Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki aikoo purkaa nyt myös 1990-luvulla rakennettuja taloja – ”Nykyiset tontit väljiä suhteessa erinomaiseen sijaintiin”

Osana Meri-Rastilan kaupunkiuudistusta kaupunki aikoo purkaa myös varsin nuoria, vasta 1990-luvulla rakennettuja taloja.

Meri-Rastilan itäosan kaavamuutos on tiistaina kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyssä. Kaava-alueelta aiotaan purkaa 1991 valmistuneet päiväkodit Katiska ja Rastila sekä samana vuonna valmistuneet Kiinteistö Oy Meri-Rastilan asuintalot Halkaisijantie 2:sta sekä Harustie 2. Kohteissa on Hekan vuokra-asuntoja.

Tyypillisesti Helsinki on purkanut 1960- ja 70-luvun sisäilmaongelmaisia taloja.

Jakomäessä nousi purettujen talojen paikalle jo muutama vuosi sitten uudenaikainen Hekan kortteli. Itäkeskuksessa Kauppakartanonkadulla purku odottaa Hekan taloja, joita ei enää kannata korjata. Oulunkylän keskustaa halutaan tiivistää raidejokerin ja juna-aseman solmukohdassa.

Ovatko Meri-Rastilaan vajaat 30 vuotta sitten valmistuneet rakennukset jo niin huonossa kunnossa, että ne kannattaa purkaa, vai mistä on kyse?

– Kortteleiden purkamiseen on useita eri syitä, vastaa kaupungin asemakaava-arkkitehti Linda Wiksten

– Ratkaisulla toteutetaan tiivistä kaupunkirakennetta hyvien raideliikenneyhteyksien varrelle. Nykytilanteessa tontit ovat väljiä suhteessa erinomaiseen sijaintiinsa.

Wikstenin mukaan myöskään nykyisten rakennusten korottaminen ei toimisi alueella laajamittaisena ratkaisuna – eikä rakennusteknisistäkään syistä.

– Tehostamalla näitä kortteleita voidaan tasapainottaa asumisen hallintamuotojakaumaa, eli ara-vuokrakohteiden purkamisen kautta voidaan toteuttaa uutta vapaarahoitteista ja välimuodon asuntorakentamista tälle alueelle, arkkitehti jatkaa.

Pahimman laman mainingeissa 90-luvulla Meri-Rastilaan keskittyi paljon ara-asumista, koska kovan rahan kohteita ei saatu rakenteille.

Päiväkodeissa Helsinki puolestaan haluaa siirtyä kohti suurempia yksiköitä.

– Kaavaratkaisulla puretaan pieniä päiväkotiyksiköitä ja luodaan alueelle uusia palvelutilatontteja, jolloin saadaan aikaiseksi nykyistä toimivampi kokonaisratkaisu, Wiksten sanoo.

Hän korostaa, että kaavassa olevilla purkamiskohteilla on käyttöikää vielä jäljellä.

– Puurkaminen tapahtuu todennäköisesti vasta noin 10 vuoden kuluttua.

Alueen kaavaratkaisussa on kuitenkin Wikstenin mukaan tavoitteena tasapainoinen, pitkän aikavälin kehittäminen, ja siksi suunnitelmat on laadittu myös kortteleille, joiden purkaminen ei vielä ole ajankohtaista.

Meri-Rastilan itäosan kaava tuo alueelle 2 000 uutta asukasta.

Suunnitellaanko tuleva rakentaminen kestämään aikaa, vai onko purkaminen luvassa myös uusille taloille 30 vuoden kuluttua?

– Kaavaratkaisussa on runsaasti rakentamisen, kaupunkikuvan ja asumisen laadukkuutta edistäviä kaavamääräyksiä. Toki uuden rakentamisen laadukkuutta edistävät myös rakennuslupavaiheessa sovellettava lainsäädäntö sekä muut säädökset. Uudisrakentamisen tavoitteena on kestävä rakentaminen, Linda Wiksten vastaa.

"Fröbelin palikat" -niminen kortteli nousisi Meri-Rastilan tien varteen, havainnekuva.