Kuvat: 700 neliön puuhuvila meren rannalla ei kelpaa pääministerien asunnoksi – mikä vialla?

Kesärannan huvilaa on laajennettu useaan kertaan. Torni ehdittiin purkaa 1950-luvulla, mutta palautettiin 1980-luvun remontissa. Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Uuden pääministerin nimityksen jälkeen käynnistyy aina pohdinta, muuttaako hän virka-asuntoonsa Kesärantaan.

Edelliset neljä pääministeriä Jyrki Katainen, Alexander Stubb, Juha Sipilä ja Antti Rinne eivät ole halunneet kallistaa päätään tyynyyn 1800-luvun merenrantahuvilassa.

Talossa on asuttu viimeksi vakituisesti vuonna 2011. Pääministerin erityisavustaja Pirita Ruokonen kertoo, ettei hänellä ole vielä tiedossa, että Sanna Marin olisi tehnyt ratkaisua omasta asumisestaan. Marinia on huolettanut ainakin tyttären päivähoitopaikan saaminen Helsingistä.

Lasikuisti meren puolelle rakennettiin, kun huvila ostettiin Suomen kenraalikuvernöörin kesäasunnoksi. Laituri ja rantasauna rakennettiin vasta 1950-luvulla. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Valtioneuvoston kansliassa on Suomen Kuvalehden (20.9.2019) mukaan pohdittu pääministerin virka-asunnon siirtämistä muualle ja Kesärannan käyttöä vain edustukseen.

Eniten vanhaa huvilaa kritisoi Paavo Lipponen, jonka viisihenkisen perheen arki ei tahtonut toimia epäkäytännöllisessä puuhuvilassa. Yksityispuoli on vain reilut sata neliötä, ja keittiönä toimi komero, jossa oli jääkaappi, tiskiallas ja kahden levyn sähköhella. Työnantajakin tarjoaa vain yhden aterian päivässä.

Sittemmin asuntoon on rakennettu kunnon keittiö.

Torni rakennettiin, kun Kesäranta siirtyi vuonna 1887 Suomen Pankin kassanhoitajan Carl Robert Ignatiuksen omistukseen. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Valtioneuvoston tiloista vastaava yksikön päällikkö Heikki Hovi ei vahvista tietoa, että Kesärannasta luopumisesta keskusteltaisiin.

– Talo ei ole luopumistarkastelussa. Jos koko konsepti haluttaisiin muuttaa, siihen täytyisi tulla aloite hallitukselta tai eduskunnasta. Pääministerin virka-asunnosta säädetään laissa.

Totta: laissa valtioneuvoston jäsenille maksettavista palkkioista ja korvauksista todetaan, että ”Pääministerillä on asunto valtion talossa, jonka kunnossapito, lämmitys ja valaistus sekä sisustus kustannetaan ja tarpeellinen henkilökunta maksetaan valtion varoista”.

Pääministerillä ei ole velvollisuutta asua virka-asunnossa.

– Kukin pääministeri arvioi, miten Kesäranta soveltuu hänen hallituksensa käyttöön, Hovi sanoo.

Kesäranta ei suinkaan seiso tyhjillään, vaikkei pääministeri siellä asuisikaan.

– Tiloja käyttävät paljon asioita valmistelevat työryhmät ja kokoukset. Hallituksen iltakoulu on kokoontunut pääosin Kesärannassa A.K. Cajanderin ajoista 1930-luvulta lähtien.

– Kesärannassa on myös isännöity korkeankin tason vierailuja. Ehkä meren rannalla oleva puutalo viestii vieraille jotain meikäläisestä yhteiskunnasta, Hovi pohtii.

Kesärannan ovi on tuttu uutiskuvista. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Kesäranta valmistui vuonna 1873 suunnittelijansa, arkkitehti Frans Ludvig Caloniuksen kesähuvilaksi Taka-Töölöön. Talon pitkää ikää kuvastaa, että valtio hankki sen venäläisten kenraalikuvernöörien kesäasunnoksi vuonna 1904.

Tuolloin kenraalikuvernöörinä oli Nikolai Bobrikov Hän tuskin ehti asua huvilassa päivääkään ennen kuolemaansa. Sisällissodan jälkeen talossa asuivat saksalaisjoukkojen komentaja von der Goltz ja myös kenraali Mannerheim

Huvila on muuttanut useasti muotoaan. Rakennuksen siirryttyä vuonna 1887 uudelle omistajalle siihen lisättiin 20 metrin korkuinen näkötorni. Kenraalikuvernöörejä varten rakennukseen tehtiin keittiösiipi ja lasikuisti meren puolelle.

1950-luvun korjauksissa torni purettiin, mutta 1980-luvulla se rakennettiin uudestaan vanhojen valokuvien perusteella.

1950-luvulla Kesäranta sai rantasaunan. Osa pääministereistä on halunnut tehdä omia lisäyksiään Kesärantaan: Mauno Koivisto rakennutti lentopallokentän ja Paavo Lipponen lasten hiekkalaatikon.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut