Uuden vuosikymmenen politiikkaa

toimitus

Hyvää alkanutta vuotta ja vuosikymmentä kaikille helsinkiläisille. Omalta osaltani uusi vuosi ja vuosikymmen on alkanut vauhdikkaasti, kun hallituksen vaihdoksen myötä siirryin eduskunnan 1. varapuhemiehen tehtävästä Sanna Marinin hallituksen työministeriksi.

Helsinkiläisenä tunnen ylpeyttä hallituksestamme, jossa kaikki hallitusryhmien vetäjät ovat naisia ja pääministerimme oli jopa hetken aikaa koko maailman nuorin istuva pääministeri.

Kansainvälinen mediahuomio kertoo ennen kaikkea siitä, että tekemistä on vielä paljon, jotta naispuolinen johtaja nähdään ennen kaikkea johtajana eikä naisena, joka johtaa. Vai muistaako joku, että aikoinaan Esko Ahon valinta 36-vuotiaana Suomen pääministeriksi olisi aiheuttanut vastaavaa mediamonsuunia. En minäkään.

Vaikkapitkälle on päästy, tytöt ja naiset kaikkialla tarvitsevat edelleen esimerkkien voimaa. Siksi on hyvä, että asiasta keskustellaan ympäri maailmaa. Puheet ”huulipunahallituksesta” osoittavat, että keskustelua tarvitaan.

Ihmistenkohtaama vääryys ei suinkaan pelkisty ainoastaan tasa-arvokysymyksiksi. Suomen itsenäisyyden päivänä vierailin Sini Hurstin järjestämässä vähävaraisten itsenäisyyspäiväjuhlassa Hakaniemen torilla. Mukana tilaisuudessa oli myös kaikkien helsinkiläisten tuntema Heikki Hursti, joka kertoi, että tarve heidän työlleen on vuosi vuodelta kasvanut. Tämä on vakava viesti. Oikeudenmukaisessa Suomessa ihmisten kuuluisi jonottaa ruokaansa ruokakaupoissa, ei ruokajonoissa.

Paljon on vielä tekemistä, jotta Suomi olisi oikeudenmukainen myös tällä mittarilla mitattuna. Toivon, että vuodenvaihteessa voimaan tulleet päätökset pienimpien eläkkeiden korotuksista ja muun sosiaaliturvan parannuksista näkyvät myös konkreettisesti niiden ihmisten arjessa, jotka apua tarvitsevat.

Puheet maailman onnellisemmasta kansasta eivät ole uskottavia, jos emme pyri korjaamaan yhteiskuntamme suurimpia epäkohtia. On kysyttävä, onko jokaisella mahdollisuus hyvään ja ihmisarvoiseen elämään.

Poliittisen päätöksenteon tehtävä on varmistaa se, että vastaus tähän kysymykseen on myönteinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 10. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.