Rottien määrä kasvanut räjähdysmäisesti kolmella asuinalueella Helsingissä – kaupunkirottien liikkeitä tutkitaan nyt asentamalla niihin mikrosiru

Helsingin rottien liikkeet ja kulkureitit tutkitaan pian tarkemmin kuin koskaan ennen – käytössä on runsaasti loukkuja. Hanketta johtaa tutkijatohtori Tuomas Aivelo. Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Helsingin kaupunkirottien liikkuminen ja kulkureitit aiotaan seuraavien neljän vuoden kuluessa kartoittaa tarkemmin kuin koskaan aiemmin.

Kaupunkirottien liikkumisen ja torjunnan yhteiskuntatieteellinen ja ekologinen tutkimus on koko maailman mittakaavassa ainutlaatuinen.

Hankkeen takana on Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tuomas Aivelo työryhmineen, joka on saanut Koneen säätiöltä 299 000 euron apurahan.

Tutkijat ovat jo nyt havainneet, että rottien määrä on kasvanut erityisen paljon muun muassa Kannelmäessä, Roihuvuoressa ja Munkkivuoressa.

Kevään kuluessa tutkittavaksi valikoituu Kalliossa sijaitseva sisäpiha, jonka alueelta tutkimusryhmä loukuttaa ensi kesänä mahdollisimman paljon rottia. Tavoiteltu määrä on 30–50 yksilöä.

Eläinten selkiin injektoidaan mikrosirut ja tämän jälkeen ne lasketaan takaisin alkuperäiseen ympäristöön.

– Sisäpihalle asennetaan liiketunnistimella toimivia lukulaitteita, jotka rekisteröivät sirutettujen rottien ohikulut, Aivelo selventää.

– Kanadan Vancouverissa rottien liikkeitä on yritetty tutkia radiopannoilla, mutta ne eivät kuitenkaan toimineet kunnolla.

Viime kesänä vastaavaa pyydystyskeinoa käytettiin Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan alueella, jossa myrkytyksistä pidettiin loukutuksen ajan taukoa.

– Rotat pelkäävät kaikkia muutoksia elinympäristössään, joten loukut piti sijoittaa paikoilleen jo viikko–pari ennen niiden virittämistä. Näin rotat ennättivät tutustua niihin, Aivelo mainitsee.

Eri puolille kaupunkia on laitettu myös tuhatkunta tappavaa sähköloukkua, etupäässä teollisuuskiinteistöille muun muassa Vuosaareen ja Herttoniemeen. Näihin menehtyneistä rotista tutkitaan muun muassa loisia ja tauteja.

Rottien lukumäärä on viime aikoina paisunut Helsingissä merkittävästi muun muassa Kannelmäessä, Roihuvuoressa ja Munkkivuoressa. (Kuva: ESM arkisto)

Varsinaista tutkimusta varten on jo parin vuoden ajan kerätty runsaasti havaintoja rottien liikkumisesta. Ympäri Helsinkiä, rottien oletetuille kulkureiteille on sijoitettu muun muassa yli 2 000 jälkilevyä.

– Levyt on sivelty etanolilla ja kimröökillä eli hiilijauheella. Kun rotta kävelee levyn yli, sen jalan- ja hännänjäljet jäävät levylle talteen, Aivelo kertoo.

Jälkilevyt kerätään talteen neljän havaintovuorokauden jälkeen.

Jäteauton kuljettajien haastatteluilla on puolestaan saatu kokemuksia rotan ja ihmisen välisistä kohtaamisista.

– Näitä kohtaamisia syntyy esimerkiksi jäteastioita tyhjennettäessä. Tähänastisten kokemusten perusteella näyttää siltä, että viikoittain noin joka seitsemännellä kuljettajalla on ollut rottiin aivan fyysinen kontakti.

Moni suomalainen kuvittelee, että rotat ovat ihmistä kohtaan aggressiivisia otuksia, mutta tämä ei pidä paikkaansa.

– Todellisuudessa rotat ovat arkoja eläimiä, jotka eivät elämänsä aikana liiku muutamaa sataa metriä laajemmalle alueelle.

Nyt käynnistyneen tutkimuksen tavoitteena on saada kokonaiskuva siitä, kuinka paljon ja millä alueilla Helsingissä todellisuudessa elää rottia.

– Tästä ei ole koskaan aiemmin ollut tutkittua tietoa, Aivelo kertoo.

– Meidän tarkoituksemme ei kuitenkaan ole kerätä tietoa rottien hävittämisen tueksi. Tulokset voivat olla apuna pikemminkin silloin, kun rakennetaan uusia asuinalueita, joilla rotat eivät viihdy.

Aivelo muistuttaa, että Helsingissä esiintyvät rotat eivät levitä mitään vakavia tauteja.

– Jos ne levittäisivät, kyllä meillä olisi jo tieto siitä, Aivelo korostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
 2. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 3. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
 4. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 7. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 8. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 9. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 10. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 11. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 12. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 13. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 14. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 15. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 2. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 3. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 4. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 6. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 7. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 8. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 9. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 10. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 11. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 12. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 13. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 14. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 15. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.