Lapinlahden sairaalan ympärillä kuohuu – Nyt puhuu ideakilpailusta viime metreillä vetäytynyt Y-säätiö: "Toimijoiden arvio tilanteesta täysin väärä"

Lapinlahdessa on toiminut hävikkiruokaravintola Loop. Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Lapinlahden sairaalan ideakilpailuun tuli vain yksi ehdotus. Sen jätti Lapinlahden kevät -nimimerkki, jonka takana on kiinteistösijoitusyhtiö NREP Oy sekä joukko konsultti- ja suunnitteluyhtiöitä.

Kilpailun toiseen vaiheeseen oli valittu myös Lapinlahden nykytoimijoiden ja Y-säätiön hanke, mutta Y-säätiö vetäytyi viime hetkellä kilpailusta.

Lapinlahtea ovat useiden vuosien ajan kehittäneet Lapinlahden Lähde, Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamo ja Pro Lapinlahti mielenterveysseura. Toimijat ovet tarjonneet rakennuksessa sekä matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita että työhuoneita taiteilijoille ja yrityksille.

Y-säätiön virkajohto on toimijoiden mukaan tukenut niiden visiota, mutta viimeisen sanan asiassa sanoi säätiön hallitus. Sen mukaan Lapinlahden osto aiheuttaisi säätiölle liian suuren taloudellisen riskin.

Lapinlahden Lähde, Tilajakamo ja Pro Lapinlahti tulivat tiedon jälkeen julkisuuteen tuohtuneella tiedotteella.

– Säätiön hallituksen kielteinen päätös kilpailun viime hetkinä asettaa kysymyksen, mitkä intressit ovat todellisuudessa ohjanneet Y-säätiötä, ne totesivat.

Y-säätiön hallituksessa puhetta johtaa Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi Muita jäseniä ovat rakennusteollisuus RT:n, Helsingin, Vantaan ja Tampereen kaupunkien sekä SPR:n ja Mielenterveysseuran edustajat.

Harjuniemi toteaa Helsingin Uutisille, että Lapinlahden toimijoiden arvio on väärä.

– Päätöstä ohjasivat taloudelliset kriteerit. Vuosien mittaan Lapinlahti olisi maksanut kymmeniä miljoonia euroja, hän sanoo.

NREPin Lapinlahti-hankkeesta vastaava johtaja Joonas Lemström kertoo, että työryhmä on innoissaan ehdotuksestaan, joka tekisi Lapinlahdesta "kaikille avoimen, vehreän terveyden, hyvinvoinnin ja kulttuurin keitaan".

Enempää hän ei tässä vaiheessa paljasta. Asia tulee lautakuntakäsittelyyn todennäköisesti maaliskuussa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut