Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Tarvittaisiin 3–4 päivän pakkasjakso" – Etelän laskettelukeskukset vaikeuksissa

Laskettelukeskuksissa odotetaan kuumeisesti pakkasia, jotta lumetusta päästäisiin jatkamaan. Peuramaa Kirkkonummella ja Serena Ski Espoossa saivat ensimmäiset rinteet auki joulukuussa.

Tämän viikon torstaina Peuramaa kertoi sivuillaan, että avoinna on yksi rinne. Serena Skin sivujen mukaan auki on kaksi rinnettä.

Sen sijaan Nuuksion Swinghillissä ja Kauniaisten Granibackenissa kautta ei ole vielä päästy aloittamaan.

– Olemme lumettaneet jo kauan ja saatiinkin jo melkein valmista, mutta sitten tuli taas pitkä lämmin jakso, kertoo Emil Westeren Swinghillistä.

– Nyt tarvittaisiin pari kylmää yötä, niin saataisiin ainakin yksi rinne avattua, hän lisää.

Westerenin mukaan hyvällä tuurilla Nuuksiossa pääsee rinteeseen jo ensi viikon lopulla, mutta huonolla tuurilla avausta joutuu odottamaan pari kolme viikkoa.

Poikkeuksellisena hän ei lumetonta ja leutoa talvea pidä.

– Talven tulo vaihtelee etelässä vuosittain. Pari vuotta sitten oli todella pitkä talvi ja viime talvikin oli ihan normaali. Tänä talvena on ollut huonoa tuuria.

Granibackenin rinnetoiminnasta vastaavan alppihiihtoseura GrIFK Alpinen toiminnanjohtaja Ville Kainulainen kuvaa kuluvaa talvea haastavaksi.

– Olemme lumettaneet 2,5 päivää, mikä on todella vähän ajankohtaan nähden. Muutama kasa on tehtynä, mutta niitä ei voi levittää, sillä vesisade ja plusasteet sulattaisivat lumen pois.

– Tarvittaisiin 3–4 päivän pakkasjakso, että saataisiin rinne auki, hän selvittää.

Kauniaisissa hiihtokoulujen oli tarkoitus alkaa 13. tammikuuta, mutta aloitusta siirrettiin viikkoa myöhemmäksi.

– Näyttää siltä, että talven alku siirtyy etelässä koko ajan eteenpäin. Meidän on varauduttava siihen muun muassa miettimällä vaihtoehtoja lumetuksen suhteen.

Lumitykeissä käytetään yleensä järvivettä, mutta Granibackenissa tykkilunta tehdään kraanavedestä.

– Se on aika lämmintä, noin 6-asteista. Järvivesi olisi viileämpää ja se helpottaisi lumen tekoa. Meillä on suunnitteilla putkihankkeita, joita yritetään viedä eteenpäin, Kainulainen kertoo.

Pohjoisen isoissa laskettelukeskuksissa lunta myös säilötään.

– Ne ovat hintavia investointeja. Etelä-Suomessa on aika lämmin kesä verrattuna pohjoiseen, mikä aiheuttaa omat haasteensa säilömiseen, huomauttaa Kainulainen.

Peuramaalla oli avoinna yksi rinne viime viikolla.

– Talvet ovat niin erilaisia eri vuosina Etelä-Suomessa, se ei ole muuttunut mihinkään, sanoo Peuramaa Skin toimitusjohtaja Janne Uotila

Hänen mukaansa ihmiset eivät kuitenkaan lähde rinteeseen, kun maa on musta.

– Rinteeseen lähteminen tulee mieleen, kun kotinurkilla on lunta ja pakkasta.

Myös Serenan puistonjohtaja Jouko Järvinen sanoo, että lapsiperheet ja satunnaiset harrastajat eivät ole vielä lähteneet rinteeseen.

– He odottelevat, että kaiken tasoiset rinteet saadaan auki.

Serenassa on avoinna kaksi rinnettä ja hiihtokoulut aloittivat tällä viikolla.

– Ykköstehtävämme on nyt pitää auki olevat rinteet avoinna. Kelit ovat olleet todella haastavat, kun on tuullut, satanut ja lämpötila on ollut plussan puolella.

– Toivotaan, että yöllä olisi pakkasta, silloin rinteet säilyisivät kunnossa, hän lisää.

Etelän talvien epävakaisuuteen Serenassa on varauduttu panostamalla lumetuskalustoon.

– Sen ansiosta voidaan tehdä tehokkaasti lunta silloin kun on pakkasta. Olemme koko ajan valmiudessa ja pystymme reagoimaan nopeasti, kun keli on sopiva lumetusta varten, Järvinen toteaa.

Lumen säilömistä Serenassa ei olla harkittu.

– Etelän kesä on pidempi ja kuumempi kuin pohjoisessa, mikä aiheuttaisi hankaluuksia lumen säilyvyydessä kesän yli.