Helsingin pienin kirjasto on myös supersuosittu – lainaukset kasvoivat viime vuonna 35 prosenttia

Sakarinmäen lastenkirjasto Östersundomissa on kokoaan suurempi kirjasto.

Vaikka Helsingin pienin ja samalla itäisin kirjasto on avoinna vain perjantaisin, se on saavuttanut melkoisen suosion paikallisten asukkaiden keskuudessa.

Sakarinmäen koululla sijaitsevan kirjaston lainausmäärät kasvoivat viime vuonna peräti kolmanneksella: vuonna 2019 kirjastosta lainattiin yli 13 000 kirjaa ja muuta aineistoa.

Maanantaista torstaihin omatoimikirjastona toimivassa aarreaitassa palvelee perjantaisin kirjastovirkailija Tanja Kangas

– Kirjaston suosion huomaa siitä, että tavallisen viikonlopunkin jälkeen palautettuja kirjoja on aina kokonainen kärryllinen, Kangas kertoo.

Hän on mielellään innostamassa lapsia ja nuoria löytämään kullekin sopivia kirjoja.

– Kannattaa selvittää, millaisia kirjoja lapsi on aiemmin lukenut ja mistä hän on pitänyt. Jokaiselle varmasti löytyy mielenkiintoista luettavaa.

Nykyään yhä useammalle nuorelle kirjaan tarttumiseen on melkoinen kynnys.

– Jos lukeminen on vaikeaa, voin suositella heille selkokirjoja. Myös äänikirjat ovat hyvä vaihtoehto, Kangas kertoo.

Sakarinmäessä hittikirjoja ovat erilaiset maailmanpelastusfantasiat, mutta myös tutut Soturikissat ja Harrry Potterit löytävät yhä uudelleen lasten ja nuorten käsiin.

Osa koulun oppilaista auttaa kirjaston arjen pyörittämisessä vapaaehtoisesti.

Yksi heistä on Kontulassa asuva Samuel Mitrofanoff Kuutosluokkalainen Mitrofanoff on auttanut jo lähes kaksi vuotta muita koululaisia löytämään mieluisia kirjoja.

– Vinkkaan muille hyvistä kirjoista ja autan heitä lainaamaan ja palauttamaan kirjoja, Mitrofanoff kertoo.

Hänen ja muiden kirjastoapulaisten tehtäviin kuuluu myös aineiston kunnon tarkastaminen. Rikkinäiset teokset poimiutuvat joukosta pois vikkelästi, kun käytössä on monta käsiparia.

Viime perjantaina lastenkirjastoon tutustui koko joukko ruotsinkielisen Landbon päiväkodin väkeä. Päiväkodissa temmeltää parisenkymmentä 3–5-vuotiasta pikkuvesseliä, jotka mielellään matkaavat kirjojen täyttämään taloon.

– Käymme täällä keskimäärin kerran kuussa. Monet lapsista tunnistavat jo kirjaimia ja ainakin yksi osaa lukeakin hieman, kertoo varhaiskasvatuksen erityisopettaja Annika Metsä

Lapsilla ei ole vielä omaa kirjastokorttia, vaan päiväkoti käyttää yhtä yhteistä korttia.

Sakarinmäen kirjasto on toinen Helsingin lastenkirjastoista – toinen sijaitsee Pikku Huopalahdessa.

Siellä ylitettiin viime vuonna jo 20 000 lainauksen ja uusinnan määrän. Kasvua oli edellisvuoteen verrattuna viitisen prosenttia.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut