Uusia makuja Uzbekistanista – Alisher perusti Kontulaan ravintolan, jollaista ei ennen Suomessa ole nähty

Jay Kortehisto on maistellut monia makuja maailmalta. Uzbekistanilaisessa ruuassa oli jotakin tuttua mutta hieman uuttakin. Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Kontula on tunnettu alue sen etnisistä ravintoloista ja liikkeistä. Nyt Kontulan ytimeen avautui ravintola, jollaista Suomessa ei vielä ole nähty. Uzbekistan-ravintola on nimensä mukaisesti uzbekistanilainen.

Harva edes tietää, missä maa sijaitsee. Samaa uumoilivat lounaalle tulleet Jay Kortehisto ja Kati Kallio

– Me juuri pohdimme, missä Uzbekistan sijaitsee, koska tavallaan tästä ruuasta löytyy Lähi-idän, Aasian ja Venäjän makuja, Kallio sanoo.

He osuivat oikeaan sillä maa sijaitsee Keski-Aasiassa, jonka naapurimaita ovat Afganistan, Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan ja Turkmenistan.

– On happamia ruokia ja nyyttejä, kuten Venäjällä. On myös tuttuja makuja Kazakstanista ja ehkä pientä kiinamaisuuttakin, Kortehisto toteaa.

Molemmat ovat nähneet paljon maailmaa ja maistelleet monia makuja. Kortehisto sanoo tulleensa Kontulaan joskus varta vasten etnisten ruokapaikkojen vuoksi. Lauttasaarelaiset ystävykset sattuivat olemaan asioilla Kontulassa, ja huomasivat ravintolan ohimennen.

– Kiinnostuimme heti, että millaista ruokaa se voisi olla. Täällä on joitakin uusia makuja, mutta myös paljon tuttua, Kortehisto analysoi.

Uzbekistanista kotoisin oleva Kuva: Anniina Virtanen Anniina Virtanen

Uzbekistanista kotoisin oleva Alisher Sultonov avasi avintolan marraskuun lopulla. Avajaisia ravintola juhlii 25. tammikuuta. Ravintolan perustamiselle ei ollut sen kummempaa syytä, kuin se, että Sultonov huomasi, ettei Suomessa vielä ole uzbekistanilaista ravintolaa.

Ravintolassa työskentelee tällä hetkellä kaksi kokkia ja Sultonovin mukaan vielä kaksi on tulossa. Asiakaspalvelusta ja tarjoilusta vastaava Kumush Hakimova kertoo, että kokit ovat taitavia. Sultonov kertoo palkanneensa sellaiset kokit Euroopasta, jotka osaavat tehdä uzbekistanilaista ruokaa.

– Uzbekistanilaisessa ruuassa taikina on tärkeä. Jos se ei onnistu, koko ruoka epäonnistuu. Esimerkiksi manti-nyyttien erittäin ohut taikina ei saa olla liian kuivaa tai märkää, Hakimova valaisee.

Hänen mukaansa uzbekistanilainen ruoka onkin saanut vaikutteita monesta suunnasta, koska maa on ollut aikanaan kulttuurien risteyskohta. Kaikista paikallisin perinneruoka lienee plov ja lagman.

Ruoasta tekee erilaisen myös se, että kaikki tehdään käsin. Mikään ei tule Sultonovin mukaan pakasteena, vaan kaikki on kuin kotikeittiöstä tullutta.

Jay Kortehisto ja Kati Kallio olivat vaikuttuneita siitä, että lounasbuffetin ruokiin on nähty vaivaa.

– Näkee, että näiden tekemiseen menee tovi, kun on käsityönä tehty. Lounasbuffetin valikoima on myös äärimmäisen kattava, etenkin salaattipuoli. Se voi olla monelle tärkeää, kun on niin monenlaisia ruokavalioita, kuten -kasvis, Kallio sanoo.

Lounasbuffetista löytyykin myös kasvisvaihtoehtoja.

On ravintola saanut pienoista kritiikkiäkin kehumäärän ohella, kun Google-arvosteluja katsoo. Taitaa kuitenkin olla niin, ettei makuasioista voi kiistellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
  2. Pelastuslaitos pyrkii parantamaan valmiusaikoja ketterien paloautojen avulla – Konala saa Helsingin ensimmäisen kärkiyksikön
  3. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
  4. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
  5. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
  6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
  7. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
  8. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
  9. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
  10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
  11. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
  12. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
  13. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
  14. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
  15. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
  2. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
  3. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
  4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
  5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
  6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
  7. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
  8. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
  9. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
  10. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
  11. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
  12. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
  13. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
  14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
  15. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.