaa halutaan tiivistää raidejokerin ja juna-aseman solmukohdassa.

Ovatko Meri-Rastilaan vajaat 30 vuotta sitten valmistuneet rakennukset jo niin huonossa kunnossa, että ne kannattaa purkaa, vai mistä on kyse?

– Kortteleiden purkamiseen on useita eri syitä, vastaa kaupungin asemakaava-arkkitehti Linda Wiksten

– Ratkaisulla toteutetaan tiivistä kaupunkirakennetta hyvien raideliikenneyhteyksien varrelle. Nykytilanteessa tontit ovat väljiä suhteessa erinomaiseen sijaintiinsa.

Wikstenin mukaan myöskään nykyisten rakennusten korottaminen ei toimisi alueella laajamittaisena ratkaisuna – eikä rakennusteknisistäkään syistä.

– Tehostamalla näitä kortteleita voidaan tasapainottaa asumisen hallintamuotojakaumaa, eli ara-vuokrakohteiden purkamisen kautta voidaan toteuttaa uutta vapaarahoitteista ja välimuodon asuntorakentamista tälle alueelle, arkkitehti jatkaa.

Pahimman laman mainingeissa 90-luvulla Meri-Rastilaan keskittyi paljon ara-asumista, koska kovan rahan kohteita ei saatu rakenteille.

Päiväkodeissa Helsinki puolestaan haluaa siirtyä kohti suurempia yksiköitä.

– Kaavaratkaisulla puretaan pieniä päiväkotiyksiköitä ja luodaan alueelle uusia palvelutilatontteja, jolloin saadaan aikaiseksi nykyistä toimivampi kokonaisratkaisu, Wiksten sanoo.

Hän korostaa, että kaavassa olevilla purkamiskohteilla on käyttöikää vielä jäljellä.

– Puurkaminen tapahtuu todennäköisesti vasta noin 10 vuoden kuluttua.

Alueen kaavaratkaisussa on kuitenkin Wikstenin mukaan tavoitteena tasapainoinen, pitkän aikavälin kehittäminen, ja siksi suunnitelmat on laadittu myös kortteleille, joiden purkaminen ei vielä ole ajankohtaista.

Meri-Rastilan itäosan kaava tuo alueelle 2 000 uutta asukasta.

Suunnitellaanko tuleva rakentaminen kestämään aikaa, vai onko purkaminen luvassa myös uusille taloille 30 vuoden kuluttua?

– Kaavaratkaisussa on runsaasti rakentamisen, kaupunkikuvan ja asumisen laadukkuutta edistäviä kaavamääräyksiä. Toki uuden rakentamisen laadukkuutta edistävät myös rakennuslupavaiheessa sovellettava lainsäädäntö sekä muut säädökset. Uudisrakentamisen tavoitteena on kestävä rakentaminen, Linda Wiksten vastaa.

"Fröbelin palikat" -niminen kortteli nousisi Meri-Rastilan tien varteen, havainnekuva.

Aiheeseen liittyvää

 1. Asukasyhdistys ihmettelee: Miksi uudelle asuinalueelle ei kaavoitettu päiväkotia? – "Toimistopäiväkoti" saa leikkipihan toriaukiolle 60 metrin päähän
  17.1.2020 6:45
 2. Helsingistä puretaan kokonainen kerrostalokortteli – tilalle 500 asuntoa
  7.1.2020 20:20
 3. Asukkaat ihmettelevät omistuskerrostalojen purkuhanketta Helsingissä, osa haluaisi pitää kotinsa – "Nämä eivät ole käyttöikänsä päässä vielä pitkään aikaan"
  11.12.2019 19:40
 4. Suomessa puretaan häkellyttävän nuoria rakennuksia – "Amsterdamissa 400-vuotias talo on ihan käyttökelpoinen"
  19.11.2019 6:35
 5. Lähes 300 asukkaan kodit puretaan pian Helsingissä – valtava muuttorumba: "Ihmiset olleet aivan hädissään"
  2.11.2019 10:15
 6. Poikkeuksellinen ratkaisu: Helsinki ostaa asukkailta kokonaisen kerrostalon, maksaa 3 900 euroa per neliö
  23.10.2018 10:59
 7. Meri-Rastilan suunnitelmat muuttuivat – puistoalueille rakentamista vähennetty
  17.3.2018 18:30
 8. Hekan toimitusjohtaja uuden talon lainehtivista lattioista: "Tässä on syytä katsoa peiliin sekä meidän että Skanskan"
  14.5.2019 14:33

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut