Oletko sinäkin citymaalainen?

Kirjoittaja on tiede- ja kulttuuriministerin Eeva Kärkkäinen on tiede- ja kulttuuriministerin erityisavustaja sekä keskustan helsinkiläinen kaupunkitoimija.

toimitus

Monilla meistä helsinkiläisistä osa päättyneestä joululomasta kului maalla ja pienemmillä paikkakunnilla ympäri Suomen. Sukuloitiin tai matkattiin nauttimaan luonnon rauhasta ja talviurheilusta. Kaava toistuu muillakin lomilla, kun ruuhkasuomesta matkataan kohti pohjoista ja itää.

Sitran selvityksen mukaan suomalaisia ei pitäisi jakaa asuinpaikan mukaan maalaisiin ja kaupunkilaisiin. Peräti 36 prosenttia meistä kokee nimittäin olevansa kumpaakin. Osa myös ihan konkreettisesti on samaan aikaan molempia, sillä niin sanottu monipaikkainen asuminen yleistyy. Asutaan siis osittain maalla ja osittain kaupungissa.

Moni kokee, että maaseudun kiireettömämpi elämäntahti, itse tekeminen ja luonnonläheisyys tukevat luovuutta ja antavat tilaa ajattelulle. Samalla uusi teknologia mahdollistaa paikasta riippumattoman työskentelyn ennennäkemättömällä tavalla. Asiantuntija voi kirjoittaa raportteja laiturin nokassa, kuunnella lintujen viserrystä ja osallistua videopuhelulla kokoukseen.

Toisaalta kaupunkielämän riemuistakaan ei haluta täysin luopua. Täällä metromatkan päästä löytyy unelmien työpaikka, kavereita, kiipeilyseinä ja teatteri. ”Citymaalainen” voi poimia rusinat pullasta.

Kaikissa ammateissa monipaikkainen työskentely ei tietenkään onnistu, mutta moni haluaisi ja voisi tehdä työtä nykyistä paikkariippumattomammin. Tämä vaatii työkulttuurin ja asenteiden muutosta. Tarvitaan myös työnantajia, jotka näyttävät esimerkkiä. Yksi edelläkävijöistä voi olla valtio. Hallitusohjelmassa luvataankin edistää uuden teknologian hyödyntämistä joustavan elämisen mahdollistamiseksi paikasta riippumatta.

Maaseudulla on merkitystä meillekin, jotka emme asu maalla. Syömme maaseudulla tuotettua ruokaa ja hyödymme siitä, että metsät kannattelevat Suomen taloutta. Lisäksi maaseutu on monelle kaupunkilaiselle tärkeä paikka latautumiselle. Oman joululomani vietin osittain Vihdin maaseudulla. Lunta ei ollut, mutta sienestimme suppilovahveroita! Maaseutua ja kaupunkia ei pidä turhaan asettaa vastakkain, vaan molempien hyvinvoinnista on pidettävä huolta.

Kirjoittaja on tiede- ja kulttuuriministerin erityisavustaja, keskustan helsinkiläinen kaupunkitoimija

Aiheeseen liittyvää

  1. Valtuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: "Helsingillä ei ole varaa rakentaa lisää autokaupunkia" 11.1.2020 14:30
  2. Pormestari Vapaavuori Helsingin Uutisissa: "Työperäistä maahanmuuttoa on lisättävä" 4.1.2020 13:30
  3. Apulaispormestari Pia Pakarinen Helsingin Uutisissa: Ydinkeskustan liikenneratkaisut uhka yrittäjien elinkeinolle 11.1.2020 10:00
  4. Pappi Mari Mattsson Helsingin Uutisissa: "Voisimmeko luopua alentavasta läpän ja vitsien heitosta? 8.1.2020 14:00

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut