Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiin kehitetään jättivarastoa, jonka kautta kulkee pian valtaosa hävikkiruoasta – "Ruokakassin voisi hakea sisätiloista mahdollisimman lyhyellä odotusajalla"

Helsinkiin suunnitellaan hävikkiruoalle suurta terminaalia, joka toteutuessaan tehostaa hävikkiruoan hyödyntämistä merkittävästi.

Hankkeen takana on Helsingin kaupungin lisäksi myös Helsingin seurakuntayhtymä. Mallia on haettu Vantaalta.

– Helsingissä tekee hävikkiruoan kanssa töitä satakunta erilaista ja erikokoista toimijaa. Aiemmin jokainen niistä on hakenut jakamansa ruoan itse, kertoo Helsingin ruoka-avun kehittämishankkeen projektipäällikkö Anni Heinälä

Tulevan hävikkiterminaalin on tarkoitus vähentää päällekkäistä kulkemista ja rationalisoida ruokalogistiikkaa.

– Terminaalin käyttöönoton jälkeen ruoka-aputoimijoiden ruoanhaku helpottuu ja valikoima on aiempaa monipuolisempi, Heinälä arvioi.

– Pitää muistaa myös se, että esimerkiksi suurilla ruokatehtailla ei välttämättä ole mahdollisuutta toimia pienten yhdistysten kanssa. Suuri toimija on tässä suhteessa luotettavampi.

Vantaan Koivukylässä on jo vuodesta 2015 lähtien toiminut vastaavanlainen hävikkiterminaali. Se on työllistänyt 20–30 henkeä vuodessa.

– Helsingin terminaalin sijainti on vielä tässä vaiheessa avoin, mutta uskon, että ensi kesään mennessä toimitilahanke on jo hyvin pitkällä, Heinälä kertoo.

Helsinkiin suunniteltuun terminaaliin on varattu yhteensä 600 000 euron määräraha.

Tuleva terminaali mahdollistaa aiempaa tehokkaamman neuvontatyön.

– Toivon mukaan meillä on jatkossa tarjota entistä paremmin tukea ruoka-apua tarvitseville. Jokaisen tulisi tietää, mitä palveluja hän on oikeutettu saamaan.

Ruoka-avun saamiseen liittyy monen helsinkiläisen kohdalla häpeäntunteita, vaikkei siihen ole mitään syytä.

– Jatkossakin meidän tulee huolehtia siitä, että ruoanjakotilanteet ovat kaikille inhimillisiä. Esimerkiksi Myllypuron elintarvikejakelun jonotusaikaa on saatu selvästi lyhyemmäksi laajentamalla aukioloaikoja, Heinälä mainitsee.

– Tavoitteena on se, että ruokakassin voisi hakea sisätiloista mahdollisimman lyhyellä odotusajalla ja saada odotellessa vaikkapa kupin kahvia.

Vaikka elintarvikejakelu on Heinälän mukaan monille avunsaajille sosiaalinen kohtaamispaikka, joissain tapauksissa on perusteltua, että tarvitseville voidaan viedä ruoka-apua kotiin saakka.