Vain promille Helsingin ravintolatiloista tyhjillään – "Kauppakeskukset eivät vaikuta kivijalkojen ravintolabisnekseen ollenkaan"

Bellevue-ravintola odottaa ostajaa Katajanokalla. Arkistokuva vuodelta 2014. Johanna Erjonsalo

Sakari Nupponen

Helsingissä on todella vähän tyhjiä ravintolatiloja. Luku on lähempänä promillea kuin prosenttia.

Näin sanoo Actival Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ari Larnemaa, joka on tehnyt ravintolakauppoja 1980-luvulta alkaen. Kehuu myyneensä monet paikat useampaankin kertaan.

Hän puhuu Helsingin noin 1 700 ravintolasta ja niiden liikepaikoista.

– Jos meille tulee myyntiin ravintola kokoluokaltaan 50-2 500 neliötä, se menee kaupaksi viikossa, jos siinä ei ole mitään kohtuuttomia reunaehtoja, Larnemaa sanoo.

Vuokran suuruuskaan ei ole yleensä kaupan este. Päinvastoin. Kysymys ja pohdinnan aihe kuuluvat, voiko tässä paikassa harjoittaa menestyvää liiketoimintaa. Liian pieni vuokra voi jopa kieliä mahdottomasta yhtälöstä.

Ravintolatilaa katsottaessa mitataan muun muassa sitä, saadaanko sadasta neliöstä 30 vai 60 asiakaspaikkaa. Ne ovat oleellisia kysymyksiä.

Kauppakeskusten ravintolarulettiin Larnemaa ei ota kantaa. Niiden välittämisestä yhtiö irtautui jo vuosia sitten.

Hänen mukaansa uusien megaluokan keskusten tulo ei vaikuta mitenkään kivijalkojen ravintolabisnekseen.

– En koe niitä vakavina kilpailijoina ollenkaan. Kaupunki on kaupunki. Tyhjien tilojen ongelmaa ei ole, hän sanoo.

Sen sijaan kauppakeskuksissa monilla ravintoloitsijoilla on koko ajan jalka kytkimellä. Jo aiemminkin on nähty tapauksia, joissa ravintola on tullut myyntiin ennen kuin koko keskuksen ravintolamaailma on edes avattu ja yhtäkään annosta myyty.

– Aina on joku lähdössä, mutta kuka maksaisi ne investoinnit, jotka ravintoloitsija on ehtinyt tehdä omaan paikkaansa, Ari Larnemaa kehottaa pohtimaan.

Miksi niitä satunnaisia kiinni menneitä ja rapistuvia tiloja sitten joskus näkee?

Taustalla on Larnemaan mukaan silloin yksittäisiä tai summassa useampia sattumia.

– Jokin tekninen ongelma.

– Pitkä oikeusriita omistus- tai muissa suhteissa.

– Ongelma taloyhtiön kanssa. Se voi olla jokin ihan järjetön juttu.

Tällä hetkellä Helsingissä on suljettuna vain muutama paikka.

Ravintola Bellevue Katajanokalla odottaa vielä ottajaansa. Markkinoilla liikkuvien tietojen mukaan suurin ongelma on korkea vuokrapyyntö.

Ainutlaatuisen venäläisen sisustuksen ja historian jälleenmyynti on tyssännyt siihen, ja tila on jäämässä omistajansa käsiin.

Ravintola Salven entisiin tiloihin Hietalahdessa on ollut vaikea saadauutta kannattavaa toimintaa ja ravintolatovat vaihtuneet varsin tiheään.

Tällä hetkellä tiloissa toimii Fylla’s Kök & Bar -niminen ravintola, jossa NoHo on vähemmistöosakkaana.

Juttua muokattu 22.1.: korjattu kohtaa, että Salven entiset tilat olisivat tyhjillään.

Aiheeseen liittyvää

  1. Usean ravintolan jättikonkurssi Helsingin keskustassa – ovet suljetaan heti 20.1.2020 21:05
  2. ”Keskustan kaupallinen vetovoima on uhattuna” – Kiinteistöpomo: Ydinkeskustan ulkopuoliset haastajat voittavat, kun Helsinki vaikeuttaa liikennettä 22.1.2020 6:20
  3. Uusia makuja Uzbekistanista – Alisher perusti Kontulaan ravintolan, jollaista ei ennen Suomessa ole nähty 17.1.2020 19:50
  4. Salassa pysynyt muistio paljastaa: Ravintola Zetorin perustaminen muistutti dekkaria – henkilökuntaa testattiin hämmentävällä tavalla 15.1.2020 20:20

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut