Kaura nousi trendiviljaksi ja ruoka-ammattilainen tietää miksi: "Ehkä juuri pelastava tekijä tähän vaiheeseen"

Äiti ja tytär, Arja Elina Laine (vas.) ja Anni-Sofia Savela, olivat kirjaprojektissa hyvä työpari. Ari Peltonen

Pia Lyy

Kun näet pellolla kauraa, näet tulevaisuutta.

Se vaikutelma on vahva, kun lukee ensitietoa hyvinkääläisen Arja Elina Laineen uutuusteoksesta.

”Kaura – Herkullisia reseptejä ja hyvinvointia kaurasta” -niminen teos ilmestyy tiistaina 21. tammikuuta.

Kirjan teko vei kokeneen ruoka-ammattilaisen entistäkin syvemmälle vuoden 2020 trendiviljan ytimeen.

– Minulla on kotitalousopettaja-tausta, olen tehnyt reseptejä ja ruokaviestintää, puhunut kauran terveellisyydestä – ja nähnyt kauran viljelyäkin lapsena, Laine luettelee.

– Uutta tietoa tulee silti, kaikenlaista ilmastoon liittyvää. Monenlaista kauraan liittyvää sivistystä.

Kaurasta on tulossa elintarviketeollisuuden supertähti.

Se on jo nyt iso peluri hyvinvointikentällä, jossa ylenpalttista lihankulutusta ei katsota hyvällä.

– Ehkä juuri pelastava tekijä tähän vaiheeseen – kun ruoka loppuu, kaura tulee, Laine heläyttää.

Hän on nähnyt kauran nousun myllyteollisuudessa ja kuluttajatarjonnassa.

Kaurakirjaan hän teki sata reseptiä kaurasta. On kaurakarkkeja, simpukka-kaurarisottoa, välipalapatukoita, smoothieta, pääruokia, lisukkeita, street foodia – yhdistettyinä rakastettuihin herkkuihin kuten kauracookies-kekseihin ja kauramuru-leivonnaisiin.

Kaurakirja syntyi vahvasta mielenkiinnosta.

Kuvaajaksi Laine valitsi tyttärensä Anni-Sofia Savelan, jonka arjessa kaura on monissa eri muodoissa.

– 1960- ja 1970-luvun sukupolvet ajattelevat ehkä vielä, että kaura on kaurapuuroa, Laine pohdiskelee.

– Anni-Sofian ikäisille kaura on todella trendikäs asia, kahvissa käytetään kaurajuomaa ja kauratuotteet ja -ruoat ovat nyt aivan eri maata.

Uudessa teoksessa Laine ottaa käyttöön uusia kaura-innovaatioita ja opettaa, miten niistä saa maistuvia.

Kaurakirjassa ei oteta jyrkkää kantaa lihansyöntiin, mutta siinä on vahva vegaaninen ja ilmastomyönteinen henki.

Ahkera maistelu totuttaa kauraan, Laine vakuuttaa; tuotekehittely on jo pitkällä eikä viljan ominaismaku ole enää vahva.

– Jos ennen oli paketti jauhelihaa ja nyt paketti nyhtökauraa, niitä ei voi ihan samalla tavalla valmistaa, hän sanoo.

– Kaura imee enemmän nestettä ja se vaatii enemmän mausteita. Juuri siksi Kaurakirja on hyvä; siitä saa reseptejä kauran erilaiseen käyttöön.

Kauraa ei tarvitse syödä sellaisenaan.

– Sen kanssa voi yhdistää erilaisia kasviksia ja maustemaailmoja – esimerkiksi chiliä ja sitrusmausteita sekä pähkinöitä.

– Monenlaiset maut sopivat kauraan ehkä juuri siksi, että se on lempeä ja pehmeä.

Arja Elina Laine teki pitkän uran myllyteollisuudessa.

Hän kehitteli ja julkaisi tuhansia reseptejä ruoanlaittoon ja leivontaan, esiintyi videoilla, televisiossa ja radiossa.

Arjan Leivontanurkka on monelle tuttu.

Nyt Laine pyörittää omaa yritystä, Arjan Ruokaviestintää. Hän kouluttaa, järjestää tastingeja, stailaa ruokakuvia, opettaa Hyvinkään Opistossa ja paljon muuta.

Kaurakirja on hänen ensimmäinen oma teoksensa. Sen innoittaja menee eteenpäin hurjaa vauhtia.

– Koko ajan tulee niin paljon uutta kaura-asiaa! Mutta kustantamoltahan voi aina ottaa uusia painoksia.

Kirja ruokatrendien aallonharjalta

Kaura - Herkullisia reseptejä ja hyvinvointia kaurasta -kirja ilmestyy tiistaina 21. tammikuuta 2020.

Kauratieto ja reseptit: Arja Elina Laine, kuvat Anni-Sofia Savela.

Kirjassa on 300 sivua ja noin 100 ruokareseptiä.

Kustantaja on Readme.fi.

Kaurakirjaa saa mm. kirjakaupoista, myymälöistä ja verkosta.

Se paljastaa mm. sen, mihin kaikkeen kaura sopii, miten uusista kaurakeksinnöistä saa hyvää ruokaa, miten vanhoja kauratuotteita voi käyttää entistä kekseliäämmin, mitä terveysvaikutuksia kauralla on, kuinka pohjoismainen kaura eroaa muualla kasvaneesta ja mitkä ovat kauran ilmastovaikutukset.

Kauraa käytetään jo nyt mm. välipaloissa, lihan ja maitotuotteiden korvaajana, riisin tilalle, juomissa, jäätelöissä, herkuissa ja öljynä.

Arja Elina Laine on hyvinkääläinen yksityisyrittäjä, jonka yritys Arjan Ruokaviestintä toimii laajasti ruokabisneksessä.

Laine teki pitkän uran Myllyn Parhaassa Hyvinkäällä ja tuli tutuksi mm. Arjan Leivontanurkasta.

Anni-Sofia Savela on Laineen tytär, joka tekee ruokakuvauksia ja työskentelee kotimaisten elokuvien ja trendisarjojen parissa.

www.ruokaviestinta.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.