Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saunaosastolla kattoterassi ja jokaisessa asunnossa paikka tiskikoneelle, vuokra 549 e/kk – "Opiskelijoiden laatuvaatimukset ovat kasvaneet"

Hetkinen – ollaanko nyt opiskelijatalossa lainkaan?

Talossa ei ole yhtäkään soluasuntoa, pelkkiä yksiöitä ja perheasuntoja. Vinyylilankkulattiat henkivät tasokkuutta, ja jokaisessa asunnossa on paikka astianpesukoneelle.

Talossa on pesutupa, mutta kylpyhuoneeseen mahtuu myös oma pesukone. Jokaiseen asuntoon kuuluu häkkivarasto.

Kokonaisuuden kruunaa ylimmän kerroksen saunaosasto terasseineen ja kerhohuoneineen. Se on asukkaiden käytössä maksutta.

Siilitien metroasemalle kävelee parissa minuutissa.

Kyseessä on opiskelijatalo, joka valmistuu tammikuun lopussa Siilitien ja Kettutien risteykseen. Asukkaat pääsevät muuttamaan sisään tammikuun viimeisenä päivänä.

Opiskelijatalo on Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön Hoasin uusin kohde. Hoasin rakennuttamisen hankepäällikkö Anneli Keränen kertoo, että kohde kuvastaa opiskelijaelämän muutosta: opiskelijat haluavat asua entistä laadukkaammin.

– Luulen, että monella nuorella on ollut jo kotona oma huone. Siksi soluasunto tuntuu ehkä vieraalta. Se on tätä aikaa, Keränen pohtii.

Kettutien opiskelijatalossa on 130 asuntoa, joista 117 on yksiöitä ja 13 perheasuntoja.

Hoasin viestintäpäällikkö Saara Saksanen kertoo, että nuorten laatuvaatimukset asuntojen suhteen ovat kasvaneet valtavasti.

– Yleinen asumisen trendi ohjaa lisäksi yksilöllisen asumisen korostumiseen, ja se heijastuu opiskelijoidenkin toiveissa valtavana yksiöjonona. Valtaosa hakemuksistamme on jatkuvasti yksiöihin, Saksanen kertoo.

Hoas vastaa nuorten vaatimuksiin lisäämällä yksiöitä. Yksiöiden osuus Hoasin asunnoista on noussut vuoden 2017 jälkeen 20:stä 25 prosenttiin. Tavoitteena on, että vuonna 2023 yksiöitä on jo 40 prosenttia.

Halu päästä yksiöön tarkoittaa sitä, että opiskelija joutuu maksamaan asumisestaan enemmän.

Kettutiellä 26 neliömetrin yksiön vuokra on 549 euroa kuukaudessa. 40,5 neliömetrin perheasunnon vuokra on 723 euroa ja 55,5 neliömetrin 786 euroa.

Saksanen kertoo, että Hoasin vuokrat ovat keskimäärin 35 prosenttia markkinavuokraa edullisempia.

– Hoasin asunnoissa opiskelijoille selvästi oleellisinta on hinta. Voittoa tavoittelemattomana säätiönä pystymme pitämään vuokrat kohtuullisina.

Hinnan lisäksi opiskelijoille on tärkeää sijainti.

– Rakennammekin ainoastaan sijainneille, jotka ovat lähellä kampusalueita tai hyvien kulkuyhteyksien varrella.

Kettutien opiskelijatalo nousi Kettutien ja Siilitien risteykseen vanhan huoltoaseman paikalle.

Vastaava työnjohtaja Hannu Lönnroth Lujatalolta kertoo, että maaperän puhdistaminen huoltoaseman jäljiltä oli haastavaa.

Haasteita rakentajille toi myös jyrkkä katto. Muuten työmaa oli Lönnrothin mukaan tavanomainen.