Vanhojen asuntojen kauppa vauhdittui yllättävästi, veturina Helsinki, Espoo ja Vantaa

Viime vuosi oli yllättävän vilkas asuntokaupassa. Etenkin vanhojen asuntojen kauppa hypähti ylöspäin.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastojen mukaan kaikkiaan 62 318 vanhaa asuntoa vaihtoi omistajaa. Se oli 4,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

Asuntokauppa vauhdittui vuoden lopussa ja erityisen kiireistä oli joulukuussa, jolloin vanhoja asuntoja myytiin kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavaan aikaan.

Kerrostaloissa ja rivitaloissa asuntojen myynti kasvoi molemmissa noin neljä prosenttia, omakotitaloissa kuusi prosenttia.

Kerrostaloista myytiin runsaat 32 000 asuntoa ja rivitaloista yli 15 000 asuntoa.

Vanhojen omakotitalojen suosio on kasvanut tasaisesti viimeisten seitsemän vuoden aikana ja viime vuonna niitä myytiin liki 15 000.

Vanhojen omakotitalojen tarjonta on vähentänyt uusien omakotitalojen rakentamisintoa.

Vanhojen asuntojen kaupassa veturina ovat suuret kaupungit Helsinki, Espoo ja Vantaa, joissa asuntoja myytiin noin 10 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

Esimerkiksi Seinäjoella ja Jyväskylässä kasvua oli seitsemän prosenttia.

Pienistä kaupungeista ennätysmäärän haali Porvoo yli 17 prosentin kasvulla.

Hinnat kehittyivät hyvin tasaisesti vanhoissa kerrostaloasunnoissa. Keskusliiton vuosi-indeksin mukaan Helsingissä hinnat nousivat vuodessa 3,1 prosenttia, Espoossa 0,8 prosenttia ja Vantaalla 0,3 prosenttia.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä vanhan kerrostaloasunnon neliöhinta Helsingissä kipusi jo 5 391 euroon ja Espoossa 4 674 euroon.

Vantaalla neliöhinta oli 2 865 euroa ja Tampereella 2 954 euroa.

Uusien asuntojen kauppa jäi nelisen prosenttia edellisestä vuodesta. Rakennustuotannon ennätysvuodet näkyvät silti yhä Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton luvuissa: viime vuonna myytiin 20 prosenttia enemmän uudiskohteita suhteessa viiden vuoden keskiarvoon.

Kaikkiaan viime vuonna myytiin noin 10 600 uudiskohdetta.

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 5,5 prosenttia ja muualla maassa 0,8 prosenttia.

Kokonaisuudessaan kiinteistönvälittäjien ja rakennusliikkeiden kautta myytiin viime vuonna 72 889 asuntoa, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto tiedottaa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut