Rottien määrä kasvanut räjähdysmäisesti kolmella asuinalueella Helsingissä – kaupunkirottien liikkeitä tutkitaan nyt asentamalla niihin mikrosiru

Helsingin kaupunkirottien liikkuminen ja kulkureitit aiotaan seuraavien neljän vuoden kuluessa kartoittaa tarkemmin kuin koskaan aiemmin.

Kaupunkirottien liikkumisen ja torjunnan yhteiskuntatieteellinen ja ekologinen tutkimus on koko maailman mittakaavassa ainutlaatuinen.

Hankkeen takana on Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tuomas Aivelo työryhmineen, joka on saanut Koneen säätiöltä 299 000 euron apurahan.

Tutkijat ovat jo nyt havainneet, että rottien määrä on kasvanut erityisen paljon muun muassa Kannelmäessä, Roihuvuoressa ja Munkkivuoressa.

Kevään kuluessa tutkittavaksi valikoituu Kalliossa sijaitseva sisäpiha, jonka alueelta tutkimusryhmä loukuttaa ensi kesänä mahdollisimman paljon rottia. Tavoiteltu määrä on 30–50 yksilöä.

Eläinten selkiin injektoidaan mikrosirut ja tämän jälkeen ne lasketaan takaisin alkuperäiseen ympäristöön.

– Sisäpihalle asennetaan liiketunnistimella toimivia lukulaitteita, jotka rekisteröivät sirutettujen rottien ohikulut, Aivelo selventää.

– Kanadan Vancouverissa rottien liikkeitä on yritetty tutkia radiopannoilla, mutta ne eivät kuitenkaan toimineet kunnolla.

Viime kesänä vastaavaa pyydystyskeinoa käytettiin Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan alueella, jossa myrkytyksistä pidettiin loukutuksen ajan taukoa.

– Rotat pelkäävät kaikkia muutoksia elinympäristössään, joten loukut piti sijoittaa paikoilleen jo viikko–pari ennen niiden virittämistä. Näin rotat ennättivät tutustua niihin, Aivelo mainitsee.

Eri puolille kaupunkia on laitettu myös tuhatkunta tappavaa sähköloukkua, etupäässä teollisuuskiinteistöille muun muassa Vuosaareen ja Herttoniemeen. Näihin menehtyneistä rotista tutkitaan muun muassa loisia ja tauteja.

Rottien lukumäärä on viime aikoina paisunut Helsingissä merkittävästi muun muassa Kannelmäessä, Roihuvuoressa ja Munkkivuoressa. (Kuva: ESM arkisto)

Varsinaista tutkimusta varten on jo parin vuoden ajan kerätty runsaasti havaintoja rottien liikkumisesta. Ympäri Helsinkiä, rottien oletetuille kulkureiteille on sijoitettu muun muassa yli 2 000 jälkilevyä.

– Levyt on sivelty etanolilla ja kimröökillä eli hiilijauheella. Kun rotta kävelee levyn yli, sen jalan- ja hännänjäljet jäävät levylle talteen, Aivelo kertoo.

Jälkilevyt kerätään talteen neljän havaintovuorokauden jälkeen.

Jäteauton kuljettajien haastatteluilla on puolestaan saatu kokemuksia rotan ja ihmisen välisistä kohtaamisista.

– Näitä kohtaamisia syntyy esimerkiksi jäteastioita tyhjennettäessä. Tähänastisten kokemusten perusteella näyttää siltä, että viikoittain noin joka seitsemännellä kuljettajalla on ollut rottiin aivan fyysinen kontakti.

Moni suomalainen kuvittelee, että rotat ovat ihmistä kohtaan aggressiivisia otuksia, mutta tämä ei pidä paikkaansa.

– Todellisuudessa rotat ovat arkoja eläimiä, jotka eivät elämänsä aikana liiku muutamaa sataa metriä laajemmalle alueelle.

Nyt käynnistyneen tutkimuksen tavoitteena on saada kokonaiskuva siitä, kuinka paljon ja millä alueilla Helsingissä todellisuudessa elää rottia.

– Tästä ei ole koskaan aiemmin ollut tutkittua tietoa, Aivelo kertoo.

– Meidän tarkoituksemme ei kuitenkaan ole kerätä tietoa rottien hävittämisen tueksi. Tulokset voivat olla apuna pikemminkin silloin, kun rakennetaan uusia asuinalueita, joilla rotat eivät viihdy.

Aivelo muistuttaa, että Helsingissä esiintyvät rotat eivät levitä mitään vakavia tauteja.

– Jos ne levittäisivät, kyllä meillä olisi jo tieto siitä, Aivelo korostaa.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut