Oletko sinäkin citymaalainen?

Kirjoittaja on tiede- ja kulttuuriministerin Eeva Kärkkäinen on tiede- ja kulttuuriministerin erityisavustaja sekä keskustan helsinkiläinen kaupunkitoimija.

toimitus

Monilla meistä helsinkiläisistä osa päättyneestä joululomasta kului maalla ja pienemmillä paikkakunnilla ympäri Suomen. Sukuloitiin tai matkattiin nauttimaan luonnon rauhasta ja talviurheilusta. Kaava toistuu muillakin lomilla, kun ruuhkasuomesta matkataan kohti pohjoista ja itää.

Sitran selvityksen mukaan suomalaisia ei pitäisi jakaa asuinpaikan mukaan maalaisiin ja kaupunkilaisiin. Peräti 36 prosenttia meistä kokee nimittäin olevansa kumpaakin. Osa myös ihan konkreettisesti on samaan aikaan molempia, sillä niin sanottu monipaikkainen asuminen yleistyy. Asutaan siis osittain maalla ja osittain kaupungissa.

Moni kokee, että maaseudun kiireettömämpi elämäntahti, itse tekeminen ja luonnonläheisyys tukevat luovuutta ja antavat tilaa ajattelulle. Samalla uusi teknologia mahdollistaa paikasta riippumattoman työskentelyn ennennäkemättömällä tavalla. Asiantuntija voi kirjoittaa raportteja laiturin nokassa, kuunnella lintujen viserrystä ja osallistua videopuhelulla kokoukseen.

Toisaalta kaupunkielämän riemuistakaan ei haluta täysin luopua. Täällä metromatkan päästä löytyy unelmien työpaikka, kavereita, kiipeilyseinä ja teatteri. ”Citymaalainen” voi poimia rusinat pullasta.

Kaikissa ammateissa monipaikkainen työskentely ei tietenkään onnistu, mutta moni haluaisi ja voisi tehdä työtä nykyistä paikkariippumattomammin. Tämä vaatii työkulttuurin ja asenteiden muutosta. Tarvitaan myös työnantajia, jotka näyttävät esimerkkiä. Yksi edelläkävijöistä voi olla valtio. Hallitusohjelmassa luvataankin edistää uuden teknologian hyödyntämistä joustavan elämisen mahdollistamiseksi paikasta riippumatta.

Maaseudulla on merkitystä meillekin, jotka emme asu maalla. Syömme maaseudulla tuotettua ruokaa ja hyödymme siitä, että metsät kannattelevat Suomen taloutta. Lisäksi maaseutu on monelle kaupunkilaiselle tärkeä paikka latautumiselle. Oman joululomani vietin osittain Vihdin maaseudulla. Lunta ei ollut, mutta sienestimme suppilovahveroita! Maaseutua ja kaupunkia ei pidä turhaan asettaa vastakkain, vaan molempien hyvinvoinnista on pidettävä huolta.

Kirjoittaja on tiede- ja kulttuuriministerin erityisavustaja, keskustan helsinkiläinen kaupunkitoimija

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"
 2. Lapinlahden rantamuuri on niin huonokuntoinen, että se voidaan joutua korjaamaan
 3. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 4. Yllättävä muutos helpottaa pyöräilyä: Helsinki sallii molempiin suuntiin polkemisen osalla yksisuuntaisia katuja
 5. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 12. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 13. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 14. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 15. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 8. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 9. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 12. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 13. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 14. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 15. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.