02022020 ei olekaan varatuin hääpäivä – Tämä on vuoden suosituin päivä mennä naimisiin

Naimisiin "kakkospäivänä" 02022020? Hääparit rakastavat perinteisesti hauskoja numeroyhdistelmiä ja helmikuussa niitä tänä vuonna erityisesti piisaa.

Helsingin suosituimmissa hääkirkoissa on yllättävän suuria eroja siinä, kuinka moni haluaa tulla vihityksi kakkosia vilisevänä päivänä.

Helsingin Tuomiokirkossa ei ole vihkimisiä lainkaan, sillä päivä osuu sunnuntaille.

– Sunnuntaipäivinä seurakunnan kirkoissa ei järjestetä vihkimisiä, joten 2.2.2020 ei varauksia ole, kertoo Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan tilavaraussihteeri Miia Tilli

Sama pätee Tuomiokirkkoseurakunnan neljään muuhun kirkkoon, Vanhaan kirkkoon, Johanneksenkirkkoon, Suomenlinnaan ja Mikael Agricolan kirkkoon.

Sen sijaan Kulosaaren kirkko on 2. helmikuuta vihkimisten osalta täynnä. Vihittäviä pareja on yhteensä kahdeksan. Kirkossa vietetään valtakunnallista Hääyö-tapahtumaa. Vihkimisiä suoritetaan puolen tunnin välein. Päivän suosio tuli pastori Jenni Kallion mukaan yllätyksenä.

– Suosio oli yllätys. Muutama matalan kynnyksen vihkitapahtuma on aiemmin järjestetty, mutta ei samanlaisella menestyksellä. Luulen, että tällä kertaa suosion salaisuus on tuo päivämäärä.

Kallion kirkossakin päivä on suosittu.

– Neljä paria on ilmoittautunut. Yksi mahtuisi vielä, kertoo Kallion ja Paavalin seurakuntien alueviestijä Rebekka Naatus

Samalle päivälle on varattu lisäksi yksi kotivihkiminen.

Myös Kallion kirkossa pareja vihitään Hääyö-tapahtuman henkeen puolen tunnin välein.

Kampin kappeli ei tällä kertaa ole mukana Hääyö-tapahtumassa.

–  Meillä ei nyt ole mitään vihkitapahtumaa, kun viime heinäkuussa oli edellinen. Näiden tapahtumien järjestäminen on meillä aina aika iso ponnistus, pappi Nanna Helaakoski sanoo.

Töölön seurakunnan kirkoissa ei ole ryntäystä helmikuun vihkipäiville.

– Ainoastaan torstaina 20. helmikuuta meillä on kaksi vihkimistä, muina kakkospäivinä ei yhtään. Suosituimmat kuukaudet ovat toukokuusta syyskuuhun, toteaa seurakuntasihteeri Anu Naukkarinen ja jatkaa.

– 10.10.20 on hauska päivämäärä. Silloin meidän kirkoissamme on neljä vihkimistä.

Helmikuun toinen kakkospäivä eli 22022020 osuu lauantaille ja on varsinkin Helsingin Tuomiokirkossa erityinen vihkipäivä.

– Vihkimisiä seurakunnan kirkoissa on yhteensä kymmenen. Näistä Tuomiokirkko on täynnä, koska siellä on vain neljä aikaa tarjolla, Tilli toteaa.

Vanhassa kirkossa vihkimisiä on neljä, Suomenlinnassa ja Johanneksen kirkossa molemmissa on yksi.

– Talvikaudella kymmentä vihkimistä voi kutsua paljoksi. Vuoden suosituimmaksi päiväksi on osoittautunut 8.8.2020, joka on tällä hetkellä täysin varattu, Tilli jatkaa.

Kalliossa ei kyseiselle päivälle ole yhtään varausta.

– Kirkkovarauksia ei ole, mutta onko sitten muita vihkivarauksia. Niitä ei vielä tiedetä, koska ne rekisteröidään vasta jälkikäteen, kertoo Naatus.

Kirkossa on huomattu, että hääparit haluavat häiltään nykyään persoonallisuutta, ei niinkään "perinteistä".

– On huomattu, että kirkollinen vihkiminenkin voi olla jotain muuta kuin isot sukuhäät. Pappi voi tulla vihkimään vaikka kotiin, luontoon tai juhlapaikalle. Nekin ovat "kirkkohäät", kun pappi siunaa tai vihkii avioliiton jossain muualla kuin perinteissä kirkkotilassa, Naatus toteaa.

Kallion kirkkoherra Riikka Reina arvioi, että nykyään jo kolmasosa vihkimisistä tapahtuu muualla kuin kirkossa. Syitä ilmiöön on monia.

– Kirkkotila saattaa jo yksissään hieman pelottaa ihmisiä. Toinen on, että ihmiset haluavat omannäköisempää juhlaa. Se on nyt se juttu.

Tapahtuma: Valtakunnallinen Hääyö

Hääyö-tapahtumia järjestetään ympäri Suomea.

Kyseessä on evankelisluterilaisen kirkon ja sen seurakuntien järjestämiä vihkitapahtumia.

Tapahtuman ideana on, että illan aikana kirkossa vihitään monta paria. Vihkiajat ovat puolen tunnin välein. Aika pitää varata etukäteen.

Mukaan tarvitsee ottaa tuleva puoliso, avioliiton esteettömyystodistus ja mahdollinen sormus. Pariskuntia voidaan vihkiä myös yhtä aikaa.

Seurakunnat voivat itse päättää, osallistuvatko tapahtumaan vai ei.

Ensimmäinen Hääyö-tapahtuma järjestettiin vuonna 2009.

Lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut