Kuvat: 700 neliön puuhuvila meren rannalla ei kelpaa pääministerien asunnoksi – mikä vialla?

Kesärannan huvilaa on laajennettu useaan kertaan. Torni ehdittiin purkaa 1950-luvulla, mutta palautettiin 1980-luvun remontissa. Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Uuden pääministerin nimityksen jälkeen käynnistyy aina pohdinta, muuttaako hän virka-asuntoonsa Kesärantaan.

Edelliset neljä pääministeriä Jyrki Katainen, Alexander Stubb, Juha Sipilä ja Antti Rinne eivät ole halunneet kallistaa päätään tyynyyn 1800-luvun merenrantahuvilassa.

Talossa on asuttu viimeksi vakituisesti vuonna 2011. Pääministerin erityisavustaja Pirita Ruokonen kertoo, ettei hänellä ole vielä tiedossa, että Sanna Marin olisi tehnyt ratkaisua omasta asumisestaan. Marinia on huolettanut ainakin tyttären päivähoitopaikan saaminen Helsingistä.

Lasikuisti meren puolelle rakennettiin, kun huvila ostettiin Suomen kenraalikuvernöörin kesäasunnoksi. Laituri ja rantasauna rakennettiin vasta 1950-luvulla. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Valtioneuvoston kansliassa on Suomen Kuvalehden (20.9.2019) mukaan pohdittu pääministerin virka-asunnon siirtämistä muualle ja Kesärannan käyttöä vain edustukseen.

Eniten vanhaa huvilaa kritisoi Paavo Lipponen, jonka viisihenkisen perheen arki ei tahtonut toimia epäkäytännöllisessä puuhuvilassa. Yksityispuoli on vain reilut sata neliötä, ja keittiönä toimi komero, jossa oli jääkaappi, tiskiallas ja kahden levyn sähköhella. Työnantajakin tarjoaa vain yhden aterian päivässä.

Sittemmin asuntoon on rakennettu kunnon keittiö.

Torni rakennettiin, kun Kesäranta siirtyi vuonna 1887 Suomen Pankin kassanhoitajan Carl Robert Ignatiuksen omistukseen. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Valtioneuvoston tiloista vastaava yksikön päällikkö Heikki Hovi ei vahvista tietoa, että Kesärannasta luopumisesta keskusteltaisiin.

– Talo ei ole luopumistarkastelussa. Jos koko konsepti haluttaisiin muuttaa, siihen täytyisi tulla aloite hallitukselta tai eduskunnasta. Pääministerin virka-asunnosta säädetään laissa.

Totta: laissa valtioneuvoston jäsenille maksettavista palkkioista ja korvauksista todetaan, että ”Pääministerillä on asunto valtion talossa, jonka kunnossapito, lämmitys ja valaistus sekä sisustus kustannetaan ja tarpeellinen henkilökunta maksetaan valtion varoista”.

Pääministerillä ei ole velvollisuutta asua virka-asunnossa.

– Kukin pääministeri arvioi, miten Kesäranta soveltuu hänen hallituksensa käyttöön, Hovi sanoo.

Kesäranta ei suinkaan seiso tyhjillään, vaikkei pääministeri siellä asuisikaan.

– Tiloja käyttävät paljon asioita valmistelevat työryhmät ja kokoukset. Hallituksen iltakoulu on kokoontunut pääosin Kesärannassa A.K. Cajanderin ajoista 1930-luvulta lähtien.

– Kesärannassa on myös isännöity korkeankin tason vierailuja. Ehkä meren rannalla oleva puutalo viestii vieraille jotain meikäläisestä yhteiskunnasta, Hovi pohtii.

Kesärannan ovi on tuttu uutiskuvista. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Kesäranta valmistui vuonna 1873 suunnittelijansa, arkkitehti Frans Ludvig Caloniuksen kesähuvilaksi Taka-Töölöön. Talon pitkää ikää kuvastaa, että valtio hankki sen venäläisten kenraalikuvernöörien kesäasunnoksi vuonna 1904.

Tuolloin kenraalikuvernöörinä oli Nikolai Bobrikov Hän tuskin ehti asua huvilassa päivääkään ennen kuolemaansa. Sisällissodan jälkeen talossa asuivat saksalaisjoukkojen komentaja von der Goltz ja myös kenraali Mannerheim

Huvila on muuttanut useasti muotoaan. Rakennuksen siirryttyä vuonna 1887 uudelle omistajalle siihen lisättiin 20 metrin korkuinen näkötorni. Kenraalikuvernöörejä varten rakennukseen tehtiin keittiösiipi ja lasikuisti meren puolelle.

1950-luvun korjauksissa torni purettiin, mutta 1980-luvulla se rakennettiin uudestaan vanhojen valokuvien perusteella.

1950-luvulla Kesäranta sai rantasaunan. Osa pääministereistä on halunnut tehdä omia lisäyksiään Kesärantaan: Mauno Koivisto rakennutti lentopallokentän ja Paavo Lipponen lasten hiekkalaatikon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 6. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.