Saunaosastolla kattoterassi ja jokaisessa asunnossa paikka tiskikoneelle, vuokra 549 e/kk – "Opiskelijoiden laatuvaatimukset ovat kasvaneet"

Opiskelijatalon saunaosaston terassilta voi ihailla Länsi-Herttoniemeä. Ylhäältä näkyy myös autokatoksen viherkatto. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Hetkinen – ollaanko nyt opiskelijatalossa lainkaan?

Talossa ei ole yhtäkään soluasuntoa, pelkkiä yksiöitä ja perheasuntoja. Vinyylilankkulattiat henkivät tasokkuutta, ja jokaisessa asunnossa on paikka astianpesukoneelle.

Talossa on pesutupa, mutta kylpyhuoneeseen mahtuu myös oma pesukone. Jokaiseen asuntoon kuuluu häkkivarasto.

Kokonaisuuden kruunaa ylimmän kerroksen saunaosasto terasseineen ja kerhohuoneineen. Se on asukkaiden käytössä maksutta.

Siilitien metroasemalle kävelee parissa minuutissa.

Kyseessä on opiskelijatalo, joka valmistuu tammikuun lopussa Siilitien ja Kettutien risteykseen. Asukkaat pääsevät muuttamaan sisään tammikuun viimeisenä päivänä.

Opiskelijatalo on Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön Hoasin uusin kohde. Hoasin rakennuttamisen hankepäällikkö Anneli Keränen kertoo, että kohde kuvastaa opiskelijaelämän muutosta: opiskelijat haluavat asua entistä laadukkaammin.

– Luulen, että monella nuorella on ollut jo kotona oma huone. Siksi soluasunto tuntuu ehkä vieraalta. Se on tätä aikaa, Keränen pohtii.

Kettutien opiskelijatalossa on 130 asuntoa, joista 117 on yksiöitä ja 13 perheasuntoja.

Hoasin viestintäpäällikkö Saara Saksanen kertoo, että nuorten laatuvaatimukset asuntojen suhteen ovat kasvaneet valtavasti.

– Yleinen asumisen trendi ohjaa lisäksi yksilöllisen asumisen korostumiseen, ja se heijastuu opiskelijoidenkin toiveissa valtavana yksiöjonona. Valtaosa hakemuksistamme on jatkuvasti yksiöihin, Saksanen kertoo.

Hoas vastaa nuorten vaatimuksiin lisäämällä yksiöitä. Yksiöiden osuus Hoasin asunnoista on noussut vuoden 2017 jälkeen 20:stä 25 prosenttiin. Tavoitteena on, että vuonna 2023 yksiöitä on jo 40 prosenttia.

Halu päästä yksiöön tarkoittaa sitä, että opiskelija joutuu maksamaan asumisestaan enemmän.

Kettutiellä 26 neliömetrin yksiön vuokra on 549 euroa kuukaudessa. 40,5 neliömetrin perheasunnon vuokra on 723 euroa ja 55,5 neliömetrin 786 euroa.

Saksanen kertoo, että Hoasin vuokrat ovat keskimäärin 35 prosenttia markkinavuokraa edullisempia.

– Hoasin asunnoissa opiskelijoille selvästi oleellisinta on hinta. Voittoa tavoittelemattomana säätiönä pystymme pitämään vuokrat kohtuullisina.

Hinnan lisäksi opiskelijoille on tärkeää sijainti.

– Rakennammekin ainoastaan sijainneille, jotka ovat lähellä kampusalueita tai hyvien kulkuyhteyksien varrella.

Kettutien opiskelijatalo nousi Kettutien ja Siilitien risteykseen vanhan huoltoaseman paikalle.

Vastaava työnjohtaja Hannu Lönnroth Lujatalolta kertoo, että maaperän puhdistaminen huoltoaseman jäljiltä oli haastavaa.

Haasteita rakentajille toi myös jyrkkä katto. Muuten työmaa oli Lönnrothin mukaan tavanomainen.

Seuraavat kohteet Helsingissä

Vuosaari: Retkeilijänkadulla sijaitseva Avaran entinen toimisto muutetaan opiskelija-asunnoiksi. Sata asuntoa valmistuu syyskuun loppuun mennessä.

Vallila: Hoas rakentaa Mäkelänrinteeseen opiskelijatalon, jonka se vuokraa Urhean käyttöön. Talo valmistuu syksyllä 2021.

Pasila: Keski-Pasilaan kohoaa Hoasin Huippu-kortteli, jonne tulee noin 380 asuntoa, ravintola ja Hoasin toimisto. Kohde valmistuu 2023–24.

Aiheeseen liittyvää

  1. Onko tässä Helsingin uusi nouseva asuinalue? – Uudistalon 47 asuntoa havitteli 650 ostajaa 14.1.2020 7:40
  2. Opiskelijat hallinnoivat noin 360 miljoonan euron omaisuutta Helsingissä – "Ydinkeskustassa sijaitseva hotelli herätti kansainvälisen kiinnostuksen" 5.12.2019 6:10
  3. Uusi ilmiö asuntomarkkinoilla: Tyhjät asunnot myös Helsingin keskustan riesa 22.11.2019 5:30
  4. Kela vaatii 13 200 opiskelijaa tilille opintojen hitaasta edistymisestä – jos selitys ei kelpaa, opintotuki loppuu 8.10.2019 9:59
  5. Opiskelijat rynnivät pian Helsingin vuokramarkkinoille – Kalleimmalla alueella yksiön vuokra on jo yli 30 euroa neliöltä 6.7.2019 10:30
  6. Eroäiti perusti kommuunin 8 huoneen omakotitaloon – "En ymmärrä, miksi tämän hienoutta ei ole aiemmin hoksattu" 28.5.2017 18:45

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut