Palomies vai pelastaja? – Helsingin Uutisiin kirjoittanut palomies: Ammattinimikkeen sijaan olisi tärkeämpää pohtia palkkaa

Helsingin Uutisten Lukijan areenalle kirjoittanut helsinkiläinen palomies-ensihoitaja kertoo, että palomiesten arvostus näkyy juhlapuheissa, mutta ei palkassa (HU 18.-19.1.)

Kuvituskuva. Jussi Vehkasalo

toimitus

Palomiesten palkkataso nousee aika ajoin puheenaiheeksi. HU on kertonut asiasta muun muassa 30. lokakuuta ja 16. joulukuuta

Palomies–ensihoitaja Jeremias Kuusela kirjoittaa HU:n äskettäisessä mielipidekirjoituksessaan, että sukupuolineutraalius on loistava tavoite ammattinimikkeissä, mutta silti tärkeämpää olisi pohtia fyysisesti ja psyykkisesti kuormittavan ammatin palkkatasoa.

– Onko alle 2 000 euron peruspalkka kuukaudessa riittävä korvaus tai kannustin vaarallisesta ja vastuullisesta, fyysisesti ja psyykkisesti kuormittavasta ammatista, josta vain harva jää terveenä eläkkeelle, Kuusela kysyy.

Alla hänen kirjoituksensa kokonaisuudessaan:

Helsingissä palomies (pelastaja) on myös ensihoitaja ambulanssissa. Osa 24 tunnin työvuorostamme on varallaoloa. Se tarkoittaa, että riippumatta vuorokaudenajasta, viikonpäivästä, joulusta tai juhannuksesta, stadin brankkarit ovat valmiina auttamaan sinua ja läheisiäsi hädän hetkellä.

Autamme työssämme tasa-arvoisesti kaikkia. Ammatissamme voimme joutua ottamaan harkittuja riskejä ja joskus joutua jopa hengenvaaraan. Hiljattain ilmestyneen tutkimuksen mukaan riskimme sairastua syöpään on moninkertainen kantaväestöön verrattuna.

Tärkein työkalumme, kehomme, joutuu kestämään poikkeuksellisen raskasta fyysistä kuormitusta. Kohtaamme työssämme myös henkisesti traumaattisia asioita.

Huolimatta siitä, että hälytystehtävien määrät kasvavat Helsingissä koko ajan, lähdemme jokaiseen hälytykseen ammattietiikkaamme kuuluvalla vakavuudella ja aina valmiina pelastamaan ihmishenkiä.

Hiljattain sisäministeri Ohisalo kertoi haluavansa luopua palomies-nimikkeestä. Pidän sukupuolineutraaliutta ammattinimikkeissä loistavana tavoitteena. Silti tärkeämpää kuin pohtia ammatinimikettämme (palomies vai pelastaja), olisi keskustella siitä, onko alle 2 000 euron peruspalkka kuukaudessa riittävä korvaus tai kannustin vaarallisesta ja vastuullisesta, fyysisesti ja psyykkisesti kuormittavasta ammatista, josta vain harva jää terveenä eläkkeelle.

Oman pelastajakurssini valmistujaisissa sain kunnian pitää juhlapuheen, jossa mainitsin tämän asian: palomiehen ammatti on hyvin usein kyselytutkimuksissa maamme arvostetuin ammatti. Arvostus toki näkyy päättäjien juhlapuheissa, mutta näkyykö se palkassa?

Jeremias Kuusela, palomies-ensihoitaja, Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 2. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 3. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 4. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 5. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 3. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 4. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 5. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 8. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 9. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 10. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 11. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 12. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 13. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 14. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 15. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.